Ögon, öron, näsa och hals

Näsa och luktsinne

Här kan du läsa mer om sjukdomar och besvär i näsan. Men också om besvär som påverkar luktsinnet.

Innehåll - Näsa och luktsinne

Visa innehåll som:
  • Nästäppa och snuva

    Nästäppa och snuva är vanligt. Ofta beror det på en förkylning men det kan även bero på allergi, känsliga slemhinnor, graviditet eller att du har använt nässprej under en längre tid.

  • Vasomotorisk rinit

    Vasomotorisk rinit innebär att du har rinnsnuva, nysningar och nästäppa utan att ha en infektion eller någon allergi. Besvären kan utlösas av vissa saker, som starka lukter, alkohol eller torr luft.

  • Näspolyper

    Näspolyper är runda utväxter i näsans slemhinna. Små polyper brukar inte ge några besvär, men större polyper kan orsaka nästäppa och även andra besvär. Polyper behandlas med läkemedel och ibland med operation.

  • Näsblod

    Näsblod är vanligt och beror på att blodkärl i näsan brister. Blödningen kan starta om du till exempel nyser, petar dig i näsan eller om slemhinnorna i näsan är torra. Ofta går blödningen över av sig själv, men ibland kan det behövas vård.

  • Nedsatt luktsinne och smaksinne

    Nedsatt luktsinne och smaksinne beror oftast på nästäppa eller svullen slemhinna i näsan. Det kan också bero på en skada på en nerv eller på hjärnan. En infektion med covid-19 ger också ofta nedsatt luktsinne och smaksinne.

  • Träna ditt luktsinne – Skåne

    De flesta kan förbättra ett nedsatt luktsinne genom att träna på att lukta på olika dofter. Det kallas ibland för luktträning.

  • Rensa näsan med koksalt - nässköljning

    Här finns en intruktionsfilm på hur du på ett enkelt sätt kan skölja din näsa för att lindra dina besvär vid nästäppa och snuva.

Mer på 1177.se

Så fungerar smaksinnet och luktsinnet

Vårt smaksinnet och doftsinne är viktigt på flera sätt. Bland annat skyddar det oss från att äta sådant som inte är bra för oss.

När du loggar in på 1177

Med e-tjänsterna på 1177.se kan du se personlig vårdinformation och kontakta vården på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de olika e-tjänsterna.

Förkylning och influensa

Här kan du läsa om förkylningar, influensa och snuva. Du får tips på vad du kan göra själv för att lindra besvären och råd om när du ska söka vård.

Till toppen av sidan