Tandhälsa

Varför är det viktigt med en god munhälsa?

Innehållet gäller Kalmar län

En god munhälsa är inte bara viktig för dina tänder utan även för din allmänhälsa. Genom att ta hand om tänderna varje dag kan du hålla din mun och hela din kropp friskare. Det finns nämligen kopplingar mellan munhälsa och olika sjukdomar såsom diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

En kvinna och en man står och borstar tänderna i sitt badrum, framför badrumsspegeln.

Att ha en god munhälsa betyder förutom en fräsch andedräkt och friska tänder även möjligheten att kunna tala, tugga, äta, skratta, le, lukta, smaka och förmedla en rad känslor. Munhälsan har alltså stor betydelse för livskvaliteten, välbefinnandet, självkänslan och det sociala livet.

Munhälsan påverkar allmänhälsan

Sjukdomar i munnen som till exempel hål i tänderna, tandköttsinflammation och tandlossning kan påverka resten av din kropp och generella hälsa. Det finns till exempel kopplingar mellan munhälsa och hjärtkärlsjukdom, diabetes, cancer, demens, Alzheimers sjukdom, reumatism, benskörhet, psoriasis och lunginflammation.

Detta beror på att bakterier i munnen kan spridas till resten av kroppen via luftrören och blodkärlen. En del sjukdomar kan förvärras av dålig munhälsa och tvärtom så kan en del sjukdomar innebära en ökad risk för dålig munhälsa.

Viktigaste tandvården gör du hemma - varje dag

För att hålla en god munhälsa och allmänhälsa är det viktigt med goda vanor och att rengöra tänderna och munnen varje dag, för att få bort bakterier som sätter sig som beläggningar på tänderna. Det är bakterierna som kan leda till problem och sjukdomar såsom hål i tänderna, tandvärk, tandköttsinflammation, tandlossning och dålig andedräkt.

Gör så här:

  • Låt tänderna vila minst 2 timmar mellan varje måltid eller mellanmål.
  • Drick vatten när du är törstig.
  • Borsta tänderna med fluoridtandkräm två gånger om dagen.
  • Rengör regelbundet mellan tänderna där vanliga tandborsten inte kommer åt eftersom det är just mellan tänderna många bakterier fastnar.

Läs mer om hur du håller dina tänder rena här.

Munhälsan genom livet

Det finns situationer och tider i livet när det är extra viktigt att ta hand om sin munhälsa. Här är några exempel.

  • Vissa läkemedel samt åldrande kan minska saliven i munnen vilket ökar risken för hål i tänderna. Läs mer om muntorrhet.
  • Har du fyllningar, kronor, broar eller implantat kan det lätt fastna bakterier i skarvar och ställen mellan tänderna, som också kan vara svåra att rengöra, vilket ökar risken för hål i tänderna. En konstgjord krona eller en bro skyddar inte tänderna från karies eller tandlossning.
  • Vid graviditet kan tandköttet lätt svullna och blöda på grund av hormoner, vilket kan göra ont. Då är det lätt att låta bli att borsta – vilket ökar risken för hål i tänderna.
  • Har du tandställning finns det fler ställen på tänderna där bakterier kan fastna som kan leda till hål i tänderna. Läs mer om hur du borstar din tandställning på rätt sätt.
  • Har du genomgått en obesitasoperation har du en ökad risk för hål i tänderna på grund av kostråden som följer efter operationen.
  • Har du diabetes kan det vara lättare att få hål i tänderna om du har haft för högt blodsocker under en lång tid. Vuxna kan också ha lättare att få tandlossning. Läs mer om hur du sköter om tänderna när du har diabetes. 
  • Använder du nikotin- och tobaksprodukter har du en ökad risk för hål i tänderna på grund av olika smaksättningar samt en ökad risk för tandlossningssjukdom. Läs mer om hur du kan sluta med tobak och nikotin.

Vid dessa tillfällen är det viktigt att inte tappa kontakten med tandvården, då de kan ge dig munhälsoråd för din livssituation just nu.

Till toppen av sidan