Nikotin och graviditet
Fostret utsätts för det skadliga ämnet nikotin om du röker eller snusar när du är gravid. Det innebär risker för fostret och för graviditeten. Så fort du slutar med nikotin minskar riskerna. Alla kan sluta använda nikotin. Du kan få hjälp om det är svårt. Men undvik nikotinplåster, nikotintuggummi och e-cigaretter.
Använd inte nikotin när du är gravid. Använd inte nikotin när du vill bli gravid, nikotin kan påverka fertiliteten.
Den här texten finns även på lätt svenska samt översatt till flera språk.
Vad kan jag göra själv?
Film om tobak och graviditet
I filmen får du information om varför du inte ska använda tobak när du är gravid.
Alla kan sluta röka eller snusa. Det finns olika knep för att göra det lättare. Det viktigaste är att du själv vill sluta. Tänk på att suget efter nikotin bara brukar vara i några minuter.
Det är ofta lättare att sluta röka och snusa under en graviditet. Du kan bli motiverad av att barnet ska må så bra som möjligt. Graviditeten kan också göra att du blir illamående av nikotin, eller känner avsmak.
Här kan du läsa mer om att sluta röka
Här kan du läsa mer om att sluta snusa
Vad händer i kroppen?
Nikotin är en drog och ett nervgift som innehåller skadliga ämnen.
Om du använder nikotin när du är gravid får även fostret i sig nikotin. En del av ämnena du får i dig när du röker eller snusar ökar risken för komplikationer under graviditeten.
Fostret får i sig kolmonoxid
I cigarettröken finns även den giftiga gasen kolmonoxid. Den gör så att du inte tar upp syre i blodet lika bra. Både du och fostret får kolmonoxid i blodet om du är gravid och röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som du själv. Giftet stannar dessutom kvar längre hos fostret.
Nikotinet påverkar fostrets storlek
Nikotin gör att blodet flödar sämre i livmodern och moderkakan. Fostret får då mindre syre och näring. Fostret växer sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln. Det kallas för att barnet blir tillväxthämmat.
När du snusar utsätts du för lika mycket nikotin som när du röker, eller mer.
Vattenpipa, e-cigaretter och nikotinfritt snus
Vattenpipa innehåller nikotin, kolmonoxid och andra giftiga ämnen. Du bör inte röka vattenpipa när du är gravid.
E-cigaretten finns att köpa utan nikotin. Men det finns andra ämnen i e-cigaretterna. Det finns inga studier om hur e-cigaretter påverkar fostret i magen. Därför bör du undvika e-cigaretter under graviditeten. E-cigarett kan också kallas elektronisk cigarett. Att röka en e-cigarett kan kallas att vejpa.
Det finns snus som inte innehåller nikotin. Men det kan finnas andra ämnen i snuset som inte är bra. Kontrollera noga vad snuset innehåller, även om snuset saknar nikotin.
Det finns också något som kallas tobaksfritt snus. Tobaksfritt snus innehåller nikotin och ska inte användas under graviditeten.
Komplikationer
Förutom att fostret kan växa dåligt är det också större risk för andra komplikationer om du använder nikotin när du är gravid:
- Förlossningen kan starta för tidigt.
- Moderkakan kan lossna för tidigt.
- Du har en ökad risk för att få missfall eller att fostret dör i magen.
- Barnet har en ökad risk att dö i plötslig spädbarnsdöd.
Viktigast att tänka framåt
Om du har använt nikotin under graviditeten kanske du mår dåligt över det. Kanske visste du inte att du var gravid. Kanske klarade du inte av att låta bli. Det är vanligt att känna skam och skuld.
Då är det bra att tänka framåt. Fokusera på hur du ska göra för att inte utsätta fostret för mer nikotin.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en barnmorskemottagning. Där kan du få råd och stöd om hur du slutar röka eller snusa.
Det går också bra att kontakta en vårdcentral. Där finns distriktssköterskor som är särskilt utbildade i hur man slutar röka eller snusa.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.
Behandling
Det finns inga läkemedel som är godkända för behandling mot nikotinsug under graviditet.
En del som ska sluta röka eller snusa använder läkemedel som till exempel tuggummi eller plåster. De minskar suget. Men sådana läkemedel är skadliga för fostret.
Prata med en läkare om du behöver använda läkemedel mot nikotin när du är gravid eller ammar.
Sluta-röka-linjen
Du kan ringa till Sluta röka-linjen och få hjälp. Telefonnumret är 020-840000. Det är gratis för dig att ringa till Sluta-röka-linjen.
Påverka och delta i din vård
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.
Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.