Är det säkert att röntgas?
Fråga
Är det säkert att röntgas? Kan det orsaka skador?
Svar
Röntgen är en vanlig och mycket säker undersökning. När du undersöks med röntgen används strålning. Risken att skadas av röntgenstrålningen är väldigt liten.
Med hjälp av röntgen kan läkaren upptäcka en skada eller en sjukdom. Det är viktigt för att kunna ge dig rätt behandling. Röntgen används bara när nyttan är mycket större än risken för dig som patient. Det gäller oavsett hur många gånger du behöver undersökas.
I sällsynta fall kan strålningen skada cellerna, vilket kan göra att det uppstår cellförändringar. Cellförändringar går vanligtvis över av sig själv. Ibland kan cellförändringar leda till cancer efter många år, men det är väldigt ovanligt. Att inte göra en röntgenundersökning som en läkare bedömer är nödvändig kan innebära en större risk.
Cancer har sällan en enda orsak. Läs mer om cancer.
Bra att veta om röntgen
Här är saker som kan vara bra att känna till om du ska undersökas med röntgen:
- Det finns tydliga regler för när en undersökning med röntgen ska göras och när den inte ska göras.
- Undersökningen anpassas alltid så att stråldosen blir så låg som möjligt.
- Efter en undersökning med röntgen finns ingen strålning kvar i kroppen, den försvinner genast.
- Olika undersökningar innebär olika mycket strålning. Många vanliga undersökningar görs med väldigt lite strålning, till exempel lungröntgen, tandröntgen eller röntgen av armar och ben.
Prata med vårdpersonalen och fråga om du undrar något om undersökningen.
Bra att veta om strålning
Strålning är något som finns runt omkring oss och som vi utsätts för hela tiden. Till exempel kommer strålning från marken, rymden och ämnen som finns naturligt i kroppen. Våra kroppar är därför vana vid en viss mängd strålning och kan laga celler som har skadats, eller bilda nya celler om det behövs.
Barn och röntgen
Risken att barn ska skadas av röntgenstrålning är liten, men de har lite högre risk att få cancer jämfört med vuxna. Barn växer och är därför känsligare för strålning.
Vårdpersonalen anpassar undersökningen efter varje barn och ser till att stråldosen blir så låg som möjligt. Här kan du läsa om att förbereda barn för röntgen.
Att röntgas om du är gravid eller ammar
En röntgenundersökning innebär en mycket låg risk för fostret, om det inte är livmodern eller området runt livmodern som behöver röntgas. Berätta för personalen om du är gravid eller tror att du är gravid, oavsett vilken kroppsdel som ska röntgas.
Om livmodern behöver röntgas så tas bilderna på ett sådant sätt att stråldosen som når fostret blir så liten som möjligt. Även om fostret utsätts för strålning så är risken att barnet senare ska få cancer mycket liten.
Ibland kan undersökningen vänta tills barnet har fötts, eller göras med andra metoder än röntgen.
Du kan amma som vanligt
Stråldosen från en röntgenundersökning påverkar inte bröstmjölken.
Biverkningar efter behandling med hjälp av röntgen
Vid en del behandlingar används röntgenstrålning som hjälp för att läkaren ska kunna se och styra ett instrument inne i kroppen. Det kan till exempel vara när en kateter förs in i ett blodkärl.
Det är mycket ovanligt med biverkningar från röntgenstrålning efter dessa behandlingar. Det vanligaste är att man inte får några besvär alls.
Stråldosen vid dessa behandlingar är oftast låg, men vid en del behandlingar är strålningen högre. Det kan göra att du få besvär med huden eller tappar hår på den del av kroppen där du har fått strålningen. Huden kan till exempel rodna, fjälla eller klia. Besvären uppstår efter några veckor och går oftast över av sig själv, men ibland behövs behandling.
Du får alltid veta av vårdpersonalen vilka symtom du ska vara uppmärksam på efter en behandling. Det är viktigt att du kontaktar vårdavdelningen där du fick behandlingen om du får besvär med huden.