Operation för att minska brösten
En del med stora och tunga bröst får besvär som behöver lindras med en operation. Då tar läkaren bort en del av brösten.
Att brösten görs mindre med hjälp av operation kallas också för bröstförminskning.
När görs en operation för att minska brösten?
Du kan behöva en bröstförminskning om något av följande stämmer:
- Du har ont i ryggen, nacken eller axlarna som beror på stora och tunga bröst.
- Du har återkommande hudbesvär, som till exempel eksem och svampinfektion, under brösten som beror på stora och tunga bröst.
En läkare bedömer vilken vård som blir bäst för dig. Du kan behöva prova en annan behandling än att bli opererad. Om läkaren beslutar om operation får du en remiss.
Förberedelser
Innan din operation får du träffa en läkare. Då får du veta mer om hur operationen kommer att gå till. Du har också möjlighet att ställa frågor.
Minska i vikt om det behövs
Du behöver minska i vikt om ditt BMI är för högt. Det är för att minska risken för komplikationer när du opereras. Du får mer information från mottagningen om vad som gäller. Du kan få råd och stöd om du behöver.
Berätta om dina läkemedel
Berätta för läkaren om du använder något läkemedel. Du kan behöva göra ett uppehålla med att ta vissa läkemedel.
Gör ett uppehåll med alkohol och tobak före och efter operationen
Det är viktigt att inte röka och dricka alkohol en tid före och efter operationen. Det minskar risken för komplikationer. Det gör också att du återhämtar dig snabbare.
Läs mer om levnadsvanor i samband med operation.
Undersökning med ultraljud eller mammografi
En del behöver bli undersökta med ultraljud eller mammografi före operationen. Du kan också behöva lämna ett blodprov.
Du får inte äta och dricka innan operationen
Du får inte äta eller dricka innan operationen. Det kallas att fasta. Du får information om hur länge du behöver fasta innan operationen.
Duscha och tvätta håret
Du ska duscha och tvätta håret med en speciell tvål både kvällen före och på operationsdagens morgon för att undvika infektion. Tvålen kan du köpa på ett apotek. Du ska även raka dina armhålor.
Operationen kan behöva flyttas fram om du inte är helt frisk
Kontakta mottagningen om du är förkyld, har feber eller har sår på brösten. Då kan operationen behöva flyttas fram.
Så går operationen till
Operationen tar mellan en och tre timmar. Du är sövd under operationen.
Läkaren tar bort en del av brösten och flyttar bröstvårtorna och vårtgårdarna. Sedan sys såren ihop. Operationssåren ser oftast ut som upp och ned-vända bokstaven ”T”.
Efter operationen får du ett förband runt dina bröst och en mjuk bh för extra stöd.
Så mår du efteråt
Du stannar på en uppvakningsavdelning i några timmar tills du mår bra. Sedan kan du åka hem. Det är bra om någon kan hämta dig, eftersom du fortfarande kan vara lite trött och yr efter operationen. Du ska inte köra bil.
Om du har ont
De flesta brukar inte ha särskilt ont efter operationen. Du kan ta receptfria läkemedel som innehåller till exempel paracetamol om du har ont.
Såret kan behöva tömmas på vätska
Operationssåret kan behöva tömmas på blod och vätska. Då läggs en liten slang av silikon i operationssåret. Slangen leder ut vätskan till en påse utanför kroppen. Det kallas dränage.
Dränaget brukar få sitta kvar några dagar. Du får hjälp att ta bort dränaget vid återbesöket på mottagningen eller på en vårdcentral.
Använd en mjuk bh de första sex veckorna
Du ska använda en mjuk bh dygnet runt de första sex veckorna efter operationen. Det kan till exempel vara en bh utan bygel med breda axelband. Det är för att ge stöd åt brösten.
Så tar du hand om operationssåren
Innan du lämnar sjukhuset får du information om hur du tar hand om operationssåren.
Under de första två till tre månaderna ska du täcka såren med en hudvänlig tejp. Tejpen kan du köpa på ett apotek. Här kan du läsa mer om operationssår.
Lyft inte tungt
Undvik att lyfta tunga saker de första sex veckorna efter operationen.
Du kan behöva bli sjukskriven
Det är vanligt att vara sjukskriven i ungefär två veckor efter operationen. Hur länge du behöver vara sjukskriven beror bland annat på vad du arbetar med.
Komplikationer och biverkningar
En komplikation är någonting oväntat och negativt som händer vid en operation eller annan behandling.
En del kan få en blödning eller en sårinfektion, men det är ovanligt. Kontakta sjukhuset där du har blivit opererad om du har ett eller flera av följande besvär:
- Såret blöder.
- Såret blir mer rött, varmt, spänt eller ömt.
- Du får feber.
Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.
Besvär som kan komma senare
Du kan uppleva att känseln i bröstvårtorna och vårtgårdarna förändras efter operationen. För vissa kommer känseln tillbaka efter något år, medan vissa inte får tillbaka känseln helt.
Du får ärr efter operationen. Till en början syns ärren ofta tydligt. De brukar synas mindre med tiden.
Efter operationen kan brösten få olika storlek eller se olika ut. Du kan få hudveck runt ärren och vid bh-kanten.
Du kan få svårare att amma
Efter operationen kan du få svårare att amma. Vissa kan inte amma alls. Det beror bland annat på hur såren läker och om det uppstår någon komplikation under operationen.
Ibland behöver bröstvävnaden undersökas
Läkaren skickar den bortopererade delen av bröstet på mikroskopisk undersökning, om det behövs. Det gäller om du är 40 år eller äldre eller har en ökad risk att få bröstcancer på grund av gener som du har ärvt.
När får jag svar?
Fråga läkaren hur lång tid det tar att få svar, och hur du kommer att få svaret.
En del prover sparas
När du lämnar prov i vården sparas en del prov i en biobank. Prover sparas för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Läs om prov i vården som sparas.
Påverka och delta i din vård
Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.
Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård.
Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.