Barnavårdscentral
Du kan också kontakta din Barnavårdscentral, BVC. Sök BVC i Örebro län.
Besök 1177.se, logga in för personliga e-tjänster eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.
Du kan få sår på bröstvårtorna om barnet inte har ett tillräckligt stort tag om bröstvårtan. Det brukar göra ont. Du kan behöva söka vård om besvären inte går över. Du kan då få hjälp med amningen så att barnet får ett bättre tag.
Det här är vanliga symtom på såriga bröstvårtor vid amning:
Det kan uppstå en infektion om det kommer in bakterier eller svamp i såren.
Såriga bröstvårtor beror oftast på att barnet har ett för litet tag om bröstvårtan, eller ligger för långt ifrån bröstet. För att undvika sår behöver barnet därför ha ett stort tag om bröstet. Barnet bör också ligga vänd mot dig, tätt intill din kropp. Barnets haka ska ha kontakt med bröstet.
Innan du känner dig trygg med amningen kan du ha för vana att titta på hur bröstvårtan ser ut efter amningen. Ett tecken på att barnet har ett för litet tag kan vara att bröstvårtan ser klämd ut. Ser bröstvårtan sned ut kan det bero på att barnet har legat för långt åt ena hållet.
Du kan prova följande om du har såriga bröstvårtor:
Det finns också speciella sårsalvor för bröstvårtorna som en del tycker lindrar besvären. Salvorna finns att köpa på apotek. Det är viktigt att tvätta händerna innan du smörjer in bröstvårtorna med salva.
Ibland kan sår på bröstvårtorna blöda. Det är inte farligt om barnet får i sig blod, men hen kan må lite illa och avföringen kan bli svart. Du kan även se lite blod om barnet kräks upp mjölk.
Du kan behöva vila bröstvårtorna om de gör mycket ont. Ibland kan du behöva göra ett uppehåll med amningen för att bröstvårtorna ska kunna läka. Då kan du i stället handmjölka eller använda en bröstpump och ge barnet mjölk med sked, kopp eller mugg.
Du ska inte tvätta brösten med tvål eller använda lotion om du har sår på bröstvårtorna. Du kan tvätta med bröstmjölk eller hålla såren rena med hjälp av koksaltlösning som finns att köpa på apotek.
Det finns så kallade amningsnappar som sätts på bröstvårtan och fungerar som ett skydd vid amning. Amningsnapp kan vara en hjälp tillfälligt när andra råd inte har fungerat. Innan du börjar med amningsnapp är det bra om du kontaktar BB eller BVC. Då kan vårdpersonalen titta när du ammar och ge dig råd för att amningen ska fungera bättre.
Smärtstillande läkemedel kan hjälpa om du har mycket ont. Du kan ta läkemedel som innehåller ibuprofen eller paracetamol.
Läs mer om läkemedel vid graviditet och amning.
Du som behöver stöd och hjälp med amningen kan kontakta BVC eller en barnmorskemottagning. Du kan också kontakta en av de amningsmottagningar som finns på en del orter. Den första veckan efter att barnet har fötts kan du också kontakta BB.
Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Ibland räcker det att du videosamtalar med en läkare eller barnmorska för att få hjälp.
För dig som behöver stöd och råd vid amning finns hjälp att få, både från BB, amningsmottagning eller BVC.
På amningsmottagningen på USÖ arbetar barnmorskor som har speciell utbildning i amning. Välkommen att ringa eller kontakta oss via e-tjänst. Amningsmottagning, USÖ.
Du kan också kontakta din Barnavårdscentral, BVC. Sök BVC i Örebro län.
För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.