Mellanblödningar och blodblandade flytningar
Mellanblödningar är blödningar som kommer mellan mensen. En mellanblödning kan vara brun, röd eller som en flytning blandad med blod.
Det är vanligt att blöda lite dagarna precis före och efter mensen. Du kan också blöda lite när du har ägglossning. Det beror oftast inte på något som är fel.
Du som är gravid eller kan vara gravid och har fått en blödning kan läsa mer om det i texten om blödningar under graviditeten.
Du som är ung kan också läsa om mellanblödningar på UMO.
Varför får jag mellanblödningar?
Mellanblödningar kan ibland vara ett symtom på en könssjukdom eller en annan infektion i underlivet. Klamydia är en könssjukdom som kan ge mellanblödningar.
Cellförändringar på livmodertappen kan ibland göra att man får mellanblödningar.
Utebliven mens
Du kan också få oregelbundna blödningar om menscykeln rubbas så att mensen inte kommer när den ska. Det kan hända om du till exempel mår dåligt eller går ner i vikt väldigt mycket.
Preventivmedel med hormoner kan orsaka blödningar
Preventivmedel som innehåller hormoner kan ge blödningar som kallas genombrottsblödningar. De kommer oftast de första månaderna som du använder läkemedlet. Du kan få sådana blödningar om du använder p-piller, minipiller eller mellanpiller och glömmer att ta en tablett. Akut-p-piller kan också ge sådana blödningar någon eller några dagar efter att du har tagit pillret.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning om något av följande stämmer in på dig:
- Du blöder under eller efter slidsamlag. Det kan vara tecken på cellförändringar på livmoderhalsen. Då behöver du lämna ett cellprov.
- Du har använt samma preventivmedel med hormoner i tre månader och har mellanblödningar.
- Du har haft oskyddat sex med någon och misstänker att du kan ha fått en könssjukdom.
- Du har blödningar när du inte ska ha mens och vet inte vad de beror på.
Kontakta en gynekologisk mottagning om du får en blödning när du är i klimakteriet och inte har haft blödningar på ett år.
Vänta tills det blir vardag, om det är helg. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Du som går i grundskolan eller på gymnasiet kan kontakta elevhälsan.
Du kan också kontakta en ungdomsmottagning. Dit kan du gå om du är 12 eller 13 år tills du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Om det är bråttom
Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har mellanblödningar, ont i magen och feber.
1177 direkt - en ny digital ingång till vården
Nu kan du kontakta vården digitalt via 1177 direkt när du behöver söka vård. Logga in med Bank-id och svara på frågor om dina symtom när som helst under dygnet. Vi hjälper dig via chatt eller video under tjänstens öppettider.
Behandling
Vilken behandling du behöver beror på orsaken till mellanblödningen.
- Du kan behöva byta preventivmedel om mellanblödningen beror på dina preventivmedel.
- Du behöver behandla infektionen om mellanblödningen beror på en könssjukdom.
- Är det cellförändringar på livmodertappen som ger dig blödningar måste dessa utredas och behandlas.
Informationen ska gå att förstå
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Informationen ska gå att förstå
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.