Vävnadsprov och cellprov

Vävnadsprov från huden – hudbiopsi

En hudbiopsi är ett prov som tas från huden för att ta reda på orsaken till en hudförändring. Du får bedövning innan provet tas.

Förändringar på huden är vanliga och ibland kan läkaren avgöra vad det är bara genom att titta och känna på huden. Men om en förändring är svår att bedöma kan läkaren behöva göra en hudbiopsi.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en hudbiopsi.

Så går det till

Oftast får du ligga ner på en brits. Först tvättas hudområdet med ett bakteriedödande medel, sedan får du bedövning.

Det vanligaste är att få bedövning med en spruta. Sticket känns men gör inte särskilt ont.

Ibland används kylsprej för att bedöva huden, men det är inte lika vanligt. När huden kyls ner blir den vit, hård och helt bedövad. Det kan svida lite precis där du har fått sprejen.

Det gör inte ont när provet tas.

Läkaren tar provet med ett instrument med en liten cirkelrund kniv, en så kallad stans. Provet som tas är ungefär två till fyra millimeter i diameter och två till tre millimeter djupt. Den lilla hudbiten skickas därefter till ett laboratorium där den undersöks. Det kan vara bra att fråga när och hur du får svaret på hudbiopsin eftersom olika mottagningar kan ha olika rutiner.

Hela provtagningen tar bara några minuter. Såret behöver inte sys ihop utan det räcker att få kompress över. När du kommer hem går det oftast bra att byta kompressen mot ett vanligt plåster.

Hur mår jag efteråt?

Du mår som vanligt efteråt och såret läker på ungefär en vecka utan att det blir något ärr. Det går bra att duscha och bada precis som vanligt, men det kan vara bra att undvika att tvätta med tvål eller att skrubba direkt i såret. Det är också bra att skydda huden mot sol tills såret har läkt ordentligt.

En del prover sparas

När du lämnar prov i vården sparas en del prov i en biobank. Prover sparas för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Läs om prov i vården som sparas.

MER PÅ 1177.SE

Prover i vården sparas

Du kan behöva lämna prover när du undersöks i vården. Vissa prover sparas i en så kallad biobank. Proverna sparas framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som finns för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få. Informationen ska hjälpa dig att vara med och bestämma om din vård.

Till toppen av sidan