Operationer

TIPS – behandling mot högt blodtryck genom levern

Flera sjukdomar kan ge högt blodtryck i blodkärl som leder blod till levern. Ofta räcker behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket. Ibland behövs behandling för att vidga blodkärl i levern. Då sjunker blodtrycket.

Behandlingen kallas TIPS. Det är en förkortning av transjugulär intrahepatisk portosystemisk shunt.

Du kan få behandling med TIPS om du fått en blödning i mag-tarmkanalen. Blödningen kan bero på en leversjukdom, till exempel skrumplever.

Du kan även få behandlingen om du har vätska i magen som beror på skrumplever. Vätskan kallas för ascites. Då får du behandlingen när ingen annan behandling hjälpt.

Förberedelser

Innan behandlingen behöver du bli undersökt på olika sätt. Det är för att läkaren ska se om du kan bli behandlad och för att minska risken för komplikationer efter behandlingen.

Du kan behöva en eller flera av dessa undersökningar:

Ibland är risken för komplikationer efter behandlingen för stor. Då går det inte att behandla med TIPS. Till exempel om du har en allvarlig sjukdom i hjärtat eller levern, eller en allvarlig infektion.

Om du har vätska i magen så behöver du få behandling för att få bort den. Det kallas ascitestappning och görs på sjukhuset några dagar före TIPS-behandlingen.

Du kan behöva antibiotika för att förebygga att du får en infektion.

Förbered dig hemma innan behandlingen

Innan behandlingen behöver du oftast förbereda dig hemma. Du kan till exempel behöva fasta några timmar och sluta ta vissa läkemedel. Du behöver också duscha och tvätta dig med en speciell tvål kvällen innan och på morgonen samma dag som behandlingen.

Du får information om hur du ska förbereda dig i god tid innan behandlingen.

Så går behandlingen till

Du blir sövd med narkos före behandlingen.

Så här går behandlingen till:

  • Läkaren undersöker din hals med ultraljud för att hitta ett blodkärl att föra in en kateter genom. En kateter är en tunn slang.
  • Genom ett litet snitt i blodkärlet på halsen, för läkaren ner katetern mot levern.
  • Med hjälp av katetern sätter läkaren in en stent. En stent är ett litet rör av metallnät.
  • Röret sätts på plats mellan blodkärl som för blod till levern och blodkärl som för blod bort från levern. Då sänks blodtrycket. 
  • Du får kontrastmedel och röntgas. Då kan läkaren kontrollera att röret är rätt placerat och att blodtrycket sjunker som det ska.

Behandlingen brukar ta mellan en och tre timmar.

Så mår du efteråt

Efter behandlingen får du komma till en uppvakningsavdelning. Efter några timmar flyttas du till en annan avdelning på sjukhuset. Mår du bra kan du vara uppe och stå eller röra på dig redan samma dag.

Hur länge du stannar på sjukhuset beror på hur du mår.

Läkaren undersöker operationssåret innan du lämnar sjukhuset. Du blir också undersökt med ultraljud som visar att blodet rinner som det ska genom stenten.

Komplikationer och biverkningar

En komplikation är någonting oväntat och negativt som händer vid en operation eller en annan behandling.

Efter en TIPS-behandling kan du få besvär som du behöver söka vård för men som brukar gå över efter ett tag. Ibland behövs behandling, till exempel att TIPS-behandlingen görs om.

Du kan till exempel få symtom på hjärtsvikt. Symtomen beror på att blodflödet till hjärtat ökar tillfälligt. Det brukar gå över men ibland behövs behandling.

Leverns funktion kan också bli nedsatt ett tag. Det brukar märkas inom några veckor på något av följande sätt:

  • Du känner dig tröttare än vanligt.
  • Du har svårt att koncentrera dig.
  • Du känner dig förvirrad.

Du kan förebygga besvären genom att bajsa flera gånger varje dag. Det är också viktigt att du inte får förstoppning. Du kan behöva ta laxerande medel för att kunna bajsa. Din läkare kan ge dig ett recept på laxerande medel om det behövs.

Det är viktigt att du äter hälsosamt och regelbundet. Du får inte fasta.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta mottagningen eller en vårdcentral om du får något av följande symtom:

  • Du blir gul i huden eller ögonen. 
  • Du får feber och känner dig sjuk.
  • Du får svullna ben.
  • Du blir andfådd.
  • Du känner dig förvirrad.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården. Efter behandlingen får du information om vart du kan höra av dig om du drabbas av en komplikation.

Informationen ska gå att förstå 

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

mer på 1177.se

Vardagsmotion – rörelse i vardagen

Att röra på dig mer kan göra att du mår bättre på flera olika sätt. Men det kan kännas svårt innan du har kommit i gång. Genom att få in lite rörelse i vardagen tar du ett första steg mot att börja träna.

Äta för att må bra

Här kan du läsa om hur du kan äta för att din kropp ska må så bra som möjligt. Du kan läsa om tips för att göra dina matvanor mer hälsosamma. Du kan också läsa om vegetarisk mat och om olika typer av näring som din kropp behöver.

Det här kan du göra när du loggat in

Du kan till exempel förnya recept och boka, omboka eller avboka tider. Olika mottagningar erbjuder olika tjänster.

Till toppen av sidan