Besvär i samband med amning

Att använda amningsnapp

En så kallad amningsnapp kan vara till hjälp när barnet till exempel inte får tillräckligt bra tag eller om bröstvårtorna är såriga. Amningsnappen fungerar som ett skydd för bröstvårtan.

Innan du börjar med amningsnapp är det bra om du söker hjälp. Under barnets första levnadsvecka kan du kontakta BB. Därefter kan du kontakta barnavårdscentralen, BVC. Då kan vårdpersonalen titta när du ammar och ge dig råd för att amningen ska fungera bättre.

Örebro län

Amningsstöd i Örebro län

För dig som behöver stöd och råd vid amning finns hjälp att få, både från BB, amningsmottagning eller BVC.

Amningsmottagning på USÖ, Örebro

På amningsmottagningen på USÖ arbetar barnmorskor som har speciell utbildning i amning. Välkommen att ringa eller kontakta oss via e-tjänst. Amningsmottagning, USÖ.

Barnavårdscentral

Du kan också kontakta din Barnavårdscentral, BVC. Sök BVC i Örebro län.

När kan amningsnapp vara en hjälp?

Amningsnapp kan vara bra vid till exempel följande tillfällen:

  • Om det gör ont att amma.
  • Om bröstvårtorna är såriga.
  • Om barnet inte tar ett tillräckligt stort tag.
  • Om du har platta eller indragna bröstvårtor. Ofta innebär det inga problem med amningen, men ibland kan barnet ha svårt att få tag.

En amningsnapp bör bara vara en hjälp tillfälligt när andra råd inte har fungerat. Den ska helst inte användas innan barnet har visat sina första signaler att vilja suga, och helst inte under barnets första levnadsdygn.

Hur fungerar amningsnappen?

Bebis som ligger bredvid ett bröst med amningsnapp.
Amningsnappen fungerar som ett skydd för bröstvårtan och är gjord av extra tunn, mjuk silikon.

Amningsnappen är gjord av extra tunn, mjuk silikon och sätts över bröstvårtan. Det finns ett hål som mjölken rinner ut igenom när barnet suger.

Amningsnappar finns att köpa på till exempel apotek. De finns i olika storlekar. Det är bra att använda den större modellen så att barnet gapar stort. Den större modellen klämmer inte heller åt bröstvårtan.

Amningsnappen gör så att barnets tunga hamnar under bröstvårtan och hjälper på så sätt barnet att suga effektivt. Barnet behöver ha hela nappen i munnen och inte bara toppen av den.

Hur sätter jag på amningsnappen?

Så här sätter du på en amningsnapp:

  • Tvätta händerna.
  • Fukta amningsnappen med lite vatten.
  • Ta tag i kanterna och vik amningsnappen nästan ut och in. Utskärningen ska vara åt det håll barnets näsa ska vara. Det är för att barnet ska känna mammans hud och doft under amningen.
  • Placera den mot bröstvårtan. Ett vakuum ska bildas så att amningsnappen sitter kvar. Håll ett finger på hålet när du placerar nappen, så bildas vakuum och bröstvårtan åker in i toppen av amningsnappen.

Nackdelar med amningsnapp

En del barn kan ha svårt att suga tillräckligt kraftigt på amningsnappen, vilket gör att mjölkmängden som kommer är för liten. Då riskerar mjölkproduktionen att minska i längden.

Amningsnappen kan öka risken för infektioner. Speciellt om du har såriga bröstvårtor. Därför är det extra viktigt att hålla amningsnappen och bröstvårtorna rena.

En del barn vänjer sig vid amningsnappen och kan ha svårt att suga utan den.

Hur ammar jag med amningsnapp?

Att amma med amningsnapp skiljer sig en del från att amma utan amningsnapp. Det är vanligt att stoppa in nappen i barnets mun i stället för att barnet själv får söka upp och ta tag. Bröstet kan du inte stoppa in i barnets mun på samma sätt.

Barnets naturliga beteende är att rota, slicka och smacka innan hen tar tag om bröstet och börjar suga. Försök bevara det beteendet även när du använder amningsnappen. Låt barnet känna nappen mot läppen så att hen gapar och själv tar tag. När barnet börjar gapa kan du föra hen till bröstet. Det är viktigt att aldrig tvinga barnet till bröstet.

Att sluta med amningsnapp

Amningsnappen bör vara ett tillfälligt hjälpmedel. När amningen känns bättre är det därför bra att prova att amma utan.

Det kan bli lättare för barnet att sluta med amningsnappen om du försöker hålla igång barnets naturliga sätt att suga. När barnet har sugit en stund kan du prova att ta bort nappen. Bröstvårtan har då blivit lite utdragen och barnet är inte lika hungrig som i början av måltiden. Den så kallade utdrivningsreflexen är i gång så att mjölken rinner till direkt när barnet suger.

Sätt på nappen igen om det inte fungerar. Prova att ta bort nappen regelbundet, gärna vid varje amningstillfälle.

Hur ska jag sköta om amningsnappen?

Det är viktigt att amningsnappen hålls ren. Det gör du så här:

  • Skölj nappen efter varje amningstillfälle under kallt, rinnande vatten.
  • Diska sedan nappen med varmt vatten och diskmedel.
  • Skölj därefter ordentligt med kallt vatten.
  • Koka amningsnappen i vatten fem minuter en gång per dygn för att sterilisera den.

Förvara amningsnappen torrt och rent.

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Aktuella artiklar

Vanliga besvär i början av amningen

I början av amningsperioden av ett nyfött barn är det vanligt med olika besvär i brösten. Det finns en del du kan göra för att lindra besvären. Ibland kan du behöva stöd och hjälp.

Så ammar du

Det kan ta lite tid innan amningen börjar fungera och kännas bra. Men det finns flera saker du kan tänka på för att hjälpa barnet att amma med ett bra grepp.

Amning

Att amma är ett vanligt sätt att mata sitt nyfödda barn. Amning ger även närhet och trygghet för barnet.

Till toppen av sidan