Just nu har Region Örebro län problem med SMS-utskick om besök i sjukvården som inte är inbokade.Det här meddelandet avser Örebro län

Har du fått påminnelse om vårdbesök men ingen kallelse? Om du har digital brevlåda via Kivra - kontrollera om du fått kallelsen dit. Har du varken fått kallelse i Kivra eller via papperspost kan du utgå från att SMS:et är felaktigt och bortse från det. 

Innehåll - Tema: Ett nyfött barn

Visa innehåll som:
  • Undersökningar av det nyfödda barnet

    Ett nyfött barn blir undersökt på flera olika sätt under sina första dygn. De flesta undersökningar görs på BB innan ni åker hem därifrån. Ni kan behöva komma tillbaka för undersökningar om ni har åkt hem tidigt.

  • Barnets bajs första levnadsveckan

    Barnets bajs ändrar färg flera gånger under den första levnadsveckan. Det är ett tecken på att tarmarna har kommit igång och att barnet får i sig tillräckligt med mat. I bildspelet får du se hur det kan se ut när bajset ändrar färg.

  • Amning och flaskmatning

    Det finns olika sätt att mata barnet. Här kan du läsa och se filmer om amning, bröstmjölksersättning och flaskmatning.

  • Sköta ett nyfött barn

    Hur ofta behöver barnet bada? Hur klipper du naglarna? Vad beror utslagen på? Som nybliven förälder kan du ha många frågor kring barnets kropp och skötsel.

  • Skydda ett nyfött barn

    Små barn är ömtåliga och behöver skyddas på olika sätt. De är till exempel extra känsliga för tobaksrök, hög värme, stark kyla och infektioner. Om du är påverkad av alkohol, droger eller vissa läkemedel, kan det i sin tur påverka säkerheten och samspelet med barnet.

  • Barn och sömn

    Vi alla behöver sömn för att återhämta oss. Barn behöver även sömn för att kunna växa och utvecklas. Hur mycket och hur bra barn och tonåringar sover kan påverkas av till exempel ålder, utvecklingsfaser, ärftlighet, infektioner, oro och relationer. De flesta får någon gång problem med sömnen, även de som brukar sova bra. Det finns hjälp att få för att ditt barn eller din tonåring ska sova bättre.

  • När små barn skriker

    Alla små barn skriker ibland. Det är ett av barns viktigaste sätt att kommunicera och förklara vad de vill och behöver. När du tröstar och försöker förstå vad barnet menar lär du också känna ditt barn.

  • Plötslig spädbarnsdöd – förebyggande råd

    Även om plötslig spädbarnsdöd är väldigt ovanligt är det vanligt att känna en oro för att det ska hända ens barn. Här får du som förälder råd som baseras på den senaste forskningen. Bästa råden för att undvika plötslig spädbarnsdöd är att låta barnet sova på rygg, att som förälder låta bli att röka och att se till att barnets ansikte är fritt när hen sover.

  • Att suga på napp eller tumme

    Alla barn föds med en sugreflex. Den är nödvändig för att barnet ska få i sig mat, men att suga fungerar också som tröst. Därför kan barnet tycka om att suga på napp eller tumme. Det finns fördelar och nackdelar med båda.

  • Barnets utveckling

    Under sitt första halvår är barnet helt beroende av dig, och utvecklas tillsammans med dig och andra som finns nära. Barnet lär sig använda sina sinnen och söker mer och mer kontakt. Först genom att skrika och sedan mer med leenden, rop och joller. Barnet blir stabilare i kroppen och kan allt mer styra sina rörelser med viljan.

  • Nyföddhetsreflexer

    Många rörelser styrs av reflexer hos nyfödda barn. Reflexerna finns till för att skydda barnet. När barnet blir äldre försvinner reflexerna.

Mer på 1177.se

Sök vård på rätt mottagning

Det finns många olika slags mottagningar där du kan söka vård. Här beskrivs olika slags vårdmottagningar.

Så växer barn

Barn är olika och växer olika. Det är mycket vanligt att barn i någon utvecklingsfas kan vara längre eller kortare än jämnåriga barn. Hur långa föräldrarna är påverkar hur barnet växer. Vilken miljö barnet växer upp i kan också påverka. Det är ovanligt att det beror på någon sjukdom.

Till toppen av sidan