Behandling med botulinumtoxin vid smärta i käkmusklerna
Du kan få behandling med botulinumtoxin om du har smärta i käkmusklerna. Smärta i käkmusklerna är ett vanligt tillstånd som ungefär var tionde vuxen har.
Avslappnings- och rörelseträning ger ofta en god smärtlindring och förbättrad funktion i käkarna. Stresshantering, bettskena eller tillfällig behandling med antiinflammatorisk läkemedel är också bra alternativ på behandling. I vissa fall kvarstår smärtan i käkmusklerna och då kan behandling med botulinumtoxin användas som komplement.
Vad är botulinumtoxin och när används det?
Botulinumtoxin är ett läkemedel som används för att påverka nerver och muskler. Läkemedlet har en muskelavslappnande effekt. Den effekten får man genom att blockera signalen mellan nerv och muskel. Den spända och onda muskeln får slappna av under en längre tid. Det blir då enklare att genomföra till exempel rörelseträning. Botulinumtoxinets effekt är övergående och vara i ungefär tre månader. Därför kan behandlingen behöva upprepas.
Förberedelser
Du kan behöva förbereda dig innan du ska få behandling med botulinumtoxin. I din kallelse får du veta vad som gäller för dig. Berätta för tandläkaren om du använder något läkemedel. Du kan behöva göra uppehåll med vissa läkemedel.
Så går behandlingen till
Tandläkaren känner på dina käkmuskler och letar upp de smärtsamma punkterna. Du får sedan läkemedlet i form av en spruta, vanligtvis i käkarna eller tinningarna.
Beroende på hur stora dina besvär är kan du behöva mer än en behandling. Det kan också variera hur ofta du behöver behandling. Prata med tandläkaren för att få veta vad som gäller för dig.
Så mår du efteråt
De flesta mår som vanligt efter behandlingen. Ungefär en vecka efter behandlingen kan du börja märka att dina besvär lindras. Det kan ta upp till en månad innan behandlingen ger full effekt.
Du kan också behöva annan behandling för att få full effekt. Till exempel rörelseträning. Tandläkaren och du pratar om vad som är bäst för dig.
Biverkningar
Alla biverkningar är övergående och minskar i samma takt som effekten av botulinumtoxin.
- Du kan bli röd, svullen och öm på stället där du fick sprutan.
- Du kan få ett blåmärke.
- Du kan få sämre tuggkraft och uppleva obehag när du tuggar.
- Du kan bli stel i käken.
- Du kan få huvudvärk eller symtom som liknar influensa.
Mer ovanliga biverkningar är:
- Allergisk reaktion mot botulinumtoxin
- Påverkan på ansiktsnerven som ger försämrad motorik, asymmetri, svårighet att stänga ögonlocket
- Påverkan på öronspottkörteln vilket leder till muntorrhet
- Trötthet