Bölder, knölar och akne

Fettknöl

Fettknölar i huden består av fettvävnad och är ofarliga. Du kan få fettknölar var som helst på kroppen. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär, men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas besvärande.

Ett annat namn för fettknöl är lipom.

Symtom

Du kan få en eller flera fettknölar på olika ställen på kroppen. Fettknölar på armarna och benen känns vanligtvis mjuka. På ryggen, nacken och skuldrorna känns de ofta lite fastare.

De flesta fettknölar är små och ger inga besvär. Små fettknölar brukar inte synas men kan kännas under huden. De kan vara upp till en centimeter stora.

Ibland kan fettknölarna bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Ibland kan de vara i vägen eller påverka ditt utseende på ett sätt som du inte tycker om. Större fettknölar kan stå upp från hudytan och vara några centimeter stora.

Behandling

Fettknölar behöver oftast inte behandlas. En fettknöl som ger besvär kan opereras bort. Då får du lokalbedövning.

När och var ska jag söka vård?

Du behöver oftast inte söka vård för en fettknöl, men om du känner dig orolig kan du kontakta en vårdcentral.

Kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer in på dig:

  • Du har en fettknöl som ger besvär.
  • Du har en knöl som förändras, till exempel blir hård och oregelbunden eller börjar växa snabbt.

Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Gävleborg

Vad beror fettknölar på?

Det är inte klarlagt varför fettknölar bildas men det kan vara ärftligt.

Du kan få fettknölar i alla åldrar, men vanligtvis kommer de i åldern 40 till 60 år. En fettknöl brukar finnas kvar livet ut.

Fettknölar kan bli större om du går upp i vikt, men övervikt är ingen orsak till att fettknölar bildas.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Läs mer på 1177.se

Så fungerar hud, naglar och hår

Huden skyddar våra kroppar mot bakterier, virus och mot solens skadliga strålning. Huden hjälper oss också att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå. Huden lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut.

Till toppen av sidan