Hjälpmedel

Att få hjälpmedel

Ditt hjälpmedel ska passa dig och dina behov. Här kan du läsa om hur det går till att få olika typer av hjälpmedel genom vården. Du kan också läsa om hur du köper ett hjälpmedel själv.

Innehåll - Att få hjälpmedel

Visa innehåll som:
  • Att få ett hjälpmedel - så går det till

    Du kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt.

  • Bostadsanpassning

    Du som har en funktionsnedsättning och har problem i din bostad kan söka bidrag för bostadsanpassning. Bidraget syftar till att ge dig möjlighet att fungera i din bostad.

  • Fritidshjälpmedel

    Fritidshjälpmedel gör det lättare för dig som har en funktionsnedsättning att utöva olika fritidsaktiviteter, hobbys eller sporter. Det varierar mellan olika regioner vad som räknas som fritidshjälpmedel och vilket stöd du kan få för att låna eller köpa dessa.

  • Hjälpmedel i skolan

    Du som har en funktionsnedsättning ska få det stöd du behöver för att kunna gå i skolan eller studera på högskola och universitet. Du ska få hjälpmedel och kurslitteratur som fungerar för dig.

  • Köpa hjälpmedel själv

    Oftast kan vården hjälpa till om man behöver hjälpmedel. Men ibland behöver man köpa hjälpmedlet själv. Här får du råd om hur du kan göra då.

  • Lån av hjälpmedel

    Region Jönköpings län lånar ut hjälpmedel som kan underlätta vardagen för dig som har en varaktig funktionsnedsättning. De flesta hjälpmedel får du låna kostnadsfritt, en del får du hyra. Har du lånat ett hjälpmedel ska du lämna tillbaka det när du inte längre behöver det.

Mer på 1177.se

Hjälpmedel för synen

Ofta behöver du en kombination av olika hjälpmedel om du har en synnedsättning. Här kan du läsa om olika sorters hjälpmedel.

Hjälpmedel för hörseln

Det vanligaste hjälpmedlet för hörseln är en hörapparat. Här kan du läsa om hur det är att använda hörapparater. Du får också tips om andra hjälpmedel för hörseln.

Hjälpmedel vid inkontinens

Här beskrivs olika hjälpmedel vid inkontinens eller när du har besvär med att kissa.

Hjälpmedel för kognition och kommunikation

Ett hjälpmedel kan till exempel hjälpa dig att komma ihåg saker, koncentrera dig eller uttrycka dig. Det finns också särskilda hjälpmedel för att ringa om du till exempel har mycket nedsatt hörsel.

Hjälpmedel för förflyttning

Käppar, rullatorer och rullstolar är vanliga hjälpmedel.

Stöd för skelett och leder

Det finns hjälpmedel som ger stöd för en kroppsdel som gör ont eller behöver extra stöd.

Hjälpmedel för andningen

Här kan du läsa om olika hjälpmedel som gör det lättare att andas vid vissa sjukdomar. Du får också veta hur du gör om du vill ha ett hjälpmedel.

Till toppen av sidan