Hjälpmedel för synen

Ledarhundar och assistanshundar

Ledarhundar och assistanshundar fungerar som hjälpmedel åt personer med funktionsnedsättningar. Hundarna är särskilt utbildade för att göra uppgifter som ökar förarens möjlighet att vara delaktig i samhället. Det är till exempel att leda sin förare förbi hinder på gatan eller att varna inför ett epilepsianfall.

En person går ute med en ledarhund.
En assistanshund hjälper sin förare med olika uppgifter. Den ger också lugn och trygghet.

Dessa hundar har alltid bara en husse eller matte. Den personen kallas förare. Tillsammans kallas hunden och föraren för ekipage.

När en ledarhund arbetar tillsammans med sin förare har hunden på sig en särskild sele. Assistanshundar som arbetar har ett särskilt täcke på sig.

Eftersom hundarna är hjälpmedel åt personer med funktionsnedsättning har de ofta rätt att följa med sin förare in på ställen där hundar annars inte är tillåtna.

Ledarhundar

En ledarhund är tränad till att hjälpa dig som är blind eller har en stor synnedsättning att ta dig fram. Hunden leder dig förbi hinder och visar var det finns trappor eller kanter. Den stannar vid övergångsställen.

Du som förare som måste kunna vägen dit du vill. Ledarhunden hjälper dig att ta dig fram och väjer för hinder.  

Det är Myndigheten för delaktighet, MFD, som ansvarar för ledarhundsverksamheten i Sverige.

Vad krävs för att få en ledarhund?

För att kunna få en ledarhund ska du sakna ledsyn. Det innebär att det är svårt eller omöjligt för dig att ta dig fram i en främmande miljö med hjälp av din syn. 

Du måste också kunna ta dig fram självständigt med hjälp av en så kallad vit teknikkäpp. Det visar att du kan använda hjälpmedel för att förflytta dig och orientera dig.

Du måste också uppfylla följande krav:

  • Du ska vara minst 18 år.
  • Du ska bo i Sverige.
  • Du ska ha behov av en ledarhund.
  • Du ska kunna ta bra hand om hunden.

Läs mer om kraven hos Myndigheten för delaktighet, MFD.

Hur får jag en ledarhund?

Du ansöker om en ledarhund hos MFD. Du behöver också kontakta en syncentral och berätta att du vill ha en ledarhund. De hjälper dig med intyg om din synnedsättning och en beskrivning av din förmåga att orientera dig och förflytta dig.

MFD utreder sedan om du uppfyller kraven för att få en ledarhund. Bland annat görs ett hembesök hos dig. Personen som kommer undersöker ditt behov av en ledarhund och att du kan använda en hund som hjälpmedel. Personen undersöker också hur du skulle klara av att ta hand om en hund.

Läs mer hos MFD om hur det går till att ansöka om en ledarhund.

Du får dispositionsrätt

Om du uppfyller alla krav för att få en ledarhund får du en så kallad dispositionsrätt. Det innebär att du har rätt att få en ledarhund. Först får du gå en obligatorisk introduktionskurs. Sedan sätts du upp på en väntelista. När det finns en lämplig hund så får du den.

Du tränar tillsammans med din hund

När du har fått din ledarhund fortsätter du och hunden att träna och leva tillsammans. Hunden behöver tas om hand så att den mår bra.  

Ledarhunden ägs av staten, men du får ha den så länge du har nytta av den.

Du kan bli fråntagen din hund om du inte sköter den som du ska.

Assistanshundar

En assistanshund kan få följa med sin förare in på caféer och andra ställen där hundar vanligtvis inte får komma in.

Det finns flera olika typer av assistanshundar, som passar olika behov. Här är några exempel: 

  • En servicehund kan tränas till många olika saker. Den kan till exempel öppna dörrar, plocka upp tappade föremål eller dra av kläder, till exempel strumpor. Den kan också ge stöd och hjälp till dig som har till exempel adhd eller autism. Hunden kan påminna om att du ska ta din medicin eller att hitta saker du lagt på fel ställe.
  • En psykisk hälsa-hund kan ge lugn och trygghet till dig som har någon form av psykisk ohälsa, som posttraumatiskt stressyndrom eller social ångest.
  • En alarmerande hund kan hjälpa dig som har diabetes eller epilepsi. Hunden kan varna i förväg för förändringar i blodsockernivån hos dig som har diabetes. För dig som har epilepsi kan hunden hämta hjälp om du får ett anfall. Hunden kan också finnas nära och stödja dig. Ibland kan hunden också varna inför ett anfall.
  • En signalhund hjälper dig som har en hörselnedsättning att märka när till exempel telefonen ringer, när det knackar på dörren eller brandlarmet går.

Hur får jag en assistanshund?

Verksamheten med assistanshundar är inte lika reglerad som verksamheten med ledarhundar. Det innebär att kraven och processerna kan se lite olika ut, beroende på vilken verksamhet med assistanshundar du kontaktar. Men vissa saker är gemensamma.

För att kunna köpa eller utbilda en hund till assistanshund behöver du först ett läkarintyg. Läkarintyget ska beskriva den funktionsnedsättning eller sjukdom du har och vilka svårigheter den medför.

Därefter kontaktar du en verksamhet eller instruktör som utbildar assistanshundar. Om du inte har eller tänker köpa en egen hund som du vill utbilda kan du ta kontakt med någon som har grundtränade hundar. 

Vem kan bli förare?

Det finns vissa krav du ska uppfylla för att kunna bli förare till en assistanshund:

  • Du ska ha användning av en assistanshund i ditt vardagsliv.
  • Du ska förstå vad en hund behöver och kunna ta hand om hunden så att den mår bra.

Bedömningen görs av en instruktör som utbildar assistanshundar och förare.

Barn och ungdomar under 18 år kan också vara förare till en assistanshund. Men då är det vårdnadshavaren som är huvudansvarig för hunden.

Läs mer om hur går till att få en assistanshund hos Myndigheten för delaktighet.

Hur utbildas en assistanshund?

Det finns två sätt att få en utbildad assistanshund. Du kan köpa en grundutbildad hund, som du sedan tränar för att den ska lära sig att göra just det som du har behov av. Om du redan har en egen hund kan du välja att utbilda den, om den passar för det.

Utbildningen av en assistanshund görs av en instruktör tillsammans med dig som hundägare. 

Träningen avslutats med en examination av dig och hunden tillsammans. Därefter görs ett prov varje år.

Hunden ska vara frisk

Innan utbildningen kan börja måste hunden ha fyllt minst tolv månader. Den ska vara fysiskt och psykiskt frisk. Hunden kommer behöva göra olika tester för att man ska se att den är lämplig som assistanshund.

Du får betala hunden själv

Du får betala inköpet och utbildningen av din assistanshund själv. Det finns inga riktlinjer i regioner och kommuner för hur assistanshundar kan skrivas ut som hjälpmedel eller som bistånd.

Du kan pröva att ansöka om ekonomiskt stöd från stiftelser eller genom stipendium

Du kan söka bidrag

Du kan ha möjlighet att få bidrag från Försäkringskassan för kostnader för din eller ditt barns assistanshund. Du kan till exempel söka bidrag för veterinärbesök, läkemedel och försäkring.

Du kan ansöka om bidrag först när du och hunden har blivit examinerade. Ansökan görs genom merkostnadsersättningen för vuxna eller för föräldrar till barn som har en funktionsnedsättning.

Läs mer på 1177.se

Synhjälpmedel

Du kan få hjälpmedel om du har nedsatt syn som gör att du har svårt att klara dig i vardagen. Genom att använda hjälpmedel kan du bli mer aktiv och självständig i ditt liv.

Till toppen av sidan