Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Mens, blödningar och flytningar

Riklig mens

Det är olika hur mycket man blöder när man har mens. En del har riklig mens och blöder mycket. I så fall finns det bra hjälp att få.

Att blöda så mycket att vanliga mensskydd inte räcker till är vanligt och beror oftast inte på någon sjukdom om mensen fortfarande är regelbunden.

Symtom

Tecken på att du blöder för mycket kan vara ett eller flera av följande:

  • Du blöder i mer än 7 dagar.
  • Det kommer klumpar i din blödning.
  • Du blöder igenom dina skydd.
  • Du måste använda dubbla skydd. 

Du kan känna dig trött och orkeslös om du har mycket riklig mens och inte får i dig tillräckligt med järn när du äter. 

Vad kan jag göra själv?

Det finns receptfria läkemedel mot riklig mens som du kan köpa på ett apotek.

När och var ska jag söka vård för riklig mens?

Kontakta en vårdcentral, barnmorskemottagning eller gynekologisk mottagning om du har symtom som kan vara tecken på att du blöder för mycket.

Du som går i grundskolan eller på gymnasiet kan kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning. Du kan gå till en ungdomsmottagning tills du är mellan 20 och 25 år, det är olika på olika mottagningar.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Utöver receptfri behandling är den vanligaste och mest effektiva behandlingen mot rikliga menstruationer behandling med hormoner, som p-piller, gulkroppshormon eller hormonspiral.  Du kan också behöva få tillskott av järn om du har fått blodbrist av de rikliga blödningarna.

Behandling med operation

Det finns en operation som kan göra så att du blöder mindre. Läkaren behandlar livmoderns slemhinna med värme. Efter operationen kan det bli svårt för ägg att fastna i slemhinnan. Därför rekommenderas operationen bara om du inte vill bli gravid i framtiden. 

Du kan behöva operera bort hela eller delar av livmodern om ingen av ovanstående behandlingar fungerar. Operationen innebär att du inte längre kan bli gravid.

Komplikationer och följdsjukdomar

Du kan få lågt blodvärde om du har mycket riklig mens och inte får i dig tillräckligt med järn när du äter. Det kan göra att du känner dig trött och orkeslös.

Tänk på att äta en bra sammansatt kost så att du får i dig tillräckligt mycket järn. Du kan behöva ta järntabletter.

Vad händer i kroppen?

En orsak till riklig mens kan vara myom, som är en muskelknuta i livmodern. Det är vanligast för de som är äldre än fyrtio år.

En annan orsak kan vara endometrios som innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti livmodern.

Det kan vara ett tecken på blödarsjuka om man alltid har haft riklig mens, men det är ovanligt.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Läs mer på 1177.se

Könssjukdomar och sexuellt överförbara infektioner

Har du haft oskyddat sex? Då bör du testa dig för könssjukdomar.

Så fungerar det kvinnliga könsorganet

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner. Några delar sitter utanpå kroppen och du kan se dem eller känna på dem. En del sitter inuti kroppen. Könsorganen gör det också möjligt att ha sex och att fortplanta sig.

Till toppen av sidan