Habilitering i Jönköpings län
Innehållet gäller Jönköpings länEn funktionsnedsättning kan vara medfödd eller uppkomma efter till exempel en sjukdom eller en olycka. Habilitering hjälper till när funktionsnedsättningen är livslång. Här kan du läsa om vilken hjälp och stöd som finns att få.
Aktuella artiklar
Att få habilitering i Jönköpings län
Du som har en medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning kan få habilitering. Målet är att du ska kunna behålla eller utveckla bästa möjliga funktionsförmåga och kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.
Habilitering och rehabilitering vid synnedsättning
Om du har en betydande synnedsättning kan du få stöd och hjälp att få vardagen att fungera så bra som möjligt.
Habilitering och rehabilitering vid hörselnedsättning och dövhet
Om du har en bestående hörselnedsättning kan du få stöd och hjälp att klara vardagen så självständigt som möjligt.
Habiliteringsplan
Alla som har kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen eller vuxenhabiliteringen erbjuds en habiliteringsplan. I habiliteringsplanen pratar vi om vilka insatser som planeras och syftet med dem.
Tolktjänster för dig som har en funktionsnedsättning
Du kan få hjälp med tolkning om du har nedsatt hörsel, dövhet eller dövblindhet. Du kan också få tolkning om du har en funktionsnedsättning som påverkar din röst, ditt tal eller ditt språk.
Föräldrastöd vid habilitering
Syftet med föräldrastöd är att stärka er som familj och främja delaktighet. Ni som familj är medskapande i alla beslut och insatser. Du som förälder/vårdnadshavare erbjuds information, stöd, samtal och utbildningar, både individuellt och i grupp.
Funktionsnedsättning hos barn
Läs om barn- och ungdomshabilitering och om vilket stöd som finns.
Intellektuell funktionsnedsättning
Att ha en intellektuell funktionsnedsättning innebär att ha svårt att förstå och lära sig vissa saker. Det finns olika grader av intellektuell funktionsnedsättning. Bra rutiner och hjälpmedel kan göra vardagen lättare.
Stöd och hjälpmedel
Hjälpmedel
Här kan du läsa om olika sorters hjälpmedel och hur det går till att få dem.
Samhällsstöd vid funktionsnedsättning
Samhällsstöd till familjer där det finns barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning.
Min bok - ett informationshjälpmedel
Om du har en flerfunktionsnedsättning med stora behov och många kontakter inom både vård och omsorg kan Min bok vara ett bra hjälpmedel. Boken samlar all viktig information om var du bor och var du är på dagarna, mediciner, hjälpmedel, hur du kommunicerar och dina kontaktpersoner.
Språkstimulans för barn mellan 1 och 4 år
Barn utvecklar sitt språk i vardagsmiljö, med personer de känner väl och är trygga med. Ingen är viktigare för ditt barn än vad du är! Här hittar du några tips om hur du kan anpassa ditt sätt att prata. Då får ditt barn fler ledtrådar till hur orden låter och hur man gör för att säga dem.
Att tänka på vid möte med en person med intellektuell funktionsnedsättning
En person som har en intellektuell funktionsnedsättning kan ha svårt att ta till sig och förstå information. Hen kan ha problem att läsa, skriva och räkna.