Barn- och ungdomshälsan i Kalmar län
Innehållet gäller Kalmar länVi erbjuder hjälp vid lindrig till medelsvår psykisk ohälsa. Till oss är barn och ungdomar i åldern 6-17 år, samt deras familjer välkomna.
Till barn- och ungdomshälsan kan du vända dig för hjälp med lindrigare psykiska besvär som oro, nedstämdhet, ilska eller stress men också vid kriser eller konflikter inom familjen. Vi erbjuder råd, stöd och kortare behandling vid lindrig till medelsvår psykisk ohälsa hos barn och ungdomar. Psykisk ohälsa kan visa sig som:
- Ängslan och oro
- Nedstämdhet
- Stress
- Sömnproblem
- Magont och huvudvärk
- Beteende- och uppförandeproblem
Vi som arbetar på barn- och ungdomshälsan är psykologer, socionomer och psykoterapeuter. Vi har mottagningar i centrala Kalmar och Västervik men du kan också träffa oss i våra lokaler i centrala Oskarshamn eller via din hälsocentral.
Kontakt
Du bokar tid till barn- och ungdomshälsan via länkarna nedan eller genom att ringa oss på telefonnummer 010-358 34 80. Vi har telefontid vardagar klockan 10:00-11:30.
Föräldralinjen
Föräldralinjen vänder sig till dig som är förälder till barn mellan 6–17 år och har frågor kring ditt föräldraskap. Via telefonrådgivning kan du som förälder få råd och stöd för att hantera utmaningar i vardagen.
Det kan till exempel handla om hur du kan hitta nya vägar och förhållningssätt för att känna dig tryggare i din roll som förälder, eller hur du kan bemöta barnet i olika situationer som kan uppstå.
Boka tid till föräldralinjen genom att logga in på 1177.se
Hur går samtalet till?
Vi erbjuder 30 minuters samtalstid vid varje bokningstillfälle. Alla föräldrar med barn i åldern 6-17 år är välkomna med stora eller små problem som rör barn och föräldraskap. Hos oss möter du psykologer och socionomer med lång yrkeserfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och föräldrar.
- Du bokar din tid via länken ovan.
- Logga in med din e-legitimation.
- I bokningskalendern väljer du vilken tid och dag som passar dig.
- Sedan skriver du en kort anledningen till din bokning.
Om flera personer ska delta i samtalet via olika telefoner, kontakta oss i stället via telefon 010-358 34 80.
12-årssnacket
12-årssnacket är en möjlighet för dig som vårdnadshavare och dig som fyller 12 år att ha ett förutsättningslöst samtal med oss på barn- och ungdomshälsan om att bli tonåring och tonårsförälder.
Tonårstiden är en intensiv period som påverkar både barnets liv och föräldrarna. Det händer mycket under den här tiden och utifrån erfarenhet vet vi att man kan drabbas av stress, oro och ledsenhet och att det kan var svårt att veta vad som är normalt eller inte.
Ämnen som man kan ha behov av att prata om är:
- Relationer
- Känslor och tankar så som stress, oro, ledsamhet.
- Identitetssökande
Tonåren är en komplex tid fylld av förändringar och utforskande, där man provar sig fram kring vem man är och hur man vill vara. Vi vill göra det möjligt för er, att tillsammans med oss, prata om det som händer när man blir tonåring.
Hur bokar jag en tid?
För att boka tid till 12-årssnacket behöver du som förälder logga in på 1177.se och agera ombud för ditt barn.
- Välj ”Logga in” och logga in med din e-legitimation.
- Klicka på barnets namn under rubriken Agera ombud.
- Välj ”Hitta och lägg till” under rubriken Mottagningar.
- Sök upp Barn- och ungdomshälsan Västervik.
- Välj: Boka tid och tidstypen 12-årssnack.
Boka tid till 12-årssnacket via Barn- och ungdomshälsan Västervik
Hur går samtalet till?
Ni träffar oss på barn- och ungdomshälsan under ett samtal på cirka 45 minuter. Samtalet sker antingen i barn- och ungdomshälsans lokaler, på hälsocentralen eller digitalt via 1177.se.
12-årssnacket erbjuds i länets norra kommuner:
- Oskarshamn, Barn- och ungdomshälsans lokaler
- Högsby, hälsocentralen
- Västervik, Barn- och ungdomshälsans lokaler
- Vimmerby, hälsocentralen
- Hultsfred, hälsocentralen
- Eller digitalt via inloggning på 1177.se
Digitalt stöd till dig som vårdnadshavare
Att vara förälder till ett oroligt barn är en utmaning. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska bemöta sitt barn eller på vilket sätt man bäst hjälper barnet ur sin oro. Du som är förälder eller vårdnadshavare till ett barn som lider av oro, ångest eller rädsla kan få stöd genom ett digitalt stödprogram – Möt ditt barns oro.
Läs mer om Möt ditt barns oro och hur du kan få tillgång till programmet