Råd till dig som är ung om psykisk hälsa

Om du oroar dig mycket eller känner ångest

Innehållet gäller Jönköpings län

Att känna ångest ibland är en del av livet, särskilt om det har hänt något jobbigt eller när det finns mycket att oroa sig över. Ångest kan vara väldigt jobbigt och obehagligt, men det är inte farligt.

Du känner ångest när du till exempel är orolig, rädd, stressad eller nervös. Ångest kan bero på många olika saker och påverka dig på olika sätt i vardagen. Du kanske är jätterädd för något djur, oroar dig för att något hemskt ska hända eller undviker situationer som känns jobbiga.

Vad är ångest?

Ångest fungerar som kroppens varningssystem som hjälper dig att förstå om något är farligt. När du är med om något skrämmande eller hotfullt sätts varningssystemet igång och du börjar känna dig orolig, stressad eller rädd. Känslorna signalerar också till kroppen att göra sig redo för att hantera olika hot.

På så sätt hjälper ångestkänslor som stress, oro och rädsla dig att överleva. Utan känslorna hade du varit sämre på att agera, akta dig eller fly när det behövs. Men du kan också känna ångest fast du inte är i fara. Då kan ångest bli ett problem eftersom du kan börja undvika eller känna dig rädd för saker och situationer som egentligen inte är farliga.

Ångest är:

  • Kroppen som reagerar
    Hjärtat börjar slå fortare, du andas snabbare och dina muskler spänns. Du kan också börja känna andra saker i kroppen, till exempel att du får fjärilar i magen.
  • Oroliga tankar
    Till exempel att något hemskt eller jobbigt kommer att hända.
  • Din reaktion och vad du gör
    En vanlig reaktion på ångest är att göra saker för att försöka fly eller undvika det jobbiga. Du kan också bli stel av rädsla, börja gråta eller ”slå tillbaka” genom att till exempel fäktas eller sparkas.

Hur känns ångest?

Ångestkänslor kan komma smygande eller plötsligt, vara olika starka och kännas på olika sätt.

Tecken på ångest:

  • hjärtat rusar och slår hårt
  • klump i halsen eller en känsla av att det är svårt att andas
  • muskler som spänns
  • spänningshuvudvärk och ont i kroppen
  • svettas och bli torr i munnen
  • känna sig svag i kroppen
  • ont i magen och illamående
  • känna sig yr
  • rastlöshet
  • känna sig förvirrad
  • overklighetskänslor.

Skillnad mellan ångest och panikattack

Det är skillnad mellan att känna ångest och att uppleva en panikattack. När du känner ångest tänker du ofta på något specifikt som oroar eller skrämmer dig. Ibland kanske du bara känner lite ångest. Andra gånger kan känslorna vara starka och du kan må väldigt dåligt. Ångestkänslor kan också komma smygande och bli värre och värre under en stund.

En panikattack kommer ofta plötsligt och är starka känslor av rädsla och obehag. Det kan också kan kännas mycket i kroppen, till exempel att du får hjärtklappning eller börjar svettas. Under en panikattack är det vanligt att känna panikkänslor och andra ångestkänslor väldigt starkt. Det kan kännas som att något är fel i kroppen och vara mycket obehagligt, men det är inte farligt.

Det kan vara svårt att stoppa eller tänka bort en panikattack när den är igång. Istället kan du försöka att acceptera känslorna och vänta tills de går över av sig själv. Du kan lita på att din kropp tar hand om dig och lugnar ner sig efter en stund.

Sök hjälp

Det kan hjälpa mycket att prata med en vän eller närstående om hur du mår. Men om du är orolig ofta eller känner att ångest påverkar dig negativt i vardagen, så ska du söka hjälp. Du hittar kontaktvägar längre ner på sidan.

Olika typer av ångest

Det finns olika typer av ångestsyndrom och diagnoser. För att få en diagnos krävs det att ångest påverkar hur du mår och fungerar i vardagen, och att du haft problem under en längre tid.

Ångestsyndrom och diagnoser

  • Separationsångest
    Stark rädsla för att vara ensam eller borta från människor du tycker om.
  • Specifik fobi
    Rädsla för något specifikt (till exempel höjder, spindlar, sprutor eller blod).
  • Social ångest
    Ångest i sociala situationer (till exempel en stark rädsla för att göra bort sig eller bli avvisad).
  • Selektiv mutism
    Att inte kunna eller ha svårt för att prata i vissa situationer (till exempel i skolan).
  • Paniksyndrom
    Att ofta få panikattacker och oroa sig mycket för att få det igen.
  • Agorafobi
    Ångest i situationer och på platser som är trånga (bussar, tåg, hissar och köer) eller öppna (parkeringsplatser, broar, torg).
  • Generaliserat ångestsyndrom (GAD)
    Att ofta känna ångest och oroa sig mycket för många olika saker (till exempel för prov, resor eller aktiviteter).
  • Tvångssyndrom (OCD)
    Tvångssyndrom liknar många ångestsyndrom men fungerar lite annorlunda. Om du har tvångssyndrom kan du ha tvångstankar som är jobbiga. Du kan också känna att du måste göra saker på speciella sätt (till exempel att tvätta händerna, ställa i ordning saker, upprepa ord i huvudet eller räkna).
  • Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
    Du kan få posttraumatiskt stressyndrom om du har varit med om något hemskt eller skrämmande, som till exempel våld eller en olycka. Då kan du ha starka minnen och få ”flashbacks” där det känns som att det händer igen. Du kan också få ångest av situationer och platser som påminner dig om vad du har varit med om.

Ångest är olika för alla

Ångest kan kännas på olika sätt och det behöver inte hänga ihop med en diagnos eller ångestsyndrom. Alla föds med olika temperament och vissa har lättare för att ofta känna starka känslor. Vissa får ångest oftare än andra och många har problem med ångest under vissa perioder i livet.

Varför får jag ångest

Ångestkänslor hänger ofta ihop med tankar och situationer som du tycker är jobbiga. Det är vanligt att känna mer ångest och oro under vissa perioder i livet, till exempel om du är med om något jobbigt eller stressar mycket.

Under puberteten är det också vanligt att oroa sig för att inte passa in, göra bort sig eller känna sig utanför. Det är också vanligt att känna sig orolig eller rädd för till exempel sprutor, nya situationer, att sova borta eller att göra saker utan sina föräldrar.

Ångest kan också bero på att du har varit med om något hemskt eller skrämmande eller att du sätt någon ha mycket ångest.

Vanliga orsaker till ångest:

  • något känns skrämmande eller obehagligt (spindlar, hissar, kräkningar, höjder)
  • stressigt i skolan (prestationsångest, redovisning, uppgifter, prov, resultat)
  • sociala medier och FOMO (fear of missing out)
  • framtiden (jobb, pengar, klimatet)
  • förändringar i livet (flytt, ny skola, skilsmässa)
  • problem i relationer (familj, vänner, kärlek, ensamhet, mobbning)
  • något oroar eller gör dig ledsen (livssituation, ekonomi, problem hemma)
  • kris och allvarliga händelser (trauma, olycka, sjukdom, dödsfall, krig, övergrepp, våld)
  • att dricka alkohol eller använda droger
  • annan psykisk ohälsa eller diagnos (till exempel adhd, autism, tvång, ätstörning).

Vad kan jag göra för att själv må bättre?

Det hade såklart varit skönt att aldrig behöva känna ångestkänslor som oro, stress och rädsla. Men ångest är viktiga känslor som ingen klarar sig utan. Därför finns det inget enkelt eller snabbt sätt att slippa känna ångest.
 
Istället för att sträva efter att du ska sluta känna ångest, kan du fokusera på hur du kan förstå och hantera ångesten bättre. Det finns mycket du kan göra själv för att ångest inte ska påverka ditt liv lika mycket. Men du kan också behöva hjälp och stöd från andra för att må bättre.

Detta kan du göra nu

  • Prata med någon 
    Det är alltid bra att prata med en vän eller närstående när du mår dåligt. Berätta hur du känner eller prata om något helt annat. Att isolera dig och vara ensam gör ofta att negativa känslor blir värre.
  • Gör något du gillar
    Gör något som brukar få dig att må bättre. Det kan vara att lyssna på musik, ta en promenad eller hålla på med en hobby.
  • Skriv ner dina tankar och känslor
    Det kan kännas skönt att skriva av sig och göra att du får distans till det du tänker och känner. Att sätta ord på tankarna och känslorna kan också hjälpa dig att förstå varför du mår dåligt, och vad du behöver för att må bättre.
  • Gör en andningsövning
    Blunda om du vill och ta några djupa andetag. Håll en hand på magen och känn hur magen rör sig upp och ner när du andas. Testa att andas in 4 sekunder och ut i 6 sekunder. Upprepa några gånger. 
  • Stoppa den värsta ångesten
    Om du känner väldigt stark ångest kan det hjälpa att göra saker som ändrar ditt fokus eller ”chockar” kroppen lite. Du kan till exempel räkna ner från 100, prata högt med dig själv, bita i en citron, suga på en isbit eller röra på dig intensivt en stund.

Acceptera dina känslor

Ibland går det inte att distrahera sig från jobbiga känslor. Då kan det bästa vara att acceptera vad du känner, istället för att försöka tänka bort eller fly från känslorna. Det kan vara svårt, läskigt och obehagligt men känslorna är inte farliga även om det känns så.

Försök också att vara snäll mot dig själv. Kom ihåg att det inte är fel eller konstigt att må dåligt ibland. Just nu kanske känslorna behöver finnas, men de kommer att förändras och inte stanna kvar för alltid.

Hitta lugnet och öva på att slappna av

Om du ofta är orolig eller har problem med ångest kan det vara svårt att känna sig lugn. Försök att hitta saker i vardagen som brukar få dig att slappna av. Det kan till exempel vara att klappa ett husdjur, lyssna på lugn musik eller göra något kreativt.

Att göra mindfulnessövningar kan också hjälpa dig att må bättre. Det finns många appar som beskriver olika övningar, testa och känn efter vad som funkar för dig. 

Detta kan du göra över tid

Vad du kan göra för att må bättre beror mycket på varför du känner ångest. Om du känner att ångest hindrar dig från att göra sånt du vill eller behöver finns det mycket du kan göra själv! Du kan behöva utmana dina rädslor och ifrågasätta dina orostankar, och det är inte alltid så enkelt. Det viktigaste är att inte ge upp eller låta ångesten styra för mycket över ditt liv!

Utmana dina rädslor 

När du känner ångest så är det vanligt att vilja fly eller undvika det som känns jobbigt eller skrämmande. Det kan till exempel vara att du stannar hemma när du ska redovisa i skolan eller att du aldrig åker buss för att du är rädd för trånga utrymmen.

Problemet med att undvika det som ger dig ångest är att ångesten blir värre med tiden. Därför behöver du utmana dina rädslor och göra saker trots att det känns jobbigt eller läskigt. Om du utmanar dina rädslor kommer det med tiden bli lättare att leva livet som du vill.

Detta kan du göra

  • Förstå dig själv
    Fundera över vilka situationer som brukar ge dig ångest. Vilka känslor och tankar brukar du få? Vad brukar du göra för att undvika eller ”kontrollera” jobbiga situationer?
  • Sätt upp mål
    Fundera över vad du vill kunna göra trots din ångest. Det kan till exempel vara att prata med någon du vill lära känna bättre, redovisa i skolan eller åka hiss.
  • Utmana dig själv
    Försök att utmana dig själv ofta! Det kan vara jättejobbigt och du behöver vara modig. Men med tiden kommer det kännas mindre skrämmande och bli lättare att göra sånt du tycker är jobbigt eller läskigt.

Ifrågasätt dina tankar

Om du oroar dig mycket är det vanligt att ha katastroftankar och tänka att något hemskt ska hända. Ofta är det inte så farligt som du tror. 

Stanna upp en stund och fundera över om vad som faktiskt är ”sant” och vad som kanske bara är orostankar. Du kan också testa att ställa frågor till dig själv för att få bättre koll på hur sanna dina tankar är.

Frågor som du kan ställa:

  • Vad vet jag om det som oroar mig?
  • Om det jag oroar mig för inte händer, vad skulle kunna hända istället?
  • Vad hände förra gången jag oroade mig eller var i en liknande situation?
  • Vad kommer troligtvis att hända?
  • Hur har det gått för andra i samma situation?

Om du har ångest för att något jobbigt händer

Det är vanligt att ha ångest över jobbiga saker som händer i livet. Vissa saker ska du inte behöva hantera på egen hand. Om du till exempel blir mobbad, tycker skolan är svår, har problem hemma eller har varit med om något hemskt är det viktigt att du söker hjälp! Du hittar kontaktvägar längre ner på sidan.

Råd och stöd via chatt och telefon

Ibland kan det vara skönt att få prata med någon anonymt. Det innebär att du inte behöver berätta vem du är, om du inte vill.  

Det finns många olika föreningar och organisationer som du kan kontakta antingen digitalt eller via telefon.  

Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.

Sök vård och hjälp

Jönköpings län

Om du mår dåligt och känner att du behöver prata med någon inom hälso- och sjukvården finns flera alternativ.

Om du behöver akut hjälp

Om du mår mycket dåligt och behöver akut hjälp ska du kontakta En väg in, barn och unga, psykisk hälsa via 010- 241 10 30. Du kan ringa dem dygnet runt. 

Aktuella artiklar

Att känna oro för vad som händer i världen

Det är vanligt att känna sig orolig över allt som händer i världen. I sociala medier delas mycket information och bilder, och du kanske har hört eller sett något som gör dig rädd.

Att känna sig ledsen

Det är normalt att känna sig ledsen ibland, särskilt när det händer jobbiga saker eller finns mycket att oroa sig för. Ibland kan du behöva hjälp och stöd för att må bättre.

För dig som är barn eller ung: Filmer om dina rättigheter i vården

Här kan du se filmer bland annat om hur du ska få vara delaktig i din vård och vem som får veta något om din vård. Filmerna gäller dig som är till och med 17 år.

Till toppen av sidan