Samverkansmöte runt barnets plan
Innehållet gäller KronobergAlla barn och unga i Kronoberg ska ha likvärdiga och jämlika förutsättningar för en god uppväxt. För att uppnå detta arbetar olika verksamheter och aktörer i samhället efter Kronobarnsmodellen.
Vad är samverkansmöte runt barnets plan och för vem?
Samverkansmöten är en del av Kronobarnsmodellen för att ge alla barn i Kronobergs län rätt till stöd.
Ibland behöver barn och ungdomar få stöd och hjälp för att det ska bli så bra som möjligt för dem. Vi är många som kan hjälpa till och stötta.
När vi arbetar tillsammans runt ett barn, en ungdom och vårdnadshavare (föräldrar eller annan viktig vuxen) kallas det för Kronobarnsmodellen. När vi träffas kallas det för ett samverkansmöte. Efter mötet har vi tagit fram barnets plan, som berättar vem som ska hjälpa dig och vad som ska hända.
Helst vill vi hjälpa till så tidigt som möjligt för att samordna stöd från t.ex. förskolan, skolan, sjukvården och socialtjänsten. Ibland kan det även vara stöd från till exempel en fritidsförening eller närpolis.
Målet är att alla barn och ungdomar ska växa upp på ett bra och tryggt sätt.
Vad är ett samverkansmöte bra för?
Du och dina vårdnadshavare (föräldrar eller annan viktig vuxen) bjuds in till ett möte. Under mötet deltar de verksamheter som är viktiga för att stötta dig. Det är dina behov som bestämmer vem som ska delta i mötet. Fokus under mötet är alltid på vad som blir bäst för dig.
Ett samverkansmöte runt barnets plan innebär bland annat det här:
- Du och dina närstående kan berätta vad du behöver och få olika förslag på lösningar.
- Du kan fråga och direkt få svar på vem som kan hjälpa till med vad.
- Alla får samma information och vet vad de andra gör. Risken för missförstånd minskar.
- Du är delaktig i planering och viktiga beslut.
- Du får veta vem som har det övergripande ansvaret för planen.
- Du och dina närstående får veta vad som förväntas av er.
När kan det passa att ha ett samverkansmöte runt barnets plan?
Samverkansmöte runt barnets plan kan passa när något av detta är aktuellt:
- Du är under 18 år
- Du behöver stöd från flera av dessa: förskolan, skolan, socialtjänsten, barn- och ungdomskliniken, familjehälsan, habiliteringen, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), en fritidsförening eller polisen.
Hur startar du ett samverkansmöte? Barnens bästa-ansvarig hjälper dig
Det är dina behov som avgör om du behöver ett samverkansmöte runt barnets plan. Vi som arbetar i kommunen och regionen ska enligt lag samverka för att stötta barn i samhället. Vi träffas tillsammans med dig och dina vårdnadshavare (föräldrar eller annan viktig vuxen) när vi behöver samverka för att det ska bli bra för dig.
Du och din vårdnadshavare (förälder eller annan viktig vuxen) kan starta samverkan inom Kronobarnsmodellen genom att kontakta Barnens bästa-ansvarig:
- För dig som inte har börjat i skolan: Kontakta din barnahälsovårdscentral (BVC) eller rektor/personal på din förskola
- För dig som går i skolan: Rektorn/personal på din skola
- För dig som inte börjat, eller hoppat av, gymnasiet: Kommunens Aktivitetsansvarige, kontakta socialtjänsten
Om du kontaktar någon som arbetar inom förskolan, skolan, vården eller socialtjänsten så hjälper de dig med att få kontakt med rätt person.
Du och den som blir ansvarig för samverkansmötet kommer överens om vem som ska bjudas in.
Även vi som verksamheter kan kalla till ett samverkansmöte, och du och dina vårdnadshavare (föräldrar eller annan viktig vuxen) får då veta vad det är vi vill stötta dig med, så att ni vill komma till mötet.
Barnets plan och barnets bästa-hjulet
För att vi ska veta vilket stöd som du ska få skriver vi ner det i Barnets plan. Där står vilka behov vi har pratat om och vad vi ska göra för att det ska bli så bra som möjligt för dig. Här står det också vem som ska göra vad.
Du och din vårdnadshavare (förälder eller annan viktig vuxen) kan läsa Barnets plan i barnets journal på 1177.
För att komma fram till hur just dina behov ser ut använder vi oss av Barnets bästa-hjulet. Det har sju delar som är viktiga för att du som barn eller ungdom ska ha det bra.
Hälsa: Det handlar om att du ska må bra, om hur du har det med mat, motion, sömn, hygien och vård. Det handlar också om hur du klarar av alla dina känslor, om du känna dig trygg och har god självkänsla.
Utveckling: Det handlar om hur du har det med att lära dig nya saker, utvecklar ditt språk, att vara nyfiken, leka och bli allt mer självständig. Det handlar också om att du har en positiv fritid och balans mellan förskola/skola, läxor, sysslor i hemmet och fritidsaktiviteter.
Lärande: Det handlar om att du ska trivas och känna dig trygg i förskolan/skolan. Det handlar också om att hitta sätt som fungerar för att lära dig nya saker samt om att ha studiero i skolan och i hemmet.
Omsorg: Det handlar om du har trygga vuxna som bryr sig om och stöttar dig. Det handlar också om hur vardagsrutiner fungerar från när du vaknar på morgonen till sovdags på kvällen.
Hemmet: Det handlar om att hemmet ska vara tryggt och anpassat efter dina behov. Om du bor på flera ställen handlar det om att vuxna ska samarbeta för att det ska bli så bra som möjligt för dig. Det handlar också om ekonomi, mat, kläder och lämpligt boende.
Relationer: Det handlar om du har goda relationer med andra personer och om du kan hantera konflikter på ett bra sätt. Här kan stöd och stöttning vara viktigt. Det handlar också om att känna dig accepterad, respekterad och lyssnad på.
Trygghet: Det handlar om du litar på andra och att du känner dig trygg och säker. Det handlar också om skydd mot våld och andra sätt som du kan fara illa på.
Barnets plan får inte ändras om du inte vill det
Det som bestäms i Barnets plan ändras inte om du eller din vårdnadshavare (förälder eller annan viktig vuxen) inte har godkänt det. Ni kan när som helst välja att avsluta det stöd som vi kommit överens om i Barnets plan.
Vem är ansvarig för Barnets plan?
Innan det första samverkansmötet runt barnets plan är det Barnens bästa-ansvarige som ser till att samverkan kommer igång. Detta kan ske genom att Barnens bästa-ansvarig själv kallar till mötet, eller ger någon annan ansvar för att kalla till mötet.
Under samverkansmötet bestämmer ni vem som är fortsatt ansvarig för det stöd som du får, och som står i Barnets plan. Oftast är det den person som hjälper dig med mest stöd. Personens namn och kontaktinformation står i Barnets plan.
Hur kan jag förbereda mig inför mötet?
Du och din vårdnadshavare (förälder eller annan viktig vuxen) kan förbereda er genom att se på Barnets bästa-hjulet och fundera över hur det ser ut i ditt liv.
Vad är viktigt för dig i ditt liv, vad fungerar bra och vad kunde bli bättre i den situation du befinner dig?
Den person som kallar till samverkansmötet ska prata med dig och/eller dina vårdnadshavare (föräldrar eller annan viktig vuxen) så att ni får veta:
- tid och plats för mötet
- hur länge mötet ska hålla på som längst
- hur mötet går till
- vem som ska delta
- vad mötet ska leda till
Du får möjligheter att ställa frågor så att du vet vad som ska hända under samverkansmötet.
Särskilda behov eller önskemål
Berätta om du har särskilda önskemål som vi behöver ta hänsyn till under samverkansmötet. Det kan till exempel vara om du behöver en tolk eller om du har en funktionsnedsättning som vi behöver vara medvetna om.
Du kanske också vill berätta om något som är viktigt att de som kommer på mötet vet på förhand.
Det är viktigt att du förstår vad som sägs och beslutas på mötet. Säg till om något behöver förklaras med enklare ord.
Du ska få veta var toaletten finns och om det blir någon paus under mötet.
Om du vill gå igenom vad som bestämdes i Barnets plan får du gärna be någon av oss att stanna kvar och svara på dina frågor.
Vad kan jag tänka på som vårdnadshavare?
Du som är vårdnadshavare (förälder eller annan viktig vuxen) kan vara med som ett stöd för det barn eller den ungdom som vi samverkar runt. Om barnet/ungdomen inte kan delta kan du berätta vad som är viktigt för barnet.
Du kan stötta barnet/ungdomen under samverkansmötet genom att ställa frågor, anteckna och komma ihåg vad som sägs.
Du kan också hjälpa till att beskriva sådant som barnet/ungdomen behöver hjälp med, men kanske har svårt att uttrycka själv.
Det är också viktigt att barnet/ungdomen som mötet handlar om får prata klart, och inte blir avbruten. Det är viktigt att hen hela tiden får uttrycka sin mening och att alla som är med på mötet lyssnar på vad hen tycker. Du behöver se till att barnet får komma till tals och känner sig tryggt under mötet.
Vad händer på ett samverkansmöte runt barnets plan?
På ett samverkansmöte runt barnets plan får du träffa personer som har ansvar för att du ska få den hjälp du behöver. Du får koll på vem som kan hjälpa till med vad, och vem som har det övergripande ansvaret. Ni pratar om det som är viktigt för dig och det som barnets plan ska innehålla.
De som bjuds in behöver komma
Det är viktigt att någon från de verksamheter som blir inbjudna kommer på mötet.
Om du vill bjuda med en verksamhet inom hälso- och sjukvården som du inte har något stöd eller hjälp från just nu kan de delta, eller se om någon annan verksamhet inom vården är bättre lämplig för din situation. Notera att ett samverkansmöte runt barnets plan inte kan hjälpa dig att komma fram fortare i vårdkön.
Innan mötet börjar
Den som håller i mötet ska anpassa situationen så mycket som möjligt så att det fungerar för dig och dina vårdnadshavare (föräldrar eller annan viktig vuxen). Fråga den som är ansvarig om det är något du undrar över.
Du kan också berätta om det är något som är viktigt att alla på mötet ska veta och ta hänsyn till.
Alla får komma till tals
Den som håller i mötet ska se till att alla är delaktiga och får komma till tals. Någon på mötet har även ansvar för att skriva ner det som ni kommer överens om i barnets plan.
Vi tar fram Barnets plan
Det vi pratar om leder fram till Barnets plan. Det som bestäms på samverkansmötet skrivs ned och de som har deltagit på mötet kan få en kopia. Vi pratar bland annat om vilka behov du har och vem som ska erbjuda stöd.
Du kommer åt Barnets plan genom din inloggning på 1177. Du kan även få Barnets plan på papper.
Besluten ska kännas bra
Det är viktigt att du känner dig delaktig och motiverad av besluten i Barnets plan, och att de känns bra.
Barnets plan följs upp
Barnets plan ska alltid följas upp. Ni kommer i slutet av samverkansmötet överens om en ny tid att träffas igen. På uppföljningsmötet beslutar ni om Barnets plan ska avslutas, fortsätta som den är eller om något ska tas bort/läggas till.
Barnets plan avslutas när du inte längre behöver eller vill ha samordning på detta sätt.
Dina rättigheter
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen. Ställ frågor om du inte förstår. Att kunna påverka och delta i din vård är en rätt som styrs av patientlagen.
Du som barn ska vara delaktiga i din vård. Det finns ingen åldersgräns när ett barn får vara med och ha inflytande över sin vård. Barnets rätt att ha inflytande hänger ihop med barnets mognad. Ju äldre barnet är desto viktigare är det att hen får vara delaktig och själv deltar i diskussioner och beslut. Det blir särskilt viktigt under tonåren.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.