Fysisk träning
Innehållet gäller Jönköpings länAtt röra på sig är viktigt för alla. Med en ryggmärgsskada har du ännu högre risk för att drabbas av övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Det beror bland annat på för låg aktivitetsnivå. Det beror också på att musklerna och hjärtats funktion kan vara påverkad beroende på var och hur omfattande din skada på ryggmärgen är.
Viktigt med träning
Om du har en ryggmärgsskada ovanför bröstkota 6 (neurologisk skadenivå) påverkas den delen av nervsystemet som kontrollerar hjärta och kärl och försvårar konditionsträning. Under din rehabilitering kommer du att träna kondition och/eller uthållighet i musklerna, utifrån dina förutsättningar.
I början av din rehabilitering får du arbeta mycket med styrketräning av den muskulatur som fungerar. Musklerna som inte är påverkade av ryggmärgsskadan styrketränar du som vanligt, medan du anpassar träningen för de svagare musklerna så att träningen blir optimal.
Om du använder rullstol i din vardag är det extra viktigt att jobba med stärkande muskelträning kring axlarna för att minska risken för överbelastning.
Efter din rehabilitering är det viktigt att du fortsätter med träningsformer som du har provat tillsammans med utbildad personal, och som känns roliga så att träningen verkligen blir av.
Träningsråd vid ryggmärgsskada
Rekommendationerna är att du:
- konditionstränar minst två gånger per vecka i 20 minuter med måttlig till hög intensitet. Förslag på träningsaktiviteter är armcykling, bencykling, crosstrainer och cirkelträning.
- styrketränar minst två gånger per vecka. Gör 8-10 repetitioner i tre omgångar, med en till två minuters vila mellan varje.
När du har uppnått rekommendationerna kan du öka på din fysiska aktivitet, så länge du känner att kroppen orkar med det. Om du kör rullstol är det viktigt att din vardag och träning inte sliter för mycket på kroppen så att du riskerar överbelastningar i exempelvis axlarna. I det fallet är rekommendationerna ovan kanske tillräckliga.