Operation med axelprotes
Innehållet gäller HallandAxelleden kan drabbas av artros, där de normalt blanka och släta broskklädda ledytorna blir förstörda. Detta kan leda till värk men också smärta vid rörelser samt successivt nedsatt rörlighet och styrka i axeln. Det finns flera orsaker till att artros uppstår: ålder, ärftlighet, tidigare skador i skelett eller ledens mjukdelar/senor, reumatisk sjukdom och infektion i leden. Axelproteser används ibland också vid fraktur eller omfattande muskelskador.
Vad blir det för resultat med den nya protesen?
Den tidigare smärtan och värken lindras betydligt eller försvinner helt. Träning av axeln efter operationen är viktigt och en förutsättning för att få en så välfungerande axel som möjligt. Den största förbättringen sker vanligtvis under de första tre månaderna men fortsatt förbättring kan ses upp till ett år efter operationen. För de flesta patienter fungerar axelprotesen väl under resten av livet.
Två typer av axelproteser
En anatomisk totalprotes ersätter de skadade ledytorna med nya i metall och plast. Denna protes efterliknas kroppens normala anatomi och förutsätter att axelns småmuskler är intakta.
En omvänd totalprotes/omvänd frakturprotes liknar inte den normala anatomin, utan ledkomponenterna byter plats med varandra. Ledkulan fästs på skulderbladet och ledskålen på överarmen. Denna protes fungerar bra även om småmusklerna är trasiga och används ofta vid komplicerade frakturer.
Inför operationen
Praktiska förberedelser i hemmet
Under den första tiden efter operationen kommer du att vila armen i en slynga. Detta innebär att du kommer vara enhänt men du kan använda handen i lätta aktiviteter. Förbered gärna hemmet med mat, och kläder som är lätta att ta av och på. Placera saker som du använder dagligen så att de är lätta att nå.
Det kan vara svårare att använda armen tillsammans med ett gånghjälpmedel efter operationen. Planera därför i förväg hur du ska klara dina vardagliga aktiviteter så smidigt som möjligt.
Om du redan innan operationen vet att du kommer få svårt att klara dig själv hemma, kontakta biståndshandläggaren i din kommun för att planera att få hjälp i hemmet.
Träning innan operationen
För att uppnå bästa möjliga resultat av operationen är det värdefullt att ha utfört förberedande träning redan innan. Detta underlättar rehabiliteringen efteråt. Kontakta vid behov en fysioterapeut inom primärvården för att få hjälp med träningen. längre ner hittar du ett träningsprogram med övningar som du ska göra den första tiden efter operationen. Börja med träningen redan innan operationen så att du lär dig övningarna. Om du har möjlighet, ta dagliga promenader för att vara i så god kondition som möjligt. Fortsätt gärna med din vanliga träning i den mån det går.
Hur går operationen till?
När du kommer till sjukhuset träffar du den läkare som ska utföra operationen. Läkaren förklarar hur operationen kommer att gå till och ger dig möjlighet att ställa frågor.
För att komma åt axelleden görs ett snitt över axelns framsida.Muskler och blodkärl hålls åt sidan, och senan till den främre rotatorkuffmuskeln (subskapularis) delas, varefter leden är öppen. De skadade delarna av leden avlägsnas med speciella verktyg och proteskomponenterna fixeras i överarmen respektive skulderbladet. Senan sys sedan ihop och huden sluts. Du får ett plåster över såret och en slynga som håller armen stilla.
Antibiotika ges i samband med ingreppet för att förebygga sårinfektion. Narkosläkaren ser till att inte du upplever något obehag under operationen. Själva ingreppet tar cirka 60 till 180 minuter.
Efter operationen
Armen kommer att vara placerad i slyngan direkt efter operationen. Det är viktigt att du börjar röra på handen och fingrarna så snart det är möjligt för att få en bra blodcirkulation i hand och arm. Rörelser med hand och armbåge minskar vanligtvis smärtan från axeln.
Under de första sex veckorna efter operationen bör du undvika att:
- lägga yttre belastning på armen. Full belastning tillåts tre månader efter operationen
- ta stöd med armen när du reser dig från säng eller stol
- röra armen på ett sätt som orsakar mer ont i axeln
- föra handen bakom ryggen
- rotera armen utåt.
Sårvård
Förbandet som du får över såret vid operationen ska sitta kvar tills agrafferna tas bort, vilket sker 2-3 veckor efter operationen. Förbandet är vattenavvisande och du kan duscha försiktigt över det, så länge det är tätt. Om förbandet skulle bli otätt behöver det bytas, och detta görs på din vårdcentral. En remiss skickas till vårdcentralen för agrafftagning, men du behöver själv boka tiden.
Smärta och smärtlindring
För att förebygga och behandla smärta efter operationen ges smärtstillande läkemedel redan före operationen. För att få en bra smärtlindring ges tabletter kontinuerligt under dygnet. Med hjälp av en smärtskala (VAS) som är graderad från 0–10, kommer din smärta att utvärderas och extra smärtlindring ges vid behov. En god smärtlindring är grunden för att kunna komma igång och röra sig. Efter operationen kommer du naturligtvis att ha ont, även om många upplever att den ”gamla smärtan” är borta. Förutom den smärtlindring du tar kan du även prova kyla i smärtlindrande syfte. Vid utskrivning från sjukhuset får du rådgivning om fortsatt användning av smärtstillande. Läkaren skriver elektroniskt recept på de smärtstillande som du kan behöva hemma efter operationen.
Missfärgning och svullnad
Efter operationen är det vanligt att axeln blir missfärgad och svullen, vilket beror på blödningar som uppstår under ingreppet. Missfärgningen och svullnaden rör sig ofta nedåt längs överarmen och mot armbågen, och minskar gradvis med tiden. Även handen och fingrarna kan svullna efter operationen.
För att motverka detta kan du:
- vila din arm i viloställningar
- knyta handen kraftigt och sedan sträcka ut fingrarna maximalt i lugnt tempo, 20-30 gånger varje timme
- utföra lätta strykningar med den andra handen några gånger om dagen. Börja vid handen och stryk försiktigt upp mot axeln in mot bröstkorgen.
Infektion
Sårinfektioner är ovanliga efter axelprotesoperationer men kan ibland uppstå. Det är en allvarlig komplikation som kan sprida sig djupt till protesen. Det är därför av största vikt att följa hygienordinationer och sårvårdsrutiner noggrant. Vid misstanke om infektion är det är viktigt att få en bedömning av sjukhusets ortopedläkare innan någon behandling med antibiotika påbörjas.
Symtom att vara uppmärksam på:
- feber
- ökad rodnad och värmeökning i operationsområdet
- ökad smärta
- läckage av sårvätska.
Träningsprogram
Efter operationen kommer armen att vila i en slynga, som du har på dig dygnet runt i cirka tre veckor. Det är viktigt att slyngan går bakom ryggen. Om den hänger runt nacken kan den orsaka obehag och smärta.
Det är lätt att du omedvetet spänner dig genom att höja och skjuta fram axlarna. Därför är det bra att du kontrollerar din kroppshållning framför en spegel.
Här nedan finns filmer med övningar för att återfå rörlighet i axeln efter din operation. Följ programmet i din egen takt och rådfråga gärna din fysioterapeut om du behöver stöd.