Att söka stöd och hjälp

Råd och stöd på mejl, chatt och telefon

Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.

Här finns en lista på stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta om du behöver tillfälligt stöd. Listan är uppdelad efter vilken typ av stöd som erbjuds.

För mer information och aktuella öppettider, se webbplatserna nedan.

Du som är mellan 13 och 25 år kan också läsa mer och hitta fler stödlinjer på UMO.se.

Varierar vem du får prata med

Vilken utbildning och erfarenhet den som svarar har varierar. En del är volontärer med egen erfarenhet, en del har fått utbildning i att ge medmänskligt stöd. En del stödlinjer och telefonjourer har professionellt utbildad personal.

 

Stöd till dig som behöver prata med någon

Humanistisk medmänniska

Föreningen Humanisterna har en nationell stödlinje som bemannas av personer som har fått utbildning i att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 010-551 55 90

Jourhavande medmänniska

Få stöd på natten och prata med någon om dina upplevelser, tankar och känslor. Du kan även chatta.

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst. Det går också att mejla eller chatta.

Kyrkans SOS

Kyrkans SOS jourtelefon är öppen för alla som behöver dela det svåra i tillvaron med någon. För dig som hellre vill skriva finns SOS-brevlådan och få svar inom 72 timmar.

Telefon: 0771- 800 650

Mansjouren

Mansjouren i Stockholm tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det. 

Telefon: 08-30 30 20

Obesitas Sverige

Stöd på chatt, telefon och mejl för dig som har övervikt eller obesitas. Även stöd för anhöriga och närstående. Organisationen hette tidigare HOBS, Hälsa oberoende av storlek.

Telefon: 020-20 80 10

Palveleva puhelin – Svenska kyrkans finskspråkiga telefonjour

Palveleva puhelin – Sverigefinska telefonjouren Ruotsin kirkon palvelevassa puhelimessa yhteydenottoosi vastataan suomeksi. Voit keskustella elämäntilanteestasi kertomatta nimeäsi tai asuinpaikkaasi. Sinua kuuntelee ja tukee päivystäjä, joka on saanut koulutuksen tehtävään. Hänellä on vaitiolovelvollisuus.

Svenska kyrkans finska telefonjour för dig som vill prata om din livssituation på finska. Du kan också mejla eller chatta.

Telefon: 020-26 25 00

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen är en samtalsjour som riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, samt till anhöriga och närstående till HBTQI-personer. De som svarar är volontärer som själva är HBTQI-personer och är utbildade för uppgiften.

Telefon 0770-55 00 10

Du kan även skriva till Regnbågslinjen Brev.

Självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 901 01

Äldrelinjen

Föreningen Minds stödtelefon för dig som är 65 år eller äldre och mår psykiskt dåligt. Äldrelinjen bemannas av utbildade volontärer som har erfarenhet av att ge medmänskligt stöd på telefon.

Telefon: 020-22 22 33

Stöd till dig som är ung

Kalmar län

Digital ungdoms­mottagning Kalmar län

Hit kan du som är upp till 23 år vända dig för videosamtal med en barnmorska eller kurator. Du kanske vill prata om kroppen, relationer, kön, sexualitet, preventivmedel, graviditet, könssjukdomar eller mensbesvär? Eller mår dåligt och behöver någon att prata med.

Digital Psykisk Hälsa Kalmar län

En digital mottagning som erbjuder stödjande videosamtal, kurativa insatser och digital psykologisk behandling för dig mellan 18 och 25 år. Du kanske är nedstämd, känner oro eller ångest, har sömnproblem eller är stressad? Du kan också vända dig till oss om du har relationsproblem, upplever en kris, sorg eller känner ensamhet.

Jourhavande kompis – Svenska röda korsets ungdomsförbund

Jourhavande kompis är en stödchatt för unga av unga, som finns för dig upp till 25 år, och som känner att du behöver prata med någon. Hit kan du vända dig för att snacka om precis vad som helst.

Bris för barn

Du som är under 18 år kan ringa, sms:a eller chatta med en kurator på Bris, barnens rätt i samhället. Du kan även mejla och få ett svar. De som svarar är utbildade kuratorer som är vana vid att prata om känslor, tankar och hur en har det. Där finns även live-chattar, där du kan prata med andra. 

Telefonnummer 116 111

Här kan du få hjälp och råd om du har blivit utsatt för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Du kan också få hjälp att anmäla nakenbilder som har spridits på nätet.

Du kan ringa 020-112 100, mejla eller chatta.

Frisk och Fri

Du som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet, och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.

Telefon 020-20 80 18

Livslinjen

Du som är ung och vill chatta med någon om dina tankar, känslor när du mår dåligt kan kontakta Minds Livslinje. De som svarar är vuxna personer över 23 år, som har fått en grundläggande utbildning i att ge medmänskligt stöd.

Nätvandrarchatten

En stödchatt för dig som är mellan 12-25 år. Du är välkommen att kontakta Nätvandrarchatten om du bara vill småprata med någon trygg vuxen, eller om du vill prata om något som känns svårt och jobbigt.

Rädda Barnens orostelefon
Du kan ringa, chatta eller mejla Rädda barnen om du är orolig över någon du känner, eller om du själv behöver hjälp. Radikalisering kan märkas genom att någon har mer och mer extrema eller hatiska åsikter, och drar sig undan från övriga samhället. De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din eller den andra personens ålder.  

Telefon: 020-100 200

Samtalsstöd för adopterade

Stöd för dig som är adopterad och 15 år och äldre. Prata med någon som har särskild erfarenhet och kunskap om situationer och utmaningar som är vanliga hos adopterade barn och unga och deras föräldrar. Samtalet bokas på mejl eller telefon.

Telefon: 070-981 20 10

SHEDO

Föreningen stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra i dag.

Unga Lukas

På Unga Lukas kan du som är mellan 13 och 25 år chatta med volontärer. De som svarar är trygga och erfarna vuxna. Du väljer själv vad du vill prata om. Så länge du inte talar om vad du heter eller lämnar andra uppgifter som gör att volontärerna får veta vem du är kan du vara helt anonym.

Fler stödlinjer för dig som är ung

Fler stödlinjer och mer information finns på UMO.se.

Stöd till dig som är förälder

Bris för vuxna om barn 

Bris ger stöd till barn och vuxna. Du som är vuxen och orolig för ett barn i din närhet kan kontakta Bris vuxentelefon.

Telefon 0771-50 50 50

Friends 

Du som behöver råd eller stöd för ett barn som verkar vara ensam eller må dåligt kan ringa eller mejla barnrättsorganisationen Friends. De som svarar arbetar med att utbilda, ge råd och stöd för att förebygga och motverka mobbning och kränkande särbehandling.

Telefon: 08-545 519 90

Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Du som är närstående till någon som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet. Det finns flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon.

Du som är närstående, ring 0200-12 50 85

Föräldralinjen

Föräldralinjen är till för föräldrar och andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldralinjen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer.

Telefon: 020-85 20 00

Mamma till mamma

Stöd för dig som har eller har haft psykisk ohälsa under graviditeten eller den första tiden som förälder. Du får möjlighet att prata om det som känns svårt. Mejla så svarar någon inom några dagar.

Mansjouren

Mansjouren i Stockholm tar emot samtal från hela Sverige. Till dig som behöver prata om relationer, framtid, jobb, barn eller ekonomi. Kommer du inte fram så kopplas du vidare till en telefonsvarare, och kan bli uppringd om du vill det. 

Telefon: 08-30 30 20

Samtalsstöd för föräldrar till adopterade

Stöd för dig som är adopterad och 15 år och äldre, och för dig som är förälder till ett adopterat barn. Prata med någon som har särskild erfarenhet och kunskap om situationer och utmaningar som är vanliga hos adopterade barn och unga och deras föräldrar. Samtalet bokas på mejl eller telefon.

Telefon: 070-981 20 10

SHEDO

Föreningen stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. Kontakta Shedo på en särskild jourmejl eller chatt. De som svarar har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra i dag. Ett särskilt forum finns även för dig som är närstående.

Stöd till dig som är närstående

Anhöriglinjen

Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du kan även mejla.

Telefon: 0200-23 95 00

Co-Anon

Co-Anon har en jourtelefon dit du som anhörig eller vän till alkohol- och substansberoende kan ringa för att få stöd, hopp och ställa frågor.

Telefonnummer 0731 - 57 55 18

Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Du som är närstående till någon som har en ätstörning kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet, och har flera lokala avdelningar runt om i landet. Du kan nå dem på mejl, chatt eller telefon.

Du som är närstående, ring 0200-12 50 85

Fryshuset stöd för anhöriga, Passus och Exit

Du kan få kostnadsfria stödsamtal om du misstänker att en ung anhörig har börjat dras in i kriminalitet, eller om din anhöriga formulerar radikala åsikter. Du kan kontakta Fryshuset utan att berätta vem du är. Samtalet bokas på mejl eller telefon.

Telefon: 0739 - 50 23 94

Invidzonen

Du som är närstående till någon på internationellt uppdrag kan kontakta Invidzonen och få medmänskligt stöd. Organisationen drivs av personer med egen erfarenhet. Du kan kontakta dem på mejl, chatt eller telefon.

Telefon 0761-66 33 17

Regnbågslinjen

Regnbågslinjen är en samtalsjour som riktar sig till dig som definierar dig inom HBTQI-spektrumet, samt till anhöriga, närstående till HBTQI-personer. De som svarar är volontärer som själva är HBTQI-personer och är utbildade för uppgiften.

Telefon 0770-55 00 10

Du kan även skriva till Regnbåglinjen Brev.

Självmordslinjen

Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som är orolig för en närstående kan ringa eller chatta. De som svarar är volontärer som har fått utbildning och handledning för att ge medmänskligt stöd.

Telefon: 901 01

SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd

SPES är till för dig som är närstående till någon som har tagit sitt liv. Förbundet har en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.

Telefon: 020 - 18 18 00

Stöd om du har ett beroende

Alkoholhjälpen

Du kan ringa Alkohollhjälpen om du funderar över dina egna eller någon annans alkoholvanor. Du kan också mejla eller delta i forum. Du får stöd för att ändra ditt drickande, eller får råd om hur du ska göra om någon du känner har problem med alkohol. 

Telefon: 020-84 44 48

Droghjälpen

Du som har funderingar kring dina drogvanor kan kontakta Droghjälpen. Det är en stödlinje som ger stöd via nätet och telefon, och drivs av Beroendecentrum i Stockholm. Du som närstående kan också ta kontakt.

Telefon: 020-91 91 91

Sluta Röka-linjen

Sluta Röka-linjen finns för dig som behöver stöd att sluta med tobak. De som svarar är utbildade rådgivare. Du kan ringa eller chatta. Även närstående som undrar hur de kan stötta någon kan ta kontakt.

Stödlinjen – för spelare och anhöriga

Stödlinjen ger råd och stöd om du har problem med spel om pengar. Den ger även råd och stöd till dig som är orolig för någon annan som spelar om pengar. Du kan ringa, chatta eller mejla.

Telefon: 020-81 91 00

Stöd till dig som varit med om våld eller kränkningar

Brottsofferjouren

Du som är utsatt för brott, är närstående eller vittne till brott kan få stöd av Brottsofferjouren.

Telefon: 116 006

Freezonen

Du som har varit utsatt för brott och behöver medmänskligt eller juridiskt stöd kan kontakta Freezonen på mejl, chatt eller stödtelefon..

Telefon: 0733 30 30 28

Kvinnofridslinjen

Stödtelefon för dig som har utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa.

Telefon: 020-50 50 50

Rädda Barnens orostelefon om radikalisering

Hit kan du ringa om du är orolig över att någon i din närhet håller på att radikaliseras. Du kan även få hjälp om det gäller dig själv. Orostelefonen drivs av Rädda barnen. De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din ålder eller åldern på den som oron gäller. 

Telefon: 020-100 200

Rätt att välja

Stödlinje för personer som utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck. Stödlinjen riktar sig till personer i alla åldrar, och även närstående är välkomna att ringa. Personalens lyssnar och ger professionellt stöd. De kan också ge information om ytterligare stödverksamheter att kontakta. Stödlinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid.

Telefon: 020-57 70 70

Somaya stödjour

Somayas stödjour erbjuder råd och stöd till dig som är utsatt för våld eller förtryck. Det finns möjlighet att få hjälp på flera språk.

Du kan ringa, chatta eller mejla.

Telefon: 020-81 82 83

Terrafem 

Terrafem är en organisation som ger stöd till kvinnor och flickor som utsätts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Terrafem har en rikstäckande jourtelefon för kvinnor och flickor med utländsk bakgrund. De har också juristjour.

Telefon: 020- 52 10 10

Stöd till dig som vill förändra ett våldsamt eller kränkande beteende

PrevenTell – hjälp vid oönskad sexualitet

PrevenTell är en stödlinje som du kan ringa om du upplever att du har tappat kontrollen över din sexualitet och känner oro för dina tankar och handlingar. Du kan också ringa om du är rädd att göra dig själv eller andra illa.

Telefon: 020-66 77 88

Du kan ringa när som helst på dygnet och lämna meddelande på telefonsvararen. Då blir du uppringd nästa vardag.

Välj att sluta-linjen

För dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Stödlinjen drivs av länsstyrelserna i Stockholm och Skåne, och Manscentrum i Stockholm.

Telefon: 020-555 666

Läs mer om att förändra ett våldsamt eller kränkande beteende här.

Om det är bråttom

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du har tankar eller planer på att ta ditt liv.

Detsamma gäller om du är orolig över att någon i din närhet mår så dåligt att hen riskerar att skada sig själv eller någon annan allvarligt. 

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. 

Har du synpunkter på innehållet?

Saknar du information om någon stödlinje eller organisation? Kontakta oss genom formuläret på den här sidan.

Läs mer på 1177.se

Patientföreningar och närståendeföreningar inom psykisk hälsa och beroende

Här finns en lista över föreningar och organisationer som erbjuder olika form av stöd inom psykisk hälsa och beroende. Det spelar ingen roll var du bor i landet. Du behöver inte heller vara medlem för att ta kontakt.

Till toppen av sidan