Att känna oro för vad som händer i världen
Innehållet gäller Jönköpings länDet är vanligt att känna sig orolig över allt som händer i världen. I sociala medier delas mycket information och bilder, och du kanske har hört eller sett något som gör dig rädd.
Krig, terrorhot, gängvåld, ekonomin och klimatet är exempel på sånt som gör många oroliga. Att behöva leva i en osäker tid kan vara väldigt jobbigt. Det är också vanligt att känna sig rädd och orolig för vad som ska hända i framtiden.
Många nyheter och inlägg i sociala medier handlar om allvarliga och hemska saker som händer i vår omvärld. Ofta sprids många rykten i sociala medier och allt du läser och ser behöver inte vara sant. Det är bra att försöka ha koll på vad som händer, men du behöver inte hålla dig uppdaterad hela tiden.
Vanligt att känna oro
Känslor som oro och rädsla fungerar som kroppens varningssystem. När du är med om något skrämmande eller hotfullt sätts varningssystemet igång, och du börjar känna dig orolig eller rädd. Känslorna signalerar även till kroppen att göra sig redo för att hantera olika hot.
Varningssystemet kan också sättas igång när du får veta om hemska saker som händer, och du kan känna dig orolig och rädd även fast du själv inte är i fara. Därför är det inte konstigt om du ofta känner dig orolig, till exempel när sociala medier och nyheter påminner dig om allt som händer i omvärlden.
Även om du själv inte påverkas så mycket av det som händer kan det kännas jobbigt. Du kanske oroar dig över andra människor, vet om någon som har det svårt eller känner skuldkänslor. Många känner också ilska mot vuxna och politiker, eftersom det kan kännas som att de inte gör tillräckligt för att rädda världen eller hjälpa människor som har det svårt.
Kom ihåg att det är okej att känna sig glad även när det finns mycket att oroa sig för. Bara för att du känner dig glad för olika saker i ditt liv så betyder det inte att du inte bryr dig om hur andra har det.
Det går att leva med oro och osäkerhet
Att behöva leva i en osäker tid kan kännas väldigt jobbigt, orättvist och ibland meningslöst. Det är också vanligt att känna sig uppgiven eller inte orka bry sig när mycket hemskt händer i världen. Men det går att leva ett liv där du gör sånt du vill, tycker om och drömmer om, även om det finns mycket att oroa sig för.
Känslor av oro kommer alltid komma och gå. Att känna starka känslor av oro och rädsla kan vara jobbigt, men alla känslor förändras med tiden och de jobbigaste känslorna går ofta över efter en stund. Kom ihåg att du inte är ensam och att det finns bra hjälp att få när livet känns extra tungt.
Det kan också hjälpa att göra avslappningsövningar om du känner mycket oro och stress. Att regelbundet göra mindfulnessövningar kan också vara bra och hjälpa dig att få distans till jobbiga känslor och tankar.
Om du själv är i en svår situation
Om du har problem hemma, är i kris eller mår dåligt av något som händer dig är det viktigt att du söker hjälp! Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan.
Vad kan jag göra för att må bättre?
Om du känner dig orolig eller rädd finns det flera saker du kan göra för att må bättre!
Detta kan du göra
- Prata med en vuxen
Prata med till exempel dina föräldrar eller andra nästående om vad du känner och tänker. Vuxna på skolan kan också ge dig råd och svara på frågor. - Ta en paus från nyheter och sociala medier
Fundera över hur du använder sociala medier och hur det påverkar dig. Försök att begränsa mängden nyheter och information som du tar del av, och sluta följa konton som får dig att må dåligt. Testa också att ta en paus från mobilen ibland, till exempel när du gör något du gillar eller umgås med andra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du begränsar din skärmtid till 2–3 timmar per dag. - Försök att släppa det du inte kan kontrollera
Det finns mycket som kan kännas jobbigt men som du inte kan göra något åt. Det är okej att känna oro och andra jobbiga känslor över allt som händer, men försök också att släppa det du inte kan kontrollera eller förändra. - Gör saker du gillar
Försök att fokusera på något annat och gör något som brukar få dig att må bra. Det kan till exempel vara att höra av dig till en kompis, kolla på film eller hålla på med en hobby.
Ta hand om dig själv
Det kan kännas svårt när det är mycket som händer, men försök att leva ditt liv som vanligt och ha rutiner i vardagen. Fortsätt med dina fritidsaktiviteter, gå till skolan och försök att ofta göra sånt som känns viktigt för dig och som får dig att må bra.
För att må bra behöver du:
- Röra på dig och vara utomhus när det är ljust. Att till exempel ta en promenad kan hjälpa dig att känna dig lugnare och må bättre.
- Äta regelbundet och varierat.
- Umgås och prata med andra. Att isolera sig mycket gör att negativa känslor blir värre.
Om du vill engagera dig
För vissa kan det kännas bra och meningsfullt att engagera sig för sånt som känns viktigt. Att engagera sig kan vara många olika saker. Det kan vara allt från att dela inlägg i sociala medier till att vara volontär för en hjälporganisation. Kolla upp vad det finns för möjligheter i din närhet. Du kan också fråga vuxna vad du kan göra.
Kom ihåg att det också är okej att inte engagera sig! Det viktigaste är att du tar hand om dig själv, och känner efter vad du vill och behöver för att må bra. Ibland kan det vara att engagera sig eller hjälpa andra, och ibland kan det vara att göra något för dig själv.
Råd och stöd via chatt och telefon
Ibland kan det vara skönt att få prata med någon anonymt. Det innebär att du inte behöver berätta vem du är, om du inte vill.
Det finns många olika föreningar och organisationer som du kan kontakta antingen digitalt eller via telefon.
Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.
Sök vård och hjälp
Om du mår dåligt och känner att du behöver prata med någon inom hälso- och sjukvården finns flera alternativ.
- Elevhälsan på din skola.
- Ungdomsmottagningen Jönköpings län online - för dig mellan 13-21 år.
- En väg in, barn och unga, psykisk hälsa - en gemensam kontaktväg till barn- och ungdomshälsan och barn- och ungdomspsykiatrin. Här kan du som är under 18 år och dina vårdnadshavare få råd och hjälp vidare inom sjukvården.
Om du behöver akut hjälp
Om du mår mycket dåligt och behöver akut hjälp ska du kontakta En väg in, barn och unga, psykisk hälsa via 010- 241 10 30. Du kan ringa dem dygnet runt.