Allmänna reseråd

Checklista inför utlandsresan

Här får du en översikt över vad du kan behöva tänka på inför en utlandsresa. Du får också tips på andra texter som ger mer information. Blir du sjuk och behöver vård i ett land utanför Sverige gäller olika regler, beroende på vilket land du är i och hur snabbt du behöver vård.

Se över din hem- och reseförsäkring

För att få hjälp med vård när du är ute och reser i ett annat land, behöver du en försäkring eller ett EU-kort. Annars måste du betala för sjukvård under resan. Rådfråga ditt försäkringsbolag om vad som ingår i din hemförsäkring.

Läs mer i texterna vård utomlands och tandvård utomlands.

Beställ EU-kort

För att visa att du är försäkrad i Sverige bör du ha med ett så kallat EU-kort, Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet beställs kostnadsfritt från Försäkringskassan. Kortet ger dig rätt till sjukvård och tandvård som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem när du är i ett EU, EES-land eller i Schweiz. Kortet gäller bara för den vanliga offentliga vården.

En privat reseförsäkring ger dig dessutom möjlighet att välja en privat vårdgivare om du kontaktat ditt försäkringsbolag före besöket. Om du reser med barn, tänk på att barnet behöver ett eget EU-kort. EU-kortet ersätter inte kostnader för hemtransport om du blir inlagd på sjukhus i annat land.

Vaccinationer

Inför resan kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som du behöver varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och vad du ska göra i landet.

Ibland kan en epidemi i ett land leda till en rekommendation om vilka vaccinationer som behövs. Du har en ökad risk att bli sjuk om du ska besöka släkt och vänner i länder där andra sjukdomar är vanliga. Det innebär att skydd med vacciner då blir extra viktigt.

Tänk på att du kan behöva vara ute i god tid om du behöver vaccineras, gärna en månad innan resan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan.

Behöver du ett intyg om vaccination?

Välj region högst upp på sidan för att få information om hur du ska göra om du behöver ett intyg om att du är vaccinerad.

Du kan också kontakta din region här.

Information om var intyg behövs finns på webbplatsen Sweden abroad.

Gotland
Om du vaccinerade dig mot covid-19 på Gotland och behöver ett vaccinationsbevis, kontakta covidvaccin@gotland.se 
 
 

Resa med läkemedel

De läkemedel som du behöver ha med dig utomlands bör tas med i sin originalförpackning. På så sätt har du något att visa upp både om du behöver kontakta vården utomlands och om tullen undrar vad du har med dig. Du behöver ett intyg om du tar läkemedel som anses vara narkotika, som vissa sömnmedel och starka smärtstillande läkemedel. Apoteken kan skriva ett sådant intyg. I vissa länder krävs ett läkarintyg. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller för just det landet.

Det finns också särskilda regler för att ta med läkemedel i handbagaget på flyget, där till exempel mängden vätska är begränsad.

På läkemedelsverkets webbplats kan du läsa mer om att resa med läkemedel.

Reseapotek

Vad du tar med dig i ett reseapotek kan variera beroende på vilket land du reser till och hur lång tid du är borta. Det har också betydelse om målet för resan är en semesterort, storstad eller landsbygd.

Viktiga telefonnummer

Genom ditt försäkringsbolag kan du få viktiga telefonnummer och andra kontaktuppgifter om du behöver uppsöka vård utomlands. Ta med dig ditt försäkringskort med telefonnummer till det assistansbolag som försäkringsbolaget samarbetar med. Ett exempel är SOS International. Assistansbolaget kan du nå dygnet runt för att få hjälp med var i landet vården finns och vilka regler som gäller.

När du vill ringa 1177 från ett annat land

Ring +46 771-11 77 00 om du vill ha sjukvårdsrådgivning när du är utomlands. Då kan du få hjälpa att bedöma symtom. Läs mer om hur du får vård utomlands och vad du behöver tänka på.

Tips för att enklare kunna nå närstående

Om du skulle råka ut för en olycka eller bli hastigt sjuk är det bra om sjukvårdspersonalen kan komma i kontakt med dina närstående. Spara därför deras nummer i mobilen och döp kontakterna till ICE – In Case of Emergency.

I en nödsituation

Nödnumret 112 gäller i hela EU om du behöver ringa ambulans, polis eller räddningstjänst. När du reser i länder utanför EU är det bra om du tar reda på nödnumret med hjälp av researrangören eller någon på plats. Spara numret i mobilen.

Hjälp från ambassader och konsulat

Vänd dig i första hand till ortens polis om du utsätts för ett brott. Ambassaden eller konsulatet kan hjälpa dig om det till exempel blir aktuellt att vittna i domstol.

Du kan få hjälp av ambassaden eller konsulatet. Det kan röra sig om kontakter med närstående i Sverige, läkare, sjukhus och myndigheter i det land där du är. På UD:s webbplats finns nummer till alla ambassader och konsulat och även en tjänst där du kan beställa telefonnummer direkt till din mobiltelefon via sms.

Försäkringar i trafiken

Trafiken står för en stor del av de allvarliga olyckor som turister råkar ut för. Därför är en av de största hälsoriskerna på en resa att hyra bil, moped eller motorcykel. Rådfråga ditt försäkringsbolag om vad som ingår i din hemförsäkring.

Mer på 1177.se

Resa med små barn

Om du tar med de minsta på resan kan det vara bra att förbereda sig lite extra. Särskilt om du ska resa långt bort.

Resa när du är gravid

Om du ska ut och resa när du är gravid kan det vara bra att prata med en barnmorska om vad du bör tänka på. Men oftast kan du resa som vanligt.

Reseråd och vaccinationer

Här kan du läsa mer om allmänna råd inför resan, information om sjukdomar och vilka vaccinationer som kan behövas.

Till toppen av sidan