Habilitering

Tips och råd

Innehållet gäller Gävleborg

Här kan du få tips och råd från vuxenhabiliteringen.

Hälsa och att må bra

Fysisk aktivitet och träning

Att röra på sig är bra grund för att ha en god hälsa. Men hur påverkar rörelse hälsan? Och hur mycket behöver du röra dig? Hur kommer du igång?

Läs mer om fysisk aktivitet och träning. Där finns också filmer med träningsprogram där du kan träna hemma.

Matvanor

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår.

Läs om hur hälsosamma matvanor kan se ut – Äta för att må bra.

Stress och sömn

Stress kan ge dig extra energi när du har bråttom eller måste klara något viktigt. Men du kan må dåligt om du är stressad för länge eller för ofta. Det är viktigt med balans mellan aktivitet och vila.

På sidan Stresshantering och sömn kan du läsa om stress och sömn. Där finns text och ljudfiler med övningar för avslappning och medveten närvaro.

Information om diagnos

En viktig del i att må bra i sin diagnos är att ha förståelse för vad den innebär för just dig. Det kan vara svårt att veta vad din diagnos innebär. Det kan då vara bra att få mer information om din diagnos och hur den kan se ut i vardagen.

Ibland kan det också vara bra att prata med någon för förstå vilka svårigheter som finns i just din vardag.

Här får du tips om sidor som har information om diagnoserna intellektuell funktionsnedsättning och autism. På sidorna kan du också hitta information om hur du får vardagen att fungera och om psykisk hälsa hos personer med funktionsnedsättning.

Intellektuell funktionsnedsättning

Det här är autism

Psykisk hälsa

Ibland kan du må psykiskt dåligt utan att veta varför. Då kan det vara bra att få mer information om hur psykisk ohälsa kan påverka hur du mår i vardagen.

Här får du tips om sidor där du kan läsa mer om psykisk ohälsa och hur dina tankar, känslor och kropp kan påverkas av det.

SAHA – Stress och hälsorådets informationscentrum om psykisk ohälsa 

Region Gävleborgs bup och hab podd

Svårt att svälja

Medfödda funktionsnedsättningar, en stroke eller muskelsjukdom kan orsaka svårigheter med att svälja. Det är viktigt att upptäcka om en person har svårt att svälja. Mat eller dryck som sväljs fel och hamnar i luftvägarna kan göra att du inte kan andas. Eller så kan du få lunginflammation som i värsta fall kan vara livshotande.

Ibland kan sväljförmågan tränas upp. I andra fall kan det behövas metoder för att kompensera för sväljsvårigheterna, såsom att anpassa konsistensen på mat och dryck. Har du stora svårigheter att svälja kan du behöva få sondnäring direkt in i magen, genom en så kallad gastrostomi.

Ett annat ord för sväljsvårigheter är dysfagi. Se filmer för att lära dig mer om dysfagi och vad du kan göra för att hjälpa en person som har svårt att svälja: Informationsfilmer om dysfagi – Logopeden

Stöd från samhället

Det finns flera olika myndigheter och organisationer i samhället som kan ge stöd om du har en funktionsnedsättning. Vilket stöd du kan få beror på ditt behov och graden av din funktionsnedsättning.

Du kan vända dig till din kommun om du har behov av stöd i vardagslivet. Läs mer om LSS – lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

God man

Du som har en sjukdom eller funktionsnedsättning och behöver hjälp med att sköta din ekonomi kan ansöka om att få en god man. En god man kan också hjälpa till med exempelvis att kontakta myndigheter, betala räkningar eller ansöka om bostadstillägg.

Kontakta din kommun för mer information.

Arbete och studier

Jobbafrisk.se vänder sig till dig som ska välja utbildning eller yrke och letar efter information om hur du kan få ett hållbart arbetsliv.  

Hos Arbetsförmedlingen kan du få olika stöd som underlättar för dig som har en funktionsnedsättning att få en anställning och att komma in i arbetet. Läs mer på Funktionsnedsättning, få stöd så här – Arbetsförmedlingen.

Att fungera i vardagen

Hantera tid

I vardagen behöver vi hela tiden förhålla oss till tider och planera vår vardag utifrån det. Det kan vara utmanande och svårt att planera sin tid och sina aktiviteter för att få vardagen att gå ihop. Här kan du läsa om förslag på olika verktyg som kan stötta dig som har svårt att hantera tid:  

  • Många mobiltelefoner har en kalender. Den kan vara bra att använda för att skriva in viktiga tider. Det finns också flera olika appar som kan underlätta när du planerar din tid. Sök på kalender i Appstore eller på Google play för att hämta appar till din telefon.

    Vill du ha en papperskalender finns det att ladda ner, se Kalender – material att ladda ner.
  • Veckoschema. På Schema – material att ladda ner finns filer som du kan ladda ner och skriva ut.
  • Ibland kan det vara svårt att veta hur lång tid saker tar att göra. Eller hur lång tid det är kvar tills du ska göra något annat. Det finns två tidshjälpmedel som kan vara till hjälp i dessa situationer. De heter Timstock och Time timer.  Dessa två hjälpmedel finns både i fysiskt format och som appar till Ipad och mobiltelefon.

    Timstock: Sök på visuell tid på Appsstore eller Google play.

    Time timer: Sök på time timer på Appstore eller visuell timer på Google play.

Fritid och relationer

Relationer och fritid är en stor del av vardagen. Ibland kan det vara svårt att hitta meningsfulla aktiviteter. Här hittar du tips på hur du kan få en mer meningsfull vardag, om du känner behov av det.

  • sidan Privatliv kan du få lära dig mer om känslor, sexualitet, relation och kroppen.
  • Gillar du fysisk aktivitet? Se sidan Alla ska ha möjlighet till träning. Här kan du hitta föreningar, idrotter och aktiviteter nära dig och få information om olika prova-på-läger.

Matlagning och bakning

Att laga mat eller baka kan vara både roligt och svårt. Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska laga för mat och då kan det underlätta att använda ett recept. Ett recept kan se ut på olika sätt och går att anpassa utifrån önskemål och behov.  

  • Ett tips är att ta stöd av appen Matglad. Den kan du ladda ner från Appstore eller Google play.

Städa

Att städa sitt hem är något man måste göra även om det inte alltid känns så roligt. Ibland är det svårt att veta vad man ska börja med och vad det är som ska städas. Tips för att underlätta städningen hittar du nedan.

  • App som heter Tody, där kan du lägga in hur ofta du vill städa och vilka rum som behöver städas. Du kan också bocka av och se när du senast städade. Appen finns på Google play och Appstore.
  • Här finns tips på hur du kan planera och ordna i ditt hem, se enklare liv – tips för hemmet

Hjälpmedel

För dig som har en funktionsnedsättning finns det hjälpmedel som kan göra din vardag lättare. Olika hjälpmedel kan hjälpa dig att till exempel förflytta dig, se, höra, komma ihåg saker, planera vad du ska göra, prata, läsa och skriva.

Läs mer om hjälpmedel 

Kommunikationsstöd

Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK)

Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) är ett samlingsnamn för olika kommunikationssätt och metoder för att stödja kommunikationen mellan människor. Det kan vara hjälpmedel, system och tekniker som förbättrar en persons möjlighet att kommunicera. 

Vilket AKK som används beror helt på ditt behov. Du ska ha möjlighet att kommunicera om vad som helst, när som helst och med vem som helst. Det ska också ge dig möjlighet att förstå vad som sägs och kommuniceras runt dig. Du ska också kunna kommunicera på ett socialt accepterat sätt.

Här finns förslag på utbildning:

Vi är med-paketet

Bilder är ofta ett bra stöd för kommunikationen. Du kan skapa och skriva ut egna blad med bilder att kommunicera med på bildstod.se.

Här finns färdiga exempel på bildmaterial att skriva ut:

Färdigt material – Västra Götalandsregionen

Pratkartor – material att ladda ner 

För dig som har lättare att förstå och uttrycka dig med hjälp av tecken som används tillsammans med talat språk finns utbildningen Digital kurs i TAKK/TSS – Pedagog Halmstads lärportal

Svenskt teckenspråkslexikon är en ordbok där du kan leta fram och lära dig fler ord på teckenspråk.

Du som är närstående eller stödperson

Till toppen av sidan