Stöd, behandling och utbildning

KBT-behandling på nätet för dig som är ung

Innehållet gäller Jönköpings län

Du som är ung och behöver hjälp med din oro eller ångest kan få behandling på nätet. Behandlingen är helt kostnadsfri. Du kan gå igenom programmet hemifrån i lugn och ro, när det passar dig bäst.

En person håller i en mobiltelefon i handen och går igenom behandlingen Ångesthjälpen ung via 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Vad är KBT-behandling på nätet?

Om du känner ångest, stark oro, har återkommande panikattacker eller tvångstankar/tvångshandlingar kan KBT passa dig.

Via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se kan du få Kognitiv beteendeterapi, KBT. Du kan gå igenom din behandling hemifrån i lugn och ro när det passar dig bäst, och du behöver inte åka till mottagningen så ofta.

Så får du tillgång till programmet

För att få behandlingen behöver du först ha ett möte med en behandlare. Oftast är det en psykolog eller kurator. Tillsammans pratar du och en behandlare om KBT på nätet skulle kunna fungera för dig. När behandlingen startar får du jobba med programmet under 8-10 veckor via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177.se.

Arbeta med programmet varje vecka

Under behandlingen får du varje vecka en ny modul att arbeta med. I modulerna kan det finnas text som du ska läsa, bilder och filmer att titta på och ibland ljudklipp att lyssna på. Det finns också uppgifter som du ska svara på.

Din behandlare följer dig

Efter varje avslutad modul i behandlingen får du ett meddelande i programmet med feedback från din behandlare. Om du vill kan du och din behandlare ha kontakt för att prata om hur det går för dig. Det kan ni göra via meddelande i programmet, telefon eller ett möte på mottagningen. Du kan kontakta din behandlare mellan avstämningarna om du känner att du behöver det.

Det här behöver du

För att kunna få behandling via nätet behöver du:

  • en mobil, surfpatta eller dator med internetuppkoppling.
  • kunna planera in tid för att göra uppgifterna varje vecka och ha kontakt med din behandlare. Du behöver lägga 2-3 timmar i veckan på din behandling. För bra effekt av behandlingen behöver du vara motiverad och ha tid för att ta dig igenom hela behandlingen.
  • ett BankID eller e-legitimationen Freja+ för att kunna logga in på e-tjänsten Stöd och behandling. Läs mer om hur du loggar in på 1177.se. En del banker delar ut Mobilt SäkerhetsID som riktar sig till unga. Den typen av e-legitimation kan du inte logga in med. Kontakta din bank för ett skaffa ett Mobilt BankID eller logga in med Freja+.

Mottagningar som har behandling för dig som är ung

Vanliga frågor

Vad händer om jag inte hinner med?

Om du upplever att behandlingen går för snabbt fram, eller något oförutsett händer som gör att du inte kan jobba med behandlingen, är det bra om du kontaktar din behandlare via Stöd och behandling så fort som möjligt. Tillsammans kan ni komma överens om en plan för tempot i behandlingen.

Jag har glömt höra av mig och säga att jag inte kan jobba med behandlingen

Om du inte jobbar med programmet, enligt den tidsplan som du och behandlaren kommit överens om, kommer din behandlare kontakta dig via ett meddelande i Stöd och behandling eller ringa till dig. Får behandlaren inget svar kommer du få ett brev hem med posten. Om behandlaren inte får svar från dig, även om hen har försökt att kontakta dig flera gånger, kommer behandlingen att avslutas.

Jag vill avbryta behandlingen, hur gör jag?

Om du vill avsluta behandlingen innan den är klar ska du kontakta din behandlare. Då kan ni prata om hur du kan gå vidare.

Till toppen av sidan