Råd till dig som är ung om psykisk hälsa

Att skada sig själv

Innehållet gäller Jönköpings län

Ett självskadebeteende är att medvetet skada sig själv fysiskt på något vis. För många är det ett sätt att försöka hantera eller undvika jobbiga känslor och tankar. Det kan vara svårt att själv sluta med ett självskadebeteende, och du kan behöva hjälp och stöd för att må bättre.

Varför du eller någon annan skadar sig själv kan bero på många olika saker, till exempel att du går igenom något jobbigt som gör att du mår väldigt dåligt. Det kan vara att det är bråk hemma, att du blir mobbad i skolan eller att du har varit med om något hemskt eller skrämmande.

Självskadebeteende hänger ofta ihop med psykisk ohälsa som till exempel depression, ångest eller ätstörning.

Vad är ett självskadebeteende

Ett självskadebeteende är när man medvetet skadar sin kropp. Vissa självskadebeteenden syns och märks tydligt, medan andra inte märks alls. Om man skadar sig själv är det vanligt att skämmas, och många försöker därför att dölja sina självskadebeteenden. Men det kan också vara ett sätt att visa för andra att man inte mår bra och behöver hjälp.

Därför kan det vara svårt att sluta skada sig själv

Om du skadar dig själv för att stå ut med jobbiga känslor kan det bli till en vana som är svår att bryta. Då kan impulsen att skada sig själv vara stark och svår att stå emot. Det är inget konstigt att vilja göra något för att må bättre i stunden. Men efter du skadat dig själv och över tid gör det ofta att du fortsätter må dåligt, eller att du mår ännu sämre. På så sätt kan själva självskadebeteendet göra att du mår sämre och fortsätter att skada dig själv.

Att skada sig själv gör att du mår sämre

Man mår ofta dåligt efter man har skadat sig själv, och de negativa känslorna kan hålla i sig länge. Det är vanligt att känna skuld och skamkänslor, vilket kan göra att du får låg självkänsla och isolerar dig från andra. För att må bättre behöver du vara snäll mot dig själv, och få utlopp för dina känslor på sätt som inte är att skada dig själv.

Varför skadar man sig själv?

Det kan finnas många olika anledningar till att någon skadar sig själv. Ofta beror det på att man mår dåligt och känner att det är svårt att stå ut med de värsta känslorna. Det kan vara flera jobbiga saker i vardagen som påverkar hur man mår och ibland finns det ingen tydlig orsak.

Vanliga orsaker till självskadebeteebde:

  • psykisk ohälsa
  • problem i relationer (bråk, familj, vänner, kärlek, ensamhet, mobbning)
  • någon du känner mår dåligt
    kris och allvarliga händelser (trauma, olycka, sjukdom, dödsfall, krig, våld)
  • något oroar eller gör dig ledsen (livssituation, ekonomi, problem hemma)
  • långvarig och negativ stress
  • låg självkänsla och dåligt självförtroende
  • skamkänslor och att vara arg på sig själv
  • tomhetskänslor.

Söka själv

Om du har ett självskadebeteende eller ofta funderar på att skada dig själv är det viktigt att du söker hjälp! Oavsett vad det är som gör att du mår dåligt så finns det bra hjälp att få. Du hittar chattar och kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Stötta någon som skadar sig själv

Det kan vara svårt att veta vad du ska göra om någon du känner skadar sig själv. Ofta behöver den som skadar sig själv någon som finns där och lyssnar när man mår dåligt. Prata med personen och fråga om det finns något du kan göra. Fokusera inte på själva självskadebeteendet när ni pratar, utan fokusera istället på att lyssna och försök förstå vad hen känner.

Självskadebeteende kan vara svårt för dig som vän eller närstående att hantera. Därför är det viktigt att personen får hjälp av en vuxen. Fråga om hen har någon vuxen att prata med. Föreslå att hen kan chatta med SHEDO eller kontakta vården för att få hjälp. Du kan också prata med en vuxen eller chatta med SHEDO för att få råd om vad du kan göra för att hjälpa. 

Vad kan jag göra själv för att må bättre?

Om du mår dåligt, skadar dig själv ofta och har svårt att sluta är det viktigt att du söker hjälp! Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan. Men det finns också flera saker du kan göra själv för att sluta skada dig själv och må bättre.

Detta kan du göra nu

  • Prata med någon
    Det är alltid bra att prata med en vän eller närstående när du mår dåligt. Berätta hur du känner eller prata om något helt annat. Att isolera dig och vara ensam gör ofta att negativa känslor blir värre.
  • Fundera över vad du känner och behöver
    Är det något som får dig att vara extra sårbar just nu? Vad känner och behöver du? Är du ledsen, arg, stressad eller skäms du för något? Känslorna kan hjälpa dig att förstå vad du behöver för att må bättre. Det kan till exempel vara att ta en paus, äta något om du är hungrig, gråta en stund eller höra av dig till någon.
  • Hantera de värsta känslorna
    Det finns många saker du kan göra för att stå ut med starka känslor utan att skada dig själv. Att distrahera dig med något kan göra att du får distans till dina känslor. Du kan till exempel skriva ner dina tankar, riva sönder ett papper i små bitar eller spela mobilspel.

Det kan också hjälpa att göra något som ändrar ditt fokus eller ”chockar” kroppen lite. Du kan till exempel bita i en citron, suga på en isbit eller röra på dig intensivt en stund.

Var snäll mot dig själv

Det är vanligt att ha många negativa tankar om sig själv när man mår dåligt. Du kanske tänker att det är fel på dig, att du är dum eller överreagerar. Jobbiga känslor blir ofta värre när du tänker att de är fel eller dåliga.

För att må bättre kan du behöva acceptera dina känslor och vara mer snäll mot dig själv. Försök att inte döma dig själv för att du känner som du gör, och möt dig själv med förståelse och medkänsla. Det kan du göra genom att prata med dig själv på samma sätt som du skulle prata med någon du tycker om.

Sluta fly från dina känslor

När jobbiga känslor kommer kan du försöka stanna kvar i känslorna en stund, istället för att tänka bort eller fly från dem. Först kan det kännas som att det blir värre och värre. Men efter ett tag brukar känslorna lugna sig och bli lättare att hantera. Att känna alla känslor kan vara svårt och kännas obehagligt, men det är inte farligt. Du kan behöva öva på att stå ut med dina känslor utan att skada dig själv.

Hur påverkas du av andra

Hur du mår påverkas också av andra människor och vad du tar del av i sociala medier. Därför är det viktigt att du försöker omge dig av människor och sammanhang som får dig att må bra.

Fundera också över hur du använder sociala medier och hur det påverkar dig. Försök att begränsa mängden information som du tar del av, och sluta följa konton som får dig att må dåligt. När du använder sociala medier mindre kan du få bättre fokus, känna mindre stress och få bättre självkänsla! Testa också att ta en paus från mobilen ibland, till exempel när du gör något du gillar eller umgås med andra.  Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du begränsar din skärmtid till 2–3 timmar per dag.

Detta kan du göra över tid

Det kan vara svårt när du mår dåligt, men försök att ta hand om dig själv och ha rutiner i vardagen. Fortsätt att göra saker som brukar göra dig glad och som får dig att må bra, även när det känns jobbigt. När du tar hand om dig själv blir det lättare att hantera jobbiga känslor som ångest och stress.

För att må bra behöver du:

  • sova minst 8 till 9 timmar
  • äta regelbundet och varierat
  • röra på dig och vara utomhus när det är ljust
  • ofta göra saker som brukar göra dig glad och som får dig att må bra.

Ändra dina beteenden

Det kan vara svårt att ändra på vad du känner i stunden. Men du kan ändra på dina beteenden och lära dig att hantera dina känslor på andra sätt. Genom att göra annorlunda än vad du brukar när du mår dåligt så kan känslan förändras.

Ett exempel kan vara att du ligger i sängen och känner dig nedstämd. Då är det lätt hänt att du stannar kvar i sängen, blir passiv och fortsätter känna dig nedstämd. För att må bättre behöver du göra tvärtemot känslan och gå upp ur sängen, aktivera dig och göra något annat. Det kan kännas väldigt svårt och ansträngande att gå emot känslan, men ofta hjälper det dig att må bättre snabbare!

Ge inte upp!

I början kan det vara svårt att sluta med något som blivit en vana. Försök därför att inte döma dig själv om du skadar dig själv igen, även om du bestämt dig för att sluta. Det viktigaste är att du fortsätter göra saker för att må bättre och tar hand om dig själv så mycket du kan!

Jobba med problemlösning

Fundera över om du har några problem som du vill lösa. Det kan till exempel vara att säga förlåt, göra färdigt en uppgift eller be om hjälp i skolan. Försök att släppa sånt du inte kan kontrollera eller göra något åt.

Du kan testa att ställa frågor till dig själv för att få bättre koll på dina problem och vilka lösningar som finns.

Frågor du kan ställa:

  • Vad är problemet?
    Skriv ner problemet.
  • Vilka lösningar finns det?
    Skriv ner alla lösningar du kan komma på?
  • Vad skulle hända om du använde lösningarna som du kommit på?
    Skriv lite om vad du tror skulle hända för varje lösning du kommit på.
  • Vilken lösning är bäst?
    Välj ut den lösning som du vill prova först.
  • Testa lösningen som du valt ut!
    Om det inte fungerar försök med den nästbästa lösningen!

Det är också bra om någon annan är med när du jobbar med problemlösning. Andra kan hjälpa dig att komma på fler idéer och lösningar!

Råd och stöd via chatt och telefon

Ibland kan det vara skönt att få prata med någon anonymt. Det innebär att du inte behöver berätta vem du är, om du inte vill.  

Det finns många olika föreningar och organisationer som du kan kontakta antingen digitalt eller via telefon.  

Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.

Sök vård och hjälp

Jönköpings län

Om du mår dåligt och känner att du behöver prata med någon inom hälso- och sjukvården finns flera alternativ.

Om du behöver akut hjälp

Om du mår mycket dåligt och behöver akut hjälp ska du kontakta En väg in, barn och unga, psykisk hälsa via 010- 241 10 30. Du kan ringa dem dygnet runt. 

Aktuella artiklar

När maten blir ett problem

Kroppen och hjärnan behöver näring och vitaminer för att fungera och må bra. Det enklaste sättet att få i dig allt du behöver är att äta regelbundet och varierat.

Att känna sig ledsen

Det är normalt att känna sig ledsen ibland, särskilt när det händer jobbiga saker eller finns mycket att oroa sig för. Ibland kan du behöva hjälp och stöd för att må bättre.

För dig som är barn eller ung: Filmer om dina rättigheter i vården

Här kan du se filmer bland annat om hur du ska få vara delaktig i din vård och vem som får veta något om din vård. Filmerna gäller dig som är till och med 17 år.

Till toppen av sidan