Amning och flaskmatning

Så ammar du

För att amningen ska kunna fungera så bra som möjligt finns det en del saker att tänka på. Alla barn är olika och du och ditt barn behöver lära känna varandra. När amningen inte fungerar så finns det stöd och hjälp att få.

Person som ligger och ammar
Låt amningen vara din och barnets stund.

Förbered dig innan du börjar

Innan du börjar amma är det viktigt att ha rena händer. För att undvika bland annat infektioner bör du tvätta händerna innan du rör vid bröstvårtorna.

Starka dofter kan göra amningen svårare eftersom barnet föredrar din lukt. Undvik parfym och deodorant som doftar mycket.

Gör det bekvämt när du ska amma

Att amma kan ta tid och att hålla barnet rätt kan vara ansträngande för nacken och armarna. Därför är det viktigt att du hittar en bekväm position så att du kan slappna av och inte får ont. Se till att du har allt du behöver inom räckhåll, till exempel ett glas vatten. Du kan bli väldigt törstig när du ammar.

Ha kontakt med barnet under amningen

Låt amningen vara ditt och barnets stund. Var uppmärksam på barnet. Att ha ögonkontakt gör barnet tryggt.

Hur märker jag att barnet vill äta?

Barnet brukar visa att hen vill äta på olika sätt. Först genom små tecken eller signaler som blir allt kraftigare ju mer otåligt barnet blir.

Försök att lära dig hur ditt barn visar att hen vill äta, så att du kan börja amma vid barnets tidiga signaler. Det kan bli svårare att få barnet att amma om hen har blivit allt för otålig och börjat skrika. Då behöver du trösta ditt barn först.

Tecknen kan se ut så här:

Amningsställningar

Sittande amning.
Halvsittande amning.
Liggande amning.

Det kan vara bra att kunna amma i olika ställningar. De vanligaste amningsställningarna är sittande, halvsittande och liggande.

Pröva dig gärna fram för att hitta det som känns bekvämt för dig och ditt barn.

Sittande amning

Sitt upprätt och bekvämt på en stol, i en fåtölj eller i en soffa med ryggstöd. Du behöver ha fötterna på golvet.

Du kan placera kuddar bakom ryggen om du behöver extra stöd för att sitta upprätt.

Många som sitter ner och ammar behöver stödja upp barnet för att få en bra ställning. Du kan använda stadiga kuddar, ett ihoprullat täcke eller en så kallad amningskudde.

Halvsittande amning

Sätt dig tillbakalutat. Din överkropp ska vara mitt emellan sittande och liggande.

Du kan använda kuddar att lägga under huvudet och din överkropp. Barnet ligger på dig med huvudet mellan dina bröst, eller på ett bröst.

Denna amningsställning gör att barnet kommer riktigt nära din kropp och kan vara särskilt bra i början, när barnet är nyfött. Barnet ligger tätt mot dig utan att du själv behöver styra barnet så mycket.

Halvsittande amning kan också kallas bakåtlutad amning.

Liggande amning

Lägg dig på ena sidan. Ha en eller två kuddar under ditt huvud så att du ligger bekvämt.

Dra upp din undre arm lite så att barnets huvud ligger plant och inte på din arm.

Lägg barnet på sidan, med barnets mage mot dig. Barnet ska ligga så att  bröstkorgen kommer nedanför ditt bröst.

Försök att placera barnets nedre arm under ditt bröst för att barnet ska komma så nära dig som möjligt.

Så får barnet rätt tag

Filmen visar hur du får ett bra amningsgrepp när du ammar. Barnet ska ligga mage mot mage med den som ammar.

Det är viktigt att barnet redan från början har ett stort tag runt bröstvårtan. På så sätt tömmer barnet bröstet mer effektivt och mjölkproduktionen ökar. Ett stort tag om bröstet minskar risken för ömma bröstvårtor, sår och mjölkstockning.

Hjälp barnet

Så här kan du hjälpa barnet att få ett stort tag:

  • Håll ditt barn tätt intill dig och vänd hen mot dig. Barnets huvud bör inte vara vridet åt något håll. Däremot kan huvudet vara något bakåtlutat.
  • Låt barnets näsa vara i höjd med din bröstvårta. Då hamnar barnets haka i bröstet när barnet tar tag och näsan kan vara fri. Det gäller oavsett vilken amningsställning du väljer.
  • Vänta tills barnet gapar riktigt stort. Du kan röra vid barnets kind med bröstvårtan. Då vänder sig barnet mot bröstet och börjar söka och buffa. När barnet gapar stort för du barnet ännu närmare bröstet och låter barnet ta ett stort tag.
  • De första sugtagen kan göra ont, men efter en stund ska det gå över. Fortsätter det att göra ont bör du ta bort barnet och börja om.

Du kan avbryta barnet under amningen genom att stoppa in ett finger i barnets mungipa.

Barn som gapar stort för att amma.
Barnet gapar stort och är redo att ta ett bra tag om bröstet.
Rätt tag om bröstet. Hakan bör vara in mot bröstet och näsan fri. Barnet bör ha så mycket som möjligt av vårtgården i munnen och läpparna ska vara utvikta.

Ett tillräckligt stort tag

Så här kan du se att barnet har ett tillräckligt stort tag om bröstet:

  • Barnets läppar är utvikta.
  • Barnet har en stor del av vårtgården i munnen, inte bara bröstvårtan.
  • Bröstvårtan ska hamna långt in i bakre gommen hos barnet.
  • Det hörs inga smackande ljud.
  • Barnet ska inte knipa eller bita ihop bröstvårtan.
  • När barnet suger med stort tag rör sig musklerna runt tinningen.
  • Efter amningen har bröstvårtan ungefär samma form som innan barnet började. Den kan bli utdragen av amningen, men den ska inte vara platt, sned eller kantig som ett läppstift i formen.
Fel tag om bröstet. Barnet trutar med munnen och smackar.

Barnet har ett för litet tag

Så här kan du märka att barnet inte har ett tillräckligt stort tag:

  • Det gör ont hela tiden när barnet suger. Det är vanligt att det gör lite ont precis när barnet börjar suga, men det ska inte hålla i sig mer än en kort stund.
  • Barnet suger in kinderna.
  • Barnet släpper bröstet nästan direkt och fortsätter att söka och gapa. Ibland blir barnet otåligt och skriker.
  • Bröstvårtan är platt eller sned efter amningen.
  • Det har bildats en kant på bröstvårtan.

Du bör inte låta barnet suga med ett för litet tag. Det kan ge dig besvär och kan leda till att det bildas mindre mjölk.

Barnet har svårt att få tag om bröstvårtorna

Ibland kan brösten vara så spända att barnet har svårt att få grepp. Då kan du först handmjölka ur lite mjölk. Bröstet blir då mjukare.

Du som har platta eller inåtvända bröstvårtor kan massera dem med fingertopparna först så att de reser sig. Då kan det vara lättare för barnet att få tag. Du kan också försöka få ut bröstvårtan med hjälp av en bröstpump. Men många barn suger så kraftigt att de får tag oavsett hur bröstvårtan ser ut.

Ibland kan det hjälpa att använda en amningsnapp.

Barnet börjar suga

När barnet har fått ett tillräckligt stort tag börjar hen att suga. Barnet suger först med korta, snabba tag så att mjölken kan börja rinna ut. Sedan är det vanligt att barn börjar suga med långsamma och kraftfulla tag. Därefter vilar barn ofta i några sekunder innan de börjar suga igen.

Barnet släpper ofta bröstet och tar en paus när hen är nöjd. Efter en stund fortsätter de flesta barn att suga, men det kan vara olika från barn till barn.

När barnet inte har rätt sugtag

Låt barnet göra ett nytt försök om hen inte har fått ett bra tag. För att få barnet att släppa taget om bröstvårtan kan du försiktigt stoppa in ett finger i barnets mungipa. Bröstvårtan kan bli irriterad om du drar loss barnet.

Ibland kan det ta lite tid för mjölken att börja rinna

Det är hormonet oxytocin som gör att mjölken börjar rinna ut ur brösten. Hormonet är känsligt för stress. Det kan därför ta längre tid för mjölken att komma ut om du är trött, ledsen eller orolig.

Det kan hjälpa att slappna av en stund innan amningen. Du kan även ta en varm dusch och stryka lätt över bröstet för att få igång frisättningen av oxytocinet.

När barnet inte börjar suga

Ibland kanske barnet inte börjar suga även om hen ligger vid bröstet. För att locka barnet kan du trycka ut lite mjölk på bröstvårtan. Om du har försökt många gånger utan att det fungerar kan du låta barnet suga på ett av dina fingrar en liten stund. Prova sedan med bröstet igen.

Amma på ett eller båda brösten

För en del barn kan det räcka att ammas på ett bröst, medan andra barn behöver ammas på båda brösten vid samma tillfälle. Det beror på hur mycket mjölk som produceras. En del barn ammas till exempel på ett bröst på morgonen men vill ha båda på kvällen.

Låt barnet suga färdigt på det första bröstet tills hen släpper taget. Erbjud sedan det andra bröstet om barnet vill suga mer.

Det är bra att låta barnet börja suga varannan gång på vänster respektive höger bröst. Då blir mjölkproduktionen ungefär lika stor i båda brösten.

Bra om barnet får möjlighet att rapa och prutta

Det är mycket som händer i magen och tarmarna hos ett nyfött barn, och det är helt naturligt att barnet får gaser.

Du kan hjälpa barnet genom att hålla hen lite upprätt efter amningen. Att lägga barnet över en axel hjälper ofta hen att rapa och prutta vilket är bra eftersom en del av luften i magen då kommer ut. Du kan också klappa försiktigt på stjärten och smeka över huvudet och ryggen så att barnet slappnar av.

Amma tvillingar

Det tar längre tid att amma två barn, men med bra hjälp brukar de flesta komma fram till en lösning som fungerar. Innan du har lärt känna dina barn och fått bra rutiner kan det kännas svårt att hinna mata båda barnen och samtidigt själv få den vila du behöver.

Försök att lära både dig och barnen att amma båda samtidigt, så kallat dubbelamma. I början kan det vara enklare att amma ett barn i taget, men det är bra om du har prövat att amma båda på samma gång innan du lämnar BB. Det kan kännas tryggt att veta att du klarar av det.

När båda brösten stimuleras samtidigt så bildas mer mjölk. Det kan ändå komma olika mycket mjölk ur brösten, och barnen kanske inte suger helt lika. Därför behöver barnen byta bröst, antingen varje amningstillfälle eller varje dag.

Viktigt med bra amningsställning

De flesta som ammar tvillingar tycker att det är lättare att hitta en bra amningsställning med hjälp av kuddar. När båda barnen ammas samtidigt kan du lägga barnens huvuden mot varandra, och ha kropp och fötter under varsin av dina armar. Du kan också lägga barnen bredvid varandra åt samma håll.

En del ger sina tvillingar antingen bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, andra ger både och. Förutsättningarna i starten kan se olika ut. Det kan till exempel vara svårare att komma igång med amningen om ett av barnen eller båda barnen behöver vårdas på en annan avdelning den allra första tiden.

Råd och stöd

Det kan ta tid att få igång amningen och få den att fungera. Det är inte ovanligt att det tar upp till en månad eller längre innan amningen känns trygg. Då är det bra med stöd, både från närstående och från vårdpersonal. Ju fortare du söker hjälp, desto större är möjligheten att få amningen att fungera.

Du som behöver stöd och hjälp med amningen kan kontakta BVC eller en barnmorskemottagning. Du kan också kontakta en av de amningsmottagningar som finns på en del orter. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Den första veckan efter att barnet har fötts kan du också kontakta BB. Det går också att få hjälp via Amningshjälpen. Det är en ideell förening som ger stöd åt de som vill amma sina barn.

Jönköpings län

Stöd vid amning

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara aktiv i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven så att du kan läsa den i lugn och ro.

Du har rätt att få hjälp av en tolk om du inte talar svenska.

Du har också rätt att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Mer på 1177

Vanliga besvär i början av amningen

I början av amningsperioden av ett nyfött barn är det vanligt med olika besvär i brösten. Det finns en del du kan göra för att lindra besvären. Ibland kan du behöva stöd och hjälp.

Mjölkstockning

Mjölkstockning innebär att en eller flera mjölkgångar i bröstet täpps till så att mjölken inte kan komma ut. Det kallas att mjölken stockar sig och brukar kännas som en knöl eller förhårdnad i bröstet. Du kan ofta själv få mjölkstockning att gå över, men ibland kan du behöva söka vård.

Mat och dryck när du ammar

Du som ammar behöver dricka extra mycket vatten och undvika viss mat. Läs mer om det i den här artikeln.

Till toppen av sidan