Så fungerar vården

Sjukresor och färdtjänst

Här hittar du information om vad som gäller i din region för sjukresor och färdtjänst.

Innehåll - Sjukresor och färdtjänst

Visa innehåll som:
  • Sjukresor

    Du kan ansöka om ersättning för de kostnader du har haft för resor mellan ditt hem och exempelvis en vårdcentral, tandläkare eller ett sjukhus. Det gäller endast resor som du gjort på grund av din sjukdom eller förlossning.

  • Färdtjänst

    Du kan få färdtjänst om du har en funktionsnedsättning som gör att du har stora svårigheter att förflytta dig på egen hand eller att resa med kollektivtrafik. Din funktionsnedsättning ska finnas i mer än tre månader.

  • Patientboende – patienthotell

    Du som reser långt för en behandling eller undersökning kan behöva övernatta i den stad där du får vård. Ibland finns möjligheten att bo på ett så kallat patientboende eller patienthotell.

  • Sjukresor i Jönköpings län

    En sjukresa är en resa mellan ditt hem och en vårdgivare. Du ansvarar själv för att ta dig till och från sjukvård och tandvård. Om du av hälsoskäl inte har möjlighet att resa på egen hand, kan du få ett intyg från vården som ger dig rätt till sjukresa med serviceresefordon. För en del resor med egen bil, buss eller tåg kan du få viss ersättning, men du betalar alltid en egenavgift oavsett färdsätt.

  • Färdtjänst i Jönköpings län

    Färdtjänst finns för dig som har svårt att resa på egen hand med tåg eller buss. Färdtjänst finns för dig som har väsentliga svårigheter att resa med allmänna kommunikationer på egen hand. Precis som i den övriga kollektivtrafiken reser du tillsammans med andra när du åker färdtjänst.

Mer på 1177.se

Att få hjälpmedel

Ditt hjälpmedel ska passa dig och dina behov. Här kan du läsa om hur det går till att få olika typer av hjälpmedel genom vården. Du kan också läsa om hur du köper ett hjälpmedel själv.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som finns för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få. Informationen ska hjälpa dig att vara med och bestämma om din vård.

Till toppen av sidan