Sexuell hälsa

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

Innehåll - Skydd mot graviditet

Visa innehåll som:
  • Preventivmedel – skydd mot graviditet

    Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.

  • Akuta metoder – kopparspiral och akut-p-piller

    Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat vaginalt samlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

  • Avbrutet samlag

    Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut från slidan innan utlösning. Det är inte en effektiv metod.

  • Femidom

    En femidom är en invändig kondom gjord av mycket tunn plast eller latex. Du sätter in femidomen i slidan eller ändtarmsöppningen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar eller graviditet.

  • Hormonspiral och kopparspiral

    En spiral påverkar miljön inne i slidan och gör så att du inte kan bli gravid.

  • Kondom

    En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag. Kondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag. Det är även ett enkelt sätt att undvika graviditet vid samlag som kan leda till graviditet.

  • Lokalbedövning vid insättning och uttag av p-stav

    Om du ska sätta in, ta bort eller byta p-stav så är det viktigt att du sätter på lokalbedövning på din hud innan besöket. Här finns instruktioner hur du lokalbedövar, antingen med kräm eller med plåster.

  • Mellanpiller och minipiller

    Mellanpiller och minipiller är preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller hormonet gestagen.

  • Pessar

    Ett pessar ser ut som en liten skål av silikon. Du smörjer in den med pessargel och sätter in pessaret i slidan så att det täcker livmodertappen. På detta sätt förhindras spermier att ta sig in till livmodern.

  • P-piller

    P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller ger ett effektivt skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

  • P-plåster

    P-plåstret innehåller två olika könshormon, östrogen och gestagen och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

  • P-ring

    P-ring är ett preventivmedel som du själv sätter in i slidan. P-ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter. P-ring ger ett effektivt skydd mot graviditet när den används på rätt sätt.

  • P-spruta

    En P-spruta innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Du får sprutan i skinkan var tredje månad. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

  • P-stav

    P-stav är ett preventivmedel mot graviditet som sätts in under huden på överarmen. Staven är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

  • Säkra perioder

    Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är inte en effektiv metod.

  • Sterilisering

    Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid eller göra någon gravid. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig.

  • P-appar och p-datorer

    Du kan använda p-appar och p-datorer för att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid.

Mer på 1177.se

Graviditet

Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka.

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Så fungerar könsorganen

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner.

Till toppen av sidan