Skriva motionsdagbok
Innehållet gäller Jönköpings länAtt skriva motionsdagbok innebär att du under en eller flera dagar registrerar när du rör på dig, både i vardagen och på fritiden. Motionsdagboken ger dig en bra överblick över dina motionsvanor och hur du utvecklas över tid.
Du väljer själv var du skriver din motionsdagbok. Till exempel kan du använda en app i mobilen eller ett anteckningsblock.
Så här skriver du motionsdagbok
I motionsdagboken fyller du i vilka fysiska aktiviteter du genomför under dagen. Det brukar vara enklast att skriva i motionsdagboken i direkt anslutning till den fysiska aktiviteten. Det är också bra att anteckna hur du känner dig under tiden. Det hjälper dig att hitta de aktiviteter som du mår bra av och som gör dig glad.
Börja med små förbättringar
Det brukar ge bäst effekt att börja med små förbättringar varje dag. Då blir den fysiska aktiviteten lättare en del av vardagen. Fundera på vad som känns bra och vad som kanske är svårt.
När den fysiska aktiviteten har blivit en självklar och naturlig del i vardagen, kan du prova att lägga till en mer intensiv aktivitet. Det kan handla om till exempel gruppträning, skidåkning, löpning eller simning.
Välj fysisk aktivitet som du själv tycker om. Då är chansen större att du inte tröttnar och att du trivs med din träning.
Stegräknare kan vara ett bra verktyg att använda för att få koll på hur många steg du tar under en dag.
Sätt upp mål
Att sätta upp mål för din fysiska aktivitet kan vara ett bra stöd för att du ska må bra och att den fysiska aktiviteten ska bli bestående. Börja med att sätta upp delmål, som är lätta att genomföra. Stäm gärna av delmålen varje vecka för att se hur det går. Sedan kan du långsamt öka tiden du lägger på daglig rörelse tills du når ditt slutmål.
Exempel på delmål kan vara att cykla eller gå till arbetet eller affären någon gång i veckan för att stegvis öka på till flera gånger i veckan. Ett annat delmål kan vara att gå av en hållplats tidigare och promenera sista biten till jobbet eller annan aktivitet.