Testikelvridning
Plötslig smärta i pungen kan bero på att en testikel har vridit sig. Då försämras blodflödet till testikeln och kan ibland upphöra helt. För att testikeln inte ska skadas krävs snabb behandling.
Testikelvridning är vanligast i puberteten, men förekommer även hos yngre barn och vuxna. Bland yngre barn är det vanligast att det upptäcks vid födseln eller veckorna efter.
Symtom
Vid testikelvridning kan du ha ett eller flera av följande symtom:
- Du får plötsligt ont i pungen.
- Pungen blir röd.
- Testikeln är öm och svullen när du känner på den.
- Du mår illa.
Ibland gör det ont till och från. Det kan också kännas som ett obehag i pungen.
När och var ska jag söka vård?
Sök genast vård på en akutmottagning om du tror att du har testikelvridning. En testikelvridning behöver behandlas snabbt.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
1177 direkt - en ny digital ingång till vården
Nu kan du kontakta vården digitalt via 1177 direkt när du behöver söka vård. Logga in med Bank-id och svara på frågor om dina symtom när som helst under dygnet. Vi hjälper dig via chatt eller video under tjänstens öppettider.
Undersökning
Läkaren kontrollerar testikeln med handen. Ibland görs också en ultraljudsundersökning. Du kan också få lämna blodprov och urinprov.
Behandling
Du blir opererad om läkaren misstänker att det är en testikelvridning. Först blir du bedövad med lokalbedövning. Sedan gör läkaren ett snitt i pungen och undersöker testikeln och blodkärlen. Läkaren vrider tillbaka den testikel som vridit sig. Hen syr fast testikeln så att den inte kan vrida sig igen.
Efter operationen
Efter operationen ska du undvika fysisk aktivitet och sex under några veckor, medan såren läker. Du kan behöva ta smärtstillande läkemedel de första dagarna efter operationen.
Du ska förstå den information du får
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.