Alkohol och droger
Innehållet gäller Jönköpings länAlkohol och droger påverkar hjärnan och skadar kroppen på olika sätt. Ibland kan det vara svårt att veta om du eller någon annan har problem och behöver hjälp.
Både alkohol, tobak, narkotika och dopningsmedel räknas som droger. Alla droger är giftiga och skadar kroppen. Det är vanligt att vilja testa olika droger när du blir äldre, men det innebär alltid allvarliga risker.
Vad är ett beroende?
Det finns många anledningar till att personer dricker alkohol och tar droger. Många gör det för att det känns spännande eller för att man påverkas av grupptryck från andra. Vissa gör det för att hantera eller undvika jobbiga känslor.
De flesta droger är olagliga i Sverige. Alkohol och tobak är lagligt för vuxna över 18 år men leder ändå till problem för många.
Vad är skadligt bruk och beroende?
Skadligt bruk är när livet påverkas negativt av alkohol och droger. Det kan till exempel vara att du börjar må dåligt psykiskt, får problem i skolan eller blir beroende.
Tecken på skadligt bruk:
- du mår dåligt psykiskt och fysiskt
- du får problem i skolan
- dina relationer påverkas negativt.
Att vara beroende innebär att det är mycket svårt att sluta med något. Det beror på att belöningssystemet i hjärnan har påverkats av något som är beroendeframkallande. Att vara beroende av till exempel alkohol, tobak och andra droger kan räknas som beroendesjukdom, och då behövs ofta mer hjälp. Det går också att vara beroende av spel och andra saker som aktiverar belöningssystemet.
Tecken på beroende:
- du känner ett starkt sug efter alkohol/droger
- du tappar kontrollen när du dricker/tar droger
- det är svårt att dricka mindre, sluta eller avstå från droger, även fast du vill
- du dricker/tar droger för att hantera eller undvika jobbiga känslor
- alkohol/droger blir en viktig del av livet
- du prioriterar alkoholen/drogerna före andra saker i livet.
Det kan vara många saker som leder till skadligt bruk och beroende. Hur länge och mycket man kan dricka alkohol eller ta droger innan man blir beroende är olika från person till person. Det kan också hänga ihop med ärftlighet och miljö. Om du mår psykiskt dåligt samtidigt som du dricker eller använder droger så är risken större att du blir beroende.
Alkohol och droger är skadliga för kroppen
Alkohol och droger är giftigt och skadligt för kroppen. Vissa droger blir farliga när man får i sig stora mängder eller använder drogen under en längre tid. Det finns också starka droger som är väldigt farliga och som kan skada dig allvarligt, även fast du bara provar drogen någon enstaka gång.
Negativa effekter av alkohol och droger:
- hjärtklappning, hjärtat rusar och slår hårt
- svettas och bli torr i munnen
- illamående och kräkningar
- känna sig yr och förvirrad
- ökad trötthet och mindre energi
- overklighetskänslor
- koncentrationssvårigheter
- psykisk ohälsa (rastlöshet, ångest, nedstämdhet, psykos).
Farliga situationer
Att vara onykter ökar risken för att du hamnar i farliga situationer. Alkohol och droger påverkar alla på olika sätt. Det går aldrig att veta hur du eller någon annan kommer att reagera eller påverkas av droger. Därför är det viktigt att alltid vara försiktig eller avstå helt från alkohol och droger.
Det är också viktigt att försöka hjälpa andra som mår dåligt eller som riskerar att fara illa. Lämna aldrig en onykter person ensam. Se alltid till att det finns möjlighet att ringa efter hjälp om det behövs.
Att höra av sig till en förälder eller en närstående vuxen är alltid bättre än att försöka hantera en jobbig eller farlig situation på egen hand.
Vid livshotande tillstånd, ring 112.
Narkotikabrott
Olagliga droger kallas för narkotika. Att använda, sälja och ha narkotika på sig eller hemma räknas som kriminella handlingar. Det bidrar till den organiserade brottsligheten som skadar många människor. Du riskerar även själv att fara illa, till exempel utsättas för våld eller rån.
Du riskerar också att till exempel bli inblandad i en polisutredning och bli dömd till ungdomsvård. När du har fyllt 15 år är du straffmyndig och kan bli registrerad i polisens brottsregister. Det kan påverka dina möjligheter att söka och få vissa jobb när du blir vuxen.
Om någon du känner har problem med alkohol eller droger
Att vara nära någon som har problem med alkohol eller droger kan vara väldigt jobbigt. Det kan kännas svårt att veta hur du ska hjälpa eller prata med personen. Att börja prata om problemen och visa att du bryr dig är viktigt och kan hjälpa en bit på vägen.
Om vuxna i familjen har problem med alkohol eller droger
Det kan vara jobbigt att bo med någon som dricker för mycket eller använder droger. En vuxen som missbrukar kan bete sig konstigt, vara otrevlig eller inte klara av att ta ansvar hemma. Det är aldrig ditt fel om en vuxen mår dåligt eller har problem med skadligt bruk, oavsett vad hen säger eller gör.
Det är vanligt att oroa sig mycket och känna sig rädd. Du kanske känner att du måste anpassa dig, hjälpa till eller ta mer ansvar hemma. Men du ska inte behöva ta för mycket ansvar. Du ska till exempel inte behöva ta hand om dina syskon eller handla och laga mat varje dag. Du ska inte i heller behöva ta hand om en vuxen som är full eller påverkad av droger.
Sök hjälp
Om en förälder eller en annan närstående vuxen har problem med alkohol eller droger är det viktigt att du söker hjälp. Att be om hjälp och berätta vad som händer är inte att skvallra eller svika din familjemedlem. Du gör det för att hjälpa både dig själv och den som har problem.
Du kan söka hjälp hos elevhälsan, en ungdomsmottagning, Bris eller kontakta socialtjänsten. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Vad kan jag göra för att bli av med alkohol-eller drogproblem
Ibland kan det vara svårt att veta om du har problem alkohol eller droger. Ofta är det personer i din närhet som märker det först. Om du är orolig för hur du dricker eller använder droger så är det viktigt att du pratar med någon för att få råd och stöd.
Det kan vara svårt att sluta med alkohol eller droger på egen hand. Därför är det viktigt att få stöd från personer i din närhet. Om du isolerar dig mår du ofta sämre och beroendet kan bli värre.
Detta kan du göra
- Förstå dig själv
Fundera över när och varför du brukar dricka alkohol eller använda droger. Hur påverkar det ditt liv, vardagen och dina relationer? - Fundera över hur du skulle vilja ha det
Fundera över hur du vill må och leva ditt liv. Finns det saker du skulle vilja göra men som du inte gör på grund av alkohol och droger? - Bestäm dig
Du måste bestämma dig för att du verkligen vill sluta eller förändra hur du dricker eller använder droger. När du väl har bestämt dig så finns det olika sätt att gå till väga på. Du kan göra mycket på egen hand men det är också viktigt att söka och ta emot hjälp. - Berätta för andra
Det kan kännas jobbigt att berätta för andra och söka hjälp. Det kan hjälpa att skriva ner vad du vill säga till dina närstående innan du berättar. Du kan också vända dig till elevhälsan, en ungdomsmottagning, socialtjänsten eller en Mariamottagning för att få råd och stöd. Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan.
Fem skäl till att avstå droger
Det finns många anledningar till att säga nej till alkohol och droger. Här är fem skäl som kan vara bra att tänka på och komma ihåg.
1. För din hälsa
Både din psykiska och fysiska hälsa påverkas negativt av alkohol och droger. Alla droger påverkar hjärnan och många droger påverkar även hjärtat och lungorna negativt. Risken att drabbas av psykisk ohälsa och andra sjukdomar är större om du dricker alkohol och använder droger.
2. För dina möjligheter i livet
Att dricka alkohol och använda droger gör så att du förlorar mycket energi. Det kan leda till att du till exempel får problem i skolan. Relationer, intressen och andra saker som är viktiga för dig kan också påverkas negativt.
3. För planeten
Hur droger framställs och används påverkar vår planet och klimatet. Till exempel hamnar gifter från droger i avloppsvattnet som påverkar djur och naturen negativt.
4. För dina medmänniskor
Alkohol och droger påverkar dina relationer. Det kan till exempel bli svårare att vara närvarande och koncentrera dig när du umgås med andra. Dina möjligheter till socialt samspel med andra människor påverkas negativt. De som bryr sig om dig blir oroliga för dig och kan känna sig ledsna, rädda och sårade.
Droger påverkar även personer som du inte känner. Många droger produceras i fattiga länder där personer riskerar att fara illa. Olagliga droger bidrar också till den organiserade brottsligheten, både där du bor och i hela världen.
5. För att du är värdefull och viktig
Du är värd att leva ett liv utan droger där du mår bra och är frisk. Det spelar ingen roll om du gjort dumma saker, har dålig självkänsla eller känner skuld eller skam. Det finns bra hjälp att få, och du har rätt att må bra och få stöd när du behöver.
Råd och stöd via chatt och telefon
Ibland kan det vara skönt att få prata med någon anonymt. Det innebär att du inte behöver berätta vem du är, om du inte vill.
Det finns många olika föreningar och organisationer som du kan kontakta antingen digitalt eller via telefon.
Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.
Sök vård och hjälp
Om du mår dåligt och känner att du behöver prata med någon inom hälso- och sjukvården finns flera alternativ.
- Elevhälsan på din skola.
- Ungdomsmottagningen Jönköpings län online - för dig mellan 13-21 år.
- En väg in, barn och unga, psykisk hälsa - en gemensam kontaktväg till barn- och ungdomshälsan och barn- och ungdomspsykiatrin. Här kan du som är under 18 år och dina vårdnadshavare få råd och hjälp vidare inom sjukvården.
Om du behöver akut hjälp
Om du mår mycket dåligt och behöver akut hjälp ska du kontakta En väg in, barn och unga, psykisk hälsa via 010- 241 10 30. Du kan ringa dem dygnet runt.