Mun och tänder

Mun, läppar och tunga

Du som lider av muntorrhet behöver mer saliv i munnen. Det kan du få på olika sätt.

Innehåll - Mun, läppar och tunga

Visa innehåll som:
  • Blåsor och sår i munnen

    De flesta får någon gång blåsor eller sår i munnen. Det kan bero på en infektion eller att du har skadat dig i munnen, men ofta går det inte att veta vad besvären beror på. Risken för att få blåsor och sår i munnen ökar om du har muntorrhet under en längre tid eller använder vissa läkemedel.

  • Dålig andedräkt

    Dålig andedräkt kommer oftast från munnen. Det beror på att det samlas bakterier på tänderna och tungan som börjar lukta om de inte tas bort.

  • Läppspalt, käkspalt, gomspalt - LKG-spalt

    En del barn föds med en skåra i läpp, käke eller gom. Skåran kallas ofta för spalt, eller LKG-spalt om det är flera stycken. Det innebär att vissa delar i barnets ansikte inte vuxit ihop som de brukar. LKG-spalt går att operera med bra resultat.

  • Munmotoriska svårigheter

    Munmotorik är förmågan att röra på munnens olika delar. Funktionen påverkas av muskelstyrka, känsel och rörlighet hos musklerna i och runt munnen.

  • Munsår – herpes runt munnen

    Herpes är ett mycket vanligt virus, som kan ge munsår. Oftast stannar viruset kvar i kroppen, då kan du får nya munsår igen. Undvik att pussas, kyssas eller ha munsex när du själv eller någon annan har munsår med blåsor.

  • Muntorrhet

    Muntorrhet innebär att du har för lite saliv i munnen eller att du känner dig torr i munnen. Saliv behövs för att du ska kunna tugga och svälja utan problem. Saliven skyddar också tänderna, till exempel från att få hål.

  • Ont i munnen hos barn

    Barnet kan ha ont i munnen om hen inte vill äta och dreglar mer än vanligt.

  • Svampinfektion i munnen hos små barn

    När barn får en svampinfektion i munnen blir det en vitaktig hinna på bland annat tungan och insidan av kinderna. Ibland kan barnet få svårt att äta. Svampinfektion i munnen är inte skadligt och går oftast över av sig själv.

Mer på 1177.se

Så håller du tänderna rena

För att hålla tänderna friska är det viktigt att sköta om dem varje dag. Du behöver både borsta tänderna och göra rent i mellanrummen

Borsta tänder på barn

Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstning till en vana för barnet.

Till toppen av sidan