Ryggmärgsskada

Kroppens funktioner

Innehållet gäller Jönköpings län

Aktuella artiklar

Visa innehåll som:
  • Andning vid ryggmärgsskada

    Andningen och lungfunktionen är starkt beroende av hur musklerna fungerar. Den viktigaste inandningsmuskeln är diafragma, som styrs av nerver som går ut från 3-5:e halskotan.

  • Autonom dysreflexi

    Vid en skada på ryggmärgen (neurologisk nivå) i höjd med bröstkota nummer 6, eller högre upp, påverkas den del av nervsystemet som står utanför viljemässig kontroll och som bland annat kontrollerar blodtrycket.

  • Cirkulation vid ryggmärgsskada

    En ryggmärgsskada kan påverka blodcirkulationen i kroppen, både genom att musklerna är svagare och att delar av det autonoma nervsystemet är påverkat. Det kan du märka genom att du till exempel lättare blir yr när du sätter dig upp (blodtrycksfall), eller att benen blir svullna när du sitter.

  • Mage och tarm vid ryggmärgsskada

    Hur magen och tarmarna fungerar efter en ryggmärgsskada varierar beroende på skadans nivå och omfattning.

  • Smärta vid ryggmärgsskada

    Efter en ryggmärgsskada är det inte ovanligt att drabbas av olika typer av smärta. Eftersom ditt nervsystem kanske inte kan tolka smärtsignaler som tidigare kan kroppen påtala smärta på olika sätt. Du måste vara observant på andra typer av signaler från kroppen så som exempelvis ökade svettningar, ökad spasticitet och autonomdysreflexi då dessa bland annat kan orsakas av smärta.

  • Spasticitet vid ryggmärgsskada

    Spasticitet är en ofrivillig aktivitet i dina muskler som du inte kan styra och som beror på skadan på ryggmärgen.

  • Urinvägarna och tömning av urinblåsan vid ryggmärgsskada

    För att kunna kissa/tömma blåsan samarbetar urinblåsan, hjärnan och slutarmuskeln. När blåsan är full, sänds signaler till hjärnan. Den viljestyrda slutarmuskeln runt urinröret fortsätter att vara sammandragen tills du medvetet bestämmer dig för att låta muskeln slappna av så att du kan kissa.

Till toppen av sidan