Ögonbesvär

Vagel i ögat

En vagel kan bildas när en talgkörtel blir inflammerad. Det kan kännas ömt och skava mot ögat. Ibland kan ögonlocket bli svullet och rött. Vageln försvinner oftast av sig själv utan behandling.

Vaglar kan variera i storlek och är vanliga hos både vuxna och barn. 

Du kan få vaglar flera gånger.

Vad är en vagel?

En vagel kan sitta vid ögonfransen.

En vagel är en tillfällig inflammation eller ett stopp i en av ögats talgkörtlar. Det kan liknas vid att få akne i ögonlocket.

Vageln kan märkas på olika sätt. Den kan finnas på utkanten av ögonfransraden. Då kallas det för yttre vagel. Vageln kan också finnas på insidan av ögonlocket. Då kallas det för inre vagel. Oftast är vageln så liten att den knappt syns. Ibland kan vageln bli upp till två centimeter, men det är ovanligt. Vageln smittar inte.

Symtom

Du kan uppleva något av följande besvär om du har fått en vagel:

  • Det känns ömt och varmt där vageln finns, vid ögonlockskanten eller i ögonlocket.
  • Det känns som om något skaver mot ögat.
  • Du kan se en liten röd svullnad på ögonlockskanten. Ibland syns en gul prick i mitten. Då är det en yttre vagel.
  • Du kan se en djupare svullnad i ögonlocket. Huden runt svullnaden kan också bli röd och svullen. Då är det en inre vagel.
  • Du märker problem med synen. Då kan det vara en större vagel som trycker på ögat. Det kan också bero på att det kommer var från en vagel som spricker.

Besvären går ofta över efter några dagar

Inflammationen brukar vara besvärligast under de första två till tre dagarna. Vageln torkar oftast ihop inom en till två veckor. Ibland kan det ta flera veckor innan besvären är borta.

En knöl som inte försvinner

En vagel kan till en början kännas öm, sedan torka ihop och bilda en liten knöl. Knölen känns inte öm, men den kan skava mot ögat. Knölen kan också ge besvär genom att ögonfransarna växer inåt mot ögat. Ofta försvinner knölen av sig själv, men det kan ta flera månader.

Vageln kan opereras bort om den inte har försvunnit efter ett halvår och fortfarande orsakar besvär.

Vad kan jag göra själv?

Det finns en del saker du kan göra för att minska besvären när du har fått en vagel.

Värm och massera ögonlocket lätt med varm kompress

Värme och massage öppnar upp talgkörteln och gör att läkningen går snabbare. För att minska besvären kan du pröva följande:

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten.
  2. Blöt en bomullskompress eller en ren och mjuk handduk med varmt vatten.
  3. Vrid ur vattnet och lägg mot ögonlocket.
  4. Massera lätt ögonlocket ut mot ögonfranskanten med den varma kompressen.
  5. Massera lätt det övre ögonlocket uppifrån och ner och det nedre ögonlocket nedifrån och upp, beroende på var du har vageln.
  6. Upprepa minst fyra gånger per dag, tio minuter varje gång.

Du kan också pröva att värma ögonlocket med varmt vatten till exempel i duschen.

Undvik att klämma, gnugga eller klia på vageln.

Om vageln spricker

Du kan tvätta ögat och ögonlocket med vanligt varmvatten om vageln spricker och det bildas var. Du kan sedan fortsätta att värma och massera lätt tills besvären går över. Tvätta händerna med tvål och vatten innan du tvättar ögat för att minska risken för infektion.

Använd inte linser

Undvik att använda kontaktlinser när vageln är som mest inflammerad.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som får en vagel behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv utan behandling.

Kontakta en vårdcentral om du har haft vageln i mer än sex månader och den orsakar besvär. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning så snart det går om ditt öga eller ögonlock är mycket svullet, rött och gör ont. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma dina symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Gotland

Behandling

Du kan köpa en receptfri ögonsalva för att lindra besvären om vageln skaver mot ögat. Fråga på ett apotek om vilken salva som passar bäst.

Ibland kan vageln behöva opereras bort. Det gäller oftast om vageln inte har försvunnit efter ett halvår och ger besvär. Du får lokalbedövning före själva operationen som tar tio till tjugo minuter.

Hur kan jag förebygga vaglar?

Det är vanligt att få vaglar flera gånger. Du kan förebygga besvären på flera sätt.

Råd om du har torra ögonlock

Det är vanligt att få vaglar om du har torra ögonlockskanter. Du kan förebygga besvären genom att smörja ögonlockskanten med en mjukgörande ögonsalva. Salvan finns att köpa receptfritt på ett apotek.

Råd om du har ögonlocksinflammation

Du kan få vaglar om du ofta har ögonlocksinflammation. Du kan förebygga besvären genom värme och försiktig massage av ögonlocket.

Råd för att förebygga besvär vid hudbesvär

Du kan få återkommande vaglar om du har en hudsjukdom, till exempel akne eller rosacea. Du kan förebygga besvären genom att regelbundet använda en smörjande ögonsalva i ögonen. Salvan finns att köpa receptfritt på ett apotek.

Påverka eller delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

Läs mer på 1177.se

När du ringer 1177

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Du kan ringa dygnet runt.

Ögonbesvär

Här kan du läsa mer om irriterade ögon, till exempel ögoninflammation, vagel i ögat, ögonskada av starkt ljus, Sjögrens syndrom och röda ögon.

Läkemedel som du tar i ögonen

Läkemedel som du använder i ögonen finns som droppar och salva.

Så fungerar hud, naglar och hår

Huden skyddar våra kroppar mot bakterier, virus och mot solens skadliga strålning. Huden hjälper oss också att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. Huden lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut.

Till toppen av sidan