Tandvård om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning
Du behöver ofta mer tandvård än andra om du har vissa sjukdomar och vissa funktionsnedsättningar under lång tid. Då kan du ansöka om ett särskilt tandvårdsstöd.
Så ansöker du om särskilt tandvårdsstöd
Så här gör du - Steg 1
Fråga din läkare om du har rätt till tandvårdsstöd.
Din läkare ska skriva ett speciellt intyg om du har rätt till tandvårdsstöd. Det intyget ska beskriva din sjukdom eller funktionsnedsättning.
Region Gävleborgs tandvårdsstöd för vuxna
I Gävleborgs län är tandvården avgiftsfri till och med det år du fyller 24 år. Vuxna från 24 år och som har särskilda behov kan efter bedömning få ta del av Region Gävleborgs tandvårdsstöd.
Med det särskilda tandvårdsstödet kostar ett besök i tandvården lika mycket som ett besök i sjukvården. Då gäller även sjukvårdens högkostnadsskydd och frikort.
Tandvård som ingår i tandvårdsstödet
En sjukdom eller en funktionsnedsättning kan påverka din munhälsa och tandhälsa på olika sätt. Det kan till exempel finnas en ökad risk för tandskador, till exempel hål i tänderna eller tandlossning. Det kan också vara svårt att göra rent tänderna och tandköttet om du skakar eller har svårt att gapa. Då kan det vara svårt för tandläkaren eller tandhygienisten att behandla dina tänder.
Det här är tandvård som ingår i tandvårdsstödet:
- undersökningar
- förebyggande vård
- lagningar
- behandling av tandlossning
- rotfyllningar
- utdragning av tänder
- avtagbara proteser.
Fasta proteser som kronor, broar och implantat ingår inte i stödet.
Du väljer själv vilken tandläkare och tandhygienist du vill gå till.
Vem har rätt till tandvårdsstödet?
Det här är sjukdomar och funktionsnedsättningar som kan ge rätt till särskilt tandvårdsstöd:
- Psykisk sjukdom som gör det svårt att ta hand om tänderna.
- Parkinsons sjukdom, Multipel skleros – MS och ALS.
- Cerebral pares – CP.
- Ledgångsreumatism – RA och SLE.
- Skador i käkarna, både medfödda och sådana som beror på sjukdom.
- Funktionsnedsättning efter stroke.
- Ovanliga diagnoser.
Hur görs bedömningen?
Det är tandvårdsenheten i din region som bedömer om du har rätt till tandvårdsstödet.
Bedömningen utgår inte bara ifrån vilken sjukdom eller funktionsnedsättning du har. Ansökan ska också beskriva hur sjukdomen eller funktionsnedsättningen påverkar din förmåga att ta hand om dina tänder och vilka problem som kan uppstå vid en behandling.
Hur ansöker jag om tandvårdsstödet?
Din läkare beskriver sjukdomen eller funktionsnedsättningen i ett särskilt läkarintyg. Du eller läkaren skickar det till tandvårdsenheten, som beslutar om du har rätt till tandvårdsstödet och hur länge det gäller.
Du får ett intyg som visar att du har rätt till tandvård vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Det kan vara ett kort eller ett digitalt intyg. Då behöver du bara lämna ditt personnummer till tandvårdspersonalen.
Vart kan jag vända mig om jag har frågor?
Prata med din tandläkare eller behandlande läkare om du har frågor om tandvård i samband med sjukdomar och funktionsnedsättningar. Du kan också kontakta tandvårdsenheten.