Ändtarmsöppning

Smärta i ändtarmens öppning

Det kan finnas olika orsaker till att du har ont i ändtarmens öppning. Vilken behandling du får beror på vad det är som gör att du har ont.

Varför gör det ont?

Det kan finnas olika anledningar till att det gör ont. Det kan till exempel vara en spricka i ändtarmens öppning. Andra orsaker kan vara hemorrojder eller en blödning under huden vid ändtarmens öppning. Det kan också bero på att du är förstoppad.

Läs om förstoppning hos vuxna och förstoppning hos barn.

Bölder eller fistlar kan också göra att du får ont.

Plötslig intensiv och stark smärta

En plötslig intensiv och stark smärta i ändtarmens öppning kan bero på kramp i musklerna i bäckenbottnen. Den smärtan kallas proctalgia fugax. Krampen kommer ofta om natten. Du kan få ont i några minuter och upp till en timme. Krampen kan komma flera gånger. Det kan vara obehagligt men det är inte symtom på något allvarligt. Det gör ofta mer ont när du bajsar.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har smärta som inte går över på ett par veckor. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du får mycket ont runt ändtarmens öppning. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Gävleborg

Undersökning och utredning

Du får berätta om dina symtom för en läkare. Sedan undersöker läkaren din ändtarmsöppning och känner försiktigt en liten bit in i den nedersta delen av ändtarmen.

Läkaren kan också behöva undersöka ändtarmen med hjälp av ett så kallat proktoskop eller ett rektoskop.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som har orsakat besvären.

Det finns olika receptfria läkemedel som minskar smärtan. Läkemedlen finns som kräm, salva och som stolpiller som du för in i ändtarmen. Ofta hjälper salvor mot hemorrojder, oavsett varför du har ont.

Fråga apotekspersonalen om råd så att du får det som passar för just dina besvär.

Hemorrojder och Bölder och fistlar kan behöva opereras.

Den starka smärtan vid proctalgia fugax kan behandlas med till exempel kramplösande läkemedel.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnen är desto mer ska de få vara med.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan