Rehabiliteringsplan
Innehållet gäller Jönköpings länOm du har någon sjukdom eller skada som du inte har återhämtat dig ifrån kan du vara i behov av rehabilitering och en rehabiliteringsplan.
Vad är rehabilitering?
Rehabilitering ska påbörjas tidigt, så snart det finns ett behov. Behov av rehabilitering kan framgå vid bedömning, samtal, genom olika tester eller frågeformulär. Oftast handlar rehabilitering om att återfå eller bibehålla förmågor som kan ha försämrats eller försvagats efter sjukdom eller skada, exempelvis styrka, balans, tal, minne eller liknande. Det kan ske i form av behandling eller träning men också strategier eller hjälpmedel för att underlätta vardagen. Förberedelser inför en operation eller i väntan på att sjukvården kan göra andra åtgärder kan också ingå i rehabilitering.
Vad är en rehabiliteringsplan?
Rehabiliteringsplanen är en överenskommelse mellan dig och vården om vad du själv ansvarar för och vad personalen ansvarar för. Om du vill kan någon person som står dig nära vara delaktig i din rehabilitering och rehabiliteringsplan.
En rehabiliteringsplan innehåller bland annat övergripande mål med din rehabilitering, delmål och tidsplan. Den tydliggör vilka förutsättningar du har och vad du behöver stöd med för att uppnå dina mål.
Hur används en rehabiliteringsplan?
Rehabiliteringsplanen ger dig och vården en påminnelse om vad du och personalen kommit överens om. Rehabiliteringsplanen kan inte upprättas eller förändras utan din medverkan.
Rehabiliteringsplanen kan användas för att samordna alla dina rehabiliteringsbehov, oavsett vilken sjukdom eller skada du har, särskilt om du har kontakt med flera mottagningar eller yrkesgrupper samtidigt. Rehabiliteringsplanen kan även underlätta överlämning av information mellan olika yrkesgrupper om du godkänner det. Du väljer själv om du vill att din information delas med andra vårdgivare eller inte.
Tillsammans med din vårdgivare följer ni upp rehabiliteringsplanen så att det blir tydligt vilka mål du har uppnått och om ni behöver förändra något i dina mål eller vad som behöver göras för att du ska nå dem.
Din egen roll i rehabiliteringen
Rehabilitering handlar om att du ska må så bra som möjligt utifrån dina egna förutsättningar. Det är därför viktigt att du är delaktig i att förmedla dina behov och önskningar, att du känner att planen är din och att du kan komma med synpunkter och förslag på innehållet.
Inför ett planeringsmöte kan det vara bra att tänka igenom följande punkter:
- Vart vill jag komma med hjälp av min rehabilitering?
- Vilka steg behöver jag ta på vägen dit?
- Vad har jag för resurser eller styrkor som kan göra detta möjligt?
- Vad kan hindra mig att nå dit jag vill?
- Har jag andra frågor eller funderingar jag vill ta upp?
Din rehabiliteringsplan finns i journalen
Genom att läsa din journal kan du bli mer delaktig i din vård och behandling. I din journal kan du läsa om vilken information som du har fått, vilka beslut som har tagits och vad du och din vårdgivare har kommit överens om.
För att läsa din journal på nätet behöver du logga in på 1177.se. Du behöver ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation för att kunna logga in.
Här kan du läsa om hur du gör för att logga in på 1177.se.
Hitta din rehabiliteringsplan
- När du har loggat in på 1177.se klickar du på "Meny" på din smarta mobiltelefon uppe till höger, och väljer sedan "Journalen". Använder du dator så klickar du på "Journalen".
Här kan du läsa mer om att läsa din journal via nätet - När du har kommit till journalen kan du klicka på "Journalöversikt". Här hittar du din journal i tidsordning, med de nyaste uppgifterna överst. Du kan också se dina kommande tider som då kommer först i översikten. Här kan du välja att titta på en specifik del av journalen, till exempel anteckningar, provsvar eller läkemedel.
- Du kan också söka fram din rehabiliteringsplan - i sökfältet "Sök i journalen" uppe i högra hörnet. Skriv in ordet "Rehabiliteringsplan". En lista med allt som innehåller ordet "Rehabiliteringsplan" presenteras. Listan är i kronologisk ordning, med det senaste inlägget överst. Klicka på den rehabiliteringsplan du vill läsa.
- Du kan välja att skriva ut din rehabiliteringsplan, om du har tillgång till en skrivare. Klicka på "Skriv ut". Du kan också be om att få rehabiliteringsplanen nedskriven eller utskriven av din vårdgivare.