Hjälp att sluta snusa
Det finns många fördelar med att sluta snusa. Din hälsa och din ekonomi blir bättre och dessutom gör du dig fri från ett beroende. Det viktigaste för dig som planerar att sluta snusa är att du själv verkligen vill.
Hjälp att sluta snusa i Kronoberg
Kontakta någon av våra tobaksavvänjare på vårdcentralen eller primärvårdens hälsoenhet.
Primärvårdens hälsoenhet Växjö
Primärvårdens hälosenhet Ljungby
All tobaksavvänjning i Kronobergs län är kostnadsfri.
Tobakshjälpen - vägledd tobaksavvänjning via internet
Tobakshjälpen ger dig möjlighet att ta del av kunskap och vägledning för att sluta med tobak. Behandlingen ger dig möjlighet att tillsammans med din tobaksavvänjare göra en plan utifrån dina behov och möjligheter.
Upplägget i programmet ger en struktur för arbetet med tobaksstoppet och fokuserar på viktiga förändringar som behöver göras. I programmet finns viktig information, praktisk vägledning och aktiva övningar med möjlighet för dig att gå tillbaka och repetera.
Du arbetar med ditt beteende, tankar och känslor som har samband med tobaksbruket. Vid tobaksstoppet ökar andra aktiviteter och nya bra vanor etableras. Viktig kunskap stärker arbetet och olika verktyg och övningar underlättar tobaksstoppet.
Programmet gäller både för rökare och snusare.
Kontakta tobaksavvänjare på din vårdcentral eller primärvårdens hälsocentral så får du veta mer.
Att vara beroende av snus handlar till stor del om hjärnans nikotinberoende. Men det handlar också om vanor och inlärt beteende. Du kan läsa mer om det i texten Rökning och snusning.
Varför ska jag sluta snusa?
Här är några anledningar att sluta snusa:
- Du slipper en ökad risk att få vissa sjukdomar, som exempelvis cancer i matstrupen, diabetes typ 2, hjärtinfarkt och stroke.
- Du får friskare mun, tänder och tandkött. Du får också fräschare andedräkt.
- Du slipper vara beroende. Många upplever det som en lättnad att slippa oroa sig för om snusdosan finns till hands till exempel då man vaknar på morgonen.
- Du spar pengar.
Läs mer om risker med att snusa i texten Rökning och snusning.
Tips för att sluta snusa
Det är ofta lättare att sluta snusa om du vet varför du vill sluta. Börja därför med att svara på följande frågor:
- Vad blir bättre för mig om jag slutar snusa?
- Varför snusar jag?
- Varför vill jag sluta snusa?
Skriv gärna ner dina tankar. Det kan hjälpa att titta på det du skrivit längre fram, i stunder då du känner att din motivation är svag.
Börja med att minska mängden snus
När du har bestämt dig för att sluta kan du sakta minska mängden snus du använder per dag. Då vänjer sig hjärnan vid en mindre mängd nikotin innan du slutar helt.
Några tips för att snusa mindre:
- Använd portionssnus i stället för lössnus.
- Byt till miniportioner.
- Placera snusdosorna där du inte ser dem.
- Lämna snusdosan hemma ibland.
- Minska tiden med snus i munnen.
- Minska mängden snus du tar varje gång.
- Prova snus utan nikotin.
Undersök suget
Håll reda på ditt snussug genom att anteckna varje gång du snusar under en dag och vad du gör just då. Sätt sedan betyg på hur viktig just den snusprillan är. Var den nödvändig, mindre viktig eller till och med onödig?
Håll gärna på med detta i minst en vecka. Då märker du om du har snusat extra mycket vissa dagar eller i vissa situationer. Fundera över orsaken till suget och hur du kan göra för att undvika det. Bryt vanan att snusa på vissa platser eller i vissa situationer. Sluta snusa på de ställen där du tillbringar din mesta tid tillsammans med andra, som på jobbet eller skolan.
Börja med att helt undvika de onödiga snusprillorna. Det är vanligt att de utgör hälften av snuset du använder under ett dygn. Därefter kan du fortsätta att minska ner på de övriga.
Råd inför snusstoppet
När du har minskat mängden snus under tre till fyra veckor är det dags att sluta helt. För att det ska gå så bra som möjligt finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på.
Här är några råd:
- Bestäm ett datum för när du ska sluta snusa.
- Stärk din motivation att sluta snusa. Du kan till exempel samla ihop information och göra en lista över anledningar att sluta. Sätt upp den synligt hemma eller ta med dig i en anteckningsbok eller mobil.
- Fundera över vad som kan stoppa eller förstöra dina planer. Har du misslyckats tidigare? Vad var det som fick dig att börja igen den gången? Om det till exempel var en fest som fick dig att börja snusa igen, planera in ditt snusstopp under en period utan fester.
- Drick inte alkohol under den första tiden, om ditt snusande är förknippat med alkohol.
Här är ytterligare några tips som kan underlätta i stunden, när du håller på att sluta snusa:
- Drick ett glas vatten då och då, eller sysselsätt dig med något annat när du känner ett sug efter snus. Suget brukar avta efter cirka en halv minut.
- Rör på dig extra mycket om du har möjlighet.
- Ta hjälp från Sluta röka-linjen, vårdcentralen och Folktandvården.
Hjälp och stöd för dig som vill sluta snusa
Det viktigaste för att lyckas sluta snusa är att du är motiverad. Det betyder att du känner att du verkligen vill sluta snusa. Råd och stöd ökar också möjligheterna att leva utan snus.
Du kan få råd och stöd hos Sluta röka-linjen. Ring 020-84 00 00 eller besök www.slutarokalinjen.se. Där kan du få hjälp av personer som har stor erfarenhet av att hjälpa folk att sluta röka. Hjälpen är kostnadsfri. De finns på plats alla vardagar och vissa kvällar.
Du kan också kontakta en vårdcentral för att få stöd och hjälp. Många distriktssköterskor är särskilt utbildade i att hjälpa folk att sluta använda tobak och kan hjälpa dig när du behöver extra stöd.
Vanliga abstinensbesvär
Hjärnan är van vid att få en viss mängd nikotin om du snusar regelbundet. Därför kan du få så kallade abstinensbesvär om du slutar snusa och hjärnan inte längre får något nikotin. Abstinensbesvär kan vara obehagligt och leda till att du börjar snusa igen.
Ett vanligt symtom på abstinens är att du känner ett starkt snussug. Suget brukar hålla i sig i 20–30 sekunder.
Här är ytterligare några vanliga symtom på abstinens:
- Du känner oro och ängslan.
- Du har svårt att koncentrera dig.
- Du är nedstämd.
- Du känner dig rastlös.
- Du har svårt att sova.
- Du blir lätt irriterad.
- Du får ökad aptit och vill äta mer.
Abstinensbesvären brukar försvinna efter en till tre veckor från det att du slutar snusa. Suget efter att snusa och den ökade aptiten kan finnas kvar längre tid.
Du kan få tips för att hantera dessa besvär om du kontaktar professionella tobaksavvänjare som till exempel Sluta-röka linjen.
Om du inte lyckas – försök igen
Om du börjar snusa igen ska du inte ta det för hårt. Det är vanligt att misslyckas några gånger innan man lyckas sluta.
Tänk på att du gjorde ditt bästa, och förhoppningsvis lärde du dig något nytt. Det kan du ha hjälp av nästa gång du bestämmer dig för att sluta.
För varje gång man gör ett seriöst försök att sluta snusa ökar chansen att man lyckas bli långsiktigt snusfri.