Brutet nyckelben
Ett brutet nyckelben gör ont och det gör mer ont när du rör axeln och armen. Risken för att bryta nyckelbenet är större hos barn eftersom de har mjukare skelett. De flesta nyckelbensbrott läker utan behandling och ger inga besvär efteråt.
Nyckelbensbrott kan bero på ett slag eller kraftigt tryck mot nyckelbenet. Barn kan bryta nyckelbenet om de trillar mot ena axeln. Nyckelbenet kan brytas vid förlossningen när barnets mjuka skelett trycks ihop. Det är ovanligt.
Symtom
Dessa symtom är vanliga om nyckelbenet är brutet:
- Du blir svullen över nyckelbenet.
- Det gör ont när du känner på nyckelbenet.
- Det gör ont när du rör axeln och armen.
Ett barn som har brutet nyckelben kan visa det på följande sätt:
- Barnet har ont i armen och axeln.
- Barnet vill inte lyfta eller använda armen.
- Barnet blir ledsen när du lyfter upp hen.
- Barnet håller den skadade armen stilla genom att hålla i underarmen med den andra armen.
När och var ska jag söka vård?
Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du tror att du eller ditt barn har brutit nyckelbenet.
Kontakta genast en vårdcentral eller jouröppen mottagning om ditt barn har ramlat och inte vill använda armen eller har mycket ont. En läkare kan då avgöra om det är nyckelbenet eller överarmen som har skadats.
Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Vård och stöd för vuxna i Kalmar län
Om du misstänker att du har en nyckelbensfraktur efter en skada kan du ta kontakt med din hälsocentral eller privata allmänläkarmottagning för en första bedömning. Om det behövs kan du söka vård på närmaste primärvårdsjour eller akutmottagning.
De flesta läker och rehabiliterar sig själv hemma. Se träningsprogram för rehabilitering – vuxna.
Har du frågor om din fraktur eller din rehabilitering kan du kontakta en sjukgymnast eller fysioterapeut för rådgivning.
Var extra uppmärksam om du:
- 6-8 veckor efter skadan känner en tilltagande stelhet eller kraftlöshet över din axel. Kontakta i så fall en sjukgymnast eller fysioterapeut som kan ge tips kring fortsatt träning och vid behov undersöka din axel.
- Efter 8 veckor har fortsatt mycket smärta över frakturen och det fortfarande känns som att det rör sig i frakturområdet. Kontakta din ortopedmottagning för rådgivning.
Fysioterapeuter och sjukgymnaster i Kalmar län
Hitta närmaste sjukgymnast eller fysioterapeut via regionens distrikstrehabilitering eller privata vårdgivare.
Ortopedmottagningar i Kalmar län
Vad kan jag göra själv?
Försök att lindra smärtan genom att ha armen i en så kallad mitella. En mitella kan du göra själv genom att vika en sjal till en trekant och knyta den bakom nacken. Då kan underarmen vila i tyget strax ovanför midjan. Mitellan fungerar som ett stöd för armen, men den gör inte att nyckelbenet läker fortare. Därför kan du ta bort mitellan om barnet tycker att den är obekväm.
Ett nyfött barn som har brutit nyckelbenet brukar vara öm där skadan sitter. Försök att ta tag längre ner på kroppen och inte i armhålorna när du lyfter upp barnet. Samtidigt kan du stötta hens arm på den skadade sidan så att inte armen hänger ner.
Ge barnet smärtstillande läkemedel om det behövs
Du kan ge barnet receptfria smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol om du märker att hen har ont.
Några tips när barnet ska duscha, sova och klä på sig
I början kan minsta lilla rörelse göra väldigt ont. Så här kan du hjälpa barnet:
- Tvätta barnet med en tvättlapp om hen har för ont för att duscha eller bada.
- Undvik alltför tajta kläder.
- Sätt på barnets tröja på den arm som det gör ont i först. Trä sedan hens huvud i urringningen och sist i den andra sidans arm. Gör tvärtom när du ska ta av tröjan.
- Lägg en eller flera kuddar under barnets överarm när hen ska sova. Då ligger barnet oftast mer stilla.
Det gör ofta mindre ont för ett barn att sitta eller stå eftersom det skadade nyckelbenet ändrar läge när hen ligger ner.
Tips till dig som är vuxen och har brutit nyckelbenet
Försök använda din hand och arm till lättare vardagsaktiviteter såsom när du exempelvis äter och duschar.
Påbörja också så snart som möjligt rehabiliteringsövningar hemma.
Undvik rörelser som ger ökad smärta från frakturen. Exempel på rörelser som är provocerande och kan öka smärtan, särskilt de första två veckorna:
- Höjning och sänkning av axlarna/skulderbladen.
- Att dra ihop axlarna framåt eller långt bakåt.
- Armrörelser över axelhöjd.
- Att föra armen i kors framför eller bakom kroppen.
Lindra smärta genom att:
- Ta receptfria smärtstillande läkemedel.
- Använda en avlastande mitella de två första veckorna efter skadan.
- Kyla ner frakturområdet med exempelvis en vetekudde eller en påse frysta ärtor. Det är viktigt att du lägger en handduk mellan huden och frysvaran för att undvika köldskador.
Efter två veckor kan du, allteftersom smärtan avtar, återgå till vardaglig träning för ben och bål. Du kan med fördel konditionsträna på träningscykel.
Du ska avstå helt från kontaktsport och riskaktiviteter tills frakturen har stabiliserats. Om du inte har behövt operera, brukar nyckelbenet vara stabilt igen efter ungefär 8 veckor. Då kan du successivt börja träna som vanligt, med hänsyn till eventuell smärta och obehag från frakturområdet.
Det kan ta upp till mellan 3–6 månader innan rörlighet i leder och styrka i axeln är helt återställd.
Undersökningar och utredningar
Läkaren känner med fingrarna på nyckelbenen, först över den sidan som inte är skadad och sedan över den skadade sidan. Hen undersöker också om axeln har blivit skadad. Sedan kontrollerar läkaren känsel och puls eftersom skadan ligger nära nerver och blodkärl.
Barn som har skadat nyckelbenet röntgas oftast för att för att ta reda på var skadan sitter. Då får barnet sitta eller stå framför en stor röntgenkamera. Nyfödda barn som behöver röntgas brukar få sitta i din eller en annan närståendes famn. Undersökningen gör inte ont och som förälder eller närstående kan du vara med. Oftast kan ni åka hem så fort barnet har undersökts.
Behandling
För vuxna brukar det räcka med att ha armen stilla i ett par veckor med hjälp av en mitella. Du får hjälp med fysioterapi eller annan rörelseträning redan tidigt efter skadan för att undvika att musklerna blir stela eller försvagade. Du kan behöva ta smärtstillande läkemedel de första dagarna. Du kan behöva genomgå en operation om brottet på nyckelbenet är mer komplicerat.
Varken nyfödda eller äldre barn brukar behöva behandling för ett nyckelbensbrott, utan skadan läker av sig själv. Barn som är över ett år brukar oftast få ha en mitella som armen kan vila i.
Behandling och rehabilitering för vuxna i Kalmar län
De flesta nyckelbensfrakturer läker utan vård och behandling och ger inga besvär efteråt. Däremot är rehabiliteringen du gör hemma viktig för att du ska återfå rörlighet och styrka.
Ett fåtal patienter med kraftigt felställda frakturer behöver opereras. Om din fraktur är aktuell för operation kommer du remitteras till ortoped för bedömning. Det brukar kunna avgöras när du besöker vården i samband med skadetillfället.
Rehabilitera dig genom övningar hemma
Genom att påbörja rehabilitering hemma direkt efter skadan minskar risken för sekundära besvär, så som exempelvis svullnad eller stelhet. Rehabiliteringen bidrar också till att din arm ska fungera så bra som möjligt när skadan läkt.
Följande träningsprogram riktar sig till dig som är vuxen och har fått en nyckelbensfraktur.
De första två veckorna efter din skada gör du övningarna i träningsprogram 1. Två veckor efter skadan kan du avancera din träning med hjälp av övningarna i träningsprogram 2.
Det får kännas lite grann från frakturområdet när du utför övningarna, men du ska inte ha ökad smärta efter avslutat träningsprogram.
Träningsprogram 1 – övningar som görs de första två veckorna tre gånger om dagen
Tänk på din hållning
Avlasta frakturen genom att vara medveten om din hållning. Försök hålla övre delen av ryggen rak och axlarna något tillbakadragna men inte så långt bak att frakturen gör mer ont.
Träningsprogram 2 – övningar som görs efter två veckor, en till två gånger per dag
För armen fram och tillbaka mot ett underlag
Låt underarmen vila mot exempelvis en bordsskiva. För armen fram och tillbaka. Upprepa 10 gånger.
Hur läker skadan?
Brottet i nyckelbenet läker genom att det bildas nytt ben mellan de brutna benändarna. Nyckelbensbrott läker nästan alltid utan operation hos både barn och vuxna. Läkningen går mycket fortare hos barn än hos vuxna.
Ett brutet nyckelben brukar läka ihop väldigt bra. I början kan det synas eller kännas som en liten kant där nyckelbenet har varit brutet. Hos barn försvinner det oftast helt, men hos vuxna finns kanten ibland kvar efter läkningen.
Barn under tio år behöver oftast vara hemma från förskola eller skola en tid direkt efter skadan. Äldre barn och vuxna kan oftast gå tillbaka till skolan direkt efter olyckan. Det är viktigt att undvika att hoppa, springa, klättra, idrotta och leka vilda lekar de första två veckorna. Efter det brukar det gå bra att röra sig som vanligt igen, men ibland tar det längre tid.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska förstå informationen
För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.
Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.