Föräldraskap och relationen med barnet

Föräldraskapsstöd i Örebro län

Innehållet gäller Örebro län

Du som förälder eller nära anhörig är den viktigaste personen i ditt barns liv och har därför stor möjlighet att påverka hur ditt barn mår. Det är inte alltid lätt att veta vad du ska göra och tänka på. Här kan du läsa om vilket stöd som finns att få.

Vi har för läsbarhetens skull valt att skriva förälder och med detta menar vi biologiska föräldrar, vårdnadshavare eller andra vuxna som har huvudansvar för barn.

Filmen är framtagen av Region Västmanland. Korrigerad av Region Örebro län.

Vad är föräldraskapsstöd?

Föräldraskapsstöd är insatser som stärker din förmåga som förälder och relationen mellan dig och ditt barn. En bra relation mellan barn och föräldrar ger förutsättningar för barnets utveckling under hela uppväxten och hela vägen in i vuxenlivet.

Du kan få hjälp och stöd i ditt föräldraskap hos hälso- och sjukvården, kommunen och även civilsamhället. 

Varför föräldraskapsstöd?

Om alla barn får en bra start i livet bidrar det till en jämlik hälsa. Olika familjer har olika förutsättningar men med föräldraskapsstöd kan vi minska skillnaderna. Föräldraskapsstöd har betydelse för varje barn, men även samhället i stort.  

Enligt barnkonventionen, som är lag i Sverige, har alla barn oavsett bakgrund rätt till en bra uppväxt. Föräldrar ansvarar för barnets uppfostran och utveckling, därför ska samhället stötta föräldrar i sitt föräldraskap och på så sätt stötta barnet i att få sina rättigheter uppfyllda.

Barnkonventionen - om barnets rättigheter

Barnmorskemottagning och barnavårdscentral

Barnmorskemottagning

Mödrahälsovården ger vård och stöd till gravida men även stöd i föräldraskap genom exempelvis föräldragrupper med förlossnings-, amnings- och föräldraförberedelse. Utöver de individuella besöken kan du även få föräldraförberedande information i en mindre föräldragrupp eller via 1177.se.

Hitta din barnmorskemottagning

Barnavårdscentral, BVC

På barnavårdscentralen, BVC, följer en sjuksköterska ditt barns utveckling från 0-6 år. Du som förälder får stöd och råd om barnets hälsa och utveckling.

Hitta din barnavårdscentral

Psykologmottagningen för mödrahälsovård och barnhälsovård

Psykologmottagningen arbetar förebyggande och hälsofrämjande till dig som blivande förälder och till familjer med barn i åldern 0-6 år.

Din barnmorska eller BVC-sköterska hjälper dig att få kontakt med Psykologmottagningen. Du kan endera träffa en psykolog eller få kontakt via telefon.

Familjecentral

Med familjecentral menas en samverkan mellan mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med förebyggande verksamhet. Här arbetar barnmorskor, sjuksköterskor, pedagoger, kuratorer och läkare. All personal på familjecentralen arbetar för barnens bästa och med stöd till dig som förälder.

Öppen förskola

Här får barnen tillfälle att leka och träffa andra barn i en lekfull miljö medan föräldrar kan utbyta tankar och erfarenheter med andra föräldrar. Likaså kan den öppna förskolans pedagoger ge råd och stöd i frågor om barnet eller rollen som förälder. Verksamheten är avgiftsfri och föräldrarna behöver inte boka någon tid utan kommer när de själva vill.

Förskola och grundskola

Förskolan, grundskolan och anpassad grundskola är viktiga platser som erbjuder samverkan mellan barn, deras föräldrar och pedagoger.

Under förskoleåren och de tidiga skolåren är det vardagliga mötet med pedagogerna vid hämtning och lämning ett viktigt tillfälle för att utbyta information och samarbeta kring barnet. Andra viktiga tillfällen är utvecklingssamtal och föräldramöten. Vissa skolor har träffar där föräldrar får diskutera olika ämnen inom föräldraskap. Några skolor har familjestödjare som kan hjälpa föräldrarna att samordna kontakten mellan skolan, socialtjänsten och vården.

Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga

"Första kontakten" är ett kontaktcenter som tar emot barn, 0 till och med 17 år, med psykisk ohälsa och deras föräldrar. De ger råd, stöd och bedömning av er situation för att veta vilken mottagning som kan ge er den bästa hjälpen. 

Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga (regionorebrolan.se)

Föräldraskapsstöd på vårdcentral för psykisk ohälsa hos barn och unga

Till vår mottagning kan du komma efter en första bedömning hos Första kontakten psykisk ohälsa barn och unga. Vi erbjuder stöd, utbildning och behandling till barn under 18 år men har även stöd till föräldrar i form av bland annat föräldrautbildningar där du till exempel får hjälp att förstå orsakerna till ditt barns beteenden samt hur du kan stötta ditt barn och hantera de situationer som kan uppstå.

Barn- och ungdomspsykiatrin

Barn- och ungdomspsykiatrins öppenvård erbjuder föräldraskapsstöd i grupp och individuellt. Föräldraskapsstödets mål är att ge mer kunskap till er föräldrar utifrån barnets diagnos för att hjälpa ert barn till en mer fungerande vardag. Exempelvis kan det handla om information och ökad förståelse för barnets tillstånd, strategier för ökad kommunikation och stärka relationer inom familjen.

Barn- och ungdomshabiliteringen

Barn- och ungdomshabiliteringen ger föräldrastödjande samtal och insatser både individuellt och i grupp. Syftet är att ge stöd i den livssituation som uppstår när ett barn har eller får en funktionsnedsättning eller diagnos. 

Här kan du läsa mer om Barn- och ungdomshabiliteringen (regionorebrolan.se)

Vuxenhabiliteringen för dig som förälder

Du som har intellektuell funktionsnedsättning, autism, neurologisk sjukdom eller förvärvad hjärnskada kan få föräldraskapsstöd som är kopplat till de svårigheter som diagnosen kan medföra. Vi kan också ha samtal med dig för att hjälpa dig fatta medvetna beslut om du funderar på att bli förälder. Om du önskar stöd i frågor som rör föräldraskap från Vuxenhabiliteringen kan du skriva en egen vårdbegäran till oss.

Kuling

Kuling erbjuder främst barngrupper men även föräldrastöd i grupp. Vi riktar oss till dig som själv är förälder och har en psykiatrisk diagnos eller till dig som har barn tillsammans med en förälder som har det. 

På sajten Kuling.nu finns information om psykisk sjukdom och tips på hur du som förälder kan prata med ditt barn om detta.

Socialtjänsten

Föräldrar kan periodvis uppleva sig otillräckliga. Socialtjänsten kan hjälpa på många sätt att få det bättre hemma, det vanliga är att man kommer överens om vilket stöd som passar familjen bäst. Som förälder kan man till exempel få stöd i sin föräldraroll genom samtal. Om du önskar råd och stöd kan du kontakta socialtjänsten i din kommun.

Det här erbjuder din kommun

Om socialtjänsten (socialstyrelsen.se)

Det här erbjuder din kommun

Det kan skilja lite mellan vilket stöd de olika kommunerna har. Läs under din hemkommun vad som finns för dig.

Till toppen av sidan