Skydd mot graviditet

P-stav

P-stav är ett preventivmedel mot graviditet som sätts in under huden på överarmen. Staven är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka. Den ger ett mycket effektivt skydd mot graviditet.

En P-stav.
En p-stav är av mjuk plast och ungefär lika stor som en tändsticka. Den sätts in under huden på överarmen.

P-staven innehåller hormonet gestagen som påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt. Det gör det svårt för spermier att tränga in i livmodern. P-staven påverkar också slemhinnan i livmodern. P-staven gör så att du inte får någon ägglossning.

Metoden skyddar inte mot könssjukdomar. 

Hur får jag en p-stav?

Kontakta en barnmorskemottagninggynekolog eller mottagning för sexuell hälsa om du vill börja med p-stav.  Du kan kontakta en ungdomsmottagning om du är under 25 år. Det kan variera vilken ålder som gäller beroende på var du bor. 

En barnmorska eller en läkare sätter in staven under huden på insidan av överarmen. Innan den sätts in får du lokalbedövning

När p-staven är på plats syns den oftast inte, men du kan känna den om du rör vid området på armen. P-staven sitter kvar tills en barnmorska eller läkare tar bort den igen.

Hur fort skyddar en p-stav?

P-staven kan sättas in när som helst, oavsett om du har mens eller inte. Du är skyddad mot graviditet redan från första dagen om du sätter in den under mensens första fem dagar.

Det tar sju dagar innan du är skyddad mot graviditet om du sätter in p-staven när du inte har mens. Det är viktigt att du skyddar dig på något annat sätt om du har slidsamlag under den tiden och inte vill riskera en graviditet.

Gävleborg

I Gävleborg kan du få hjälp med att förnya eller byta preventivmedel via Min vård Gävleborg. Du kan även få hjälp via Min vård Gävleborg om du vill börja eller sluta med preventivmedel.

Logga in i tjänsten och välj Recept, intyg och provtagning på startsidan. Därefter väljer du Hjälp med preventivmedel. Svara på frågorna så blir du guidad till rätt vård.

Vad kostar p-stav?

P-stav ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel. Besök på mottagningen ingår i högkostnadsskydd för öppenvård. Kostnaden kan skilja sig beroende på var du bor.

Unga får preventivmedel gratis

De flesta preventivmedel är gratis för dig som är under 21. Det gäller i hela landet. I en del regioner är det billigare med preventivmedel ända tills du fyller 26 år. Kolla vad som gäller där du bor.

Så fungerar p-stav

En liten dos av hormonet gestagen frigörs från staven under hela tiden den sitter under huden. Det gör att kroppen får ett jämnt upptag av hormonet. Ett jämt upptag av hormonet ger ett mycket effektivt skydd mot oönskad graviditet.

Ta ut eller byta p-stav

Staven kan sitta i tre år, men kan tas ut tidigare om du vill.

Boka en tid för att ta ut staven. Det är viktigt att börja använda något annat skydd mot graviditet direkt om du inte vill bli gravid.

När passar p-stav

P-stav passar dig som vill ha ett långtidsverkande preventivmedel.

En p-stav passar också dig som inte vill eller kan använda preventivmedel som innehåller östrogen. Det kan vara på grund av ärftlighet för blodpropp, att du har migrän med aura eller att du har högt blodtryck.

P-stav passar dig som vet att du inte vill bli gravid den närmaste tiden, eftersom du har skydd i tre år från det att din p-stav satts in.

Fördelar med p-stav

  • Du behöver inte tänka på att ta en tablett varje dag.
  • P-stav skyddar mot graviditet även om du skulle kräkas eller få diarré.
  • P-stav ger skydd mot cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen. 
  • Mensen minskar eller försvinner helt om du använder p-stav.

Nackdelar med p-stav

  • P-stav skyddar inte mot könssjukdomar.
  • Du kan få oregelbundna blödningar eller sluta blöda helt. P-stav passar därför inte dig som vill blöda regelbundet.

P-stav och amning

Du kan använda p-stav när du ammar.

Biverkningar

För alla preventivmedel som innehåller hormoner kan kroppen behöva lite tid att vänja sig. Det gör att du i början kan få besvär som senare försvinner. Du kan till exempel få spända bröst, småblödningar och må lite illa.

En del får ont i huvudet, finnar, minskad sexlust eller känner sig nedstämda. Oftast går detta över. 

Pröva ett annat skydd om besvären inte har gått över inom tre månader. Det är viktigt att du trivs och mår bra med det skydd du använder.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Läs mer om dina rättigheter i vården enligt patientlagen.

Fråga om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och fråga om läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Du kan ringa 0771-46 70 10 helgfria vardagar mellan 8.00 och 17.00.

Du kan alltid kontakta ett apotek om du har frågor om läkemedel. 

Mer på 1177.se

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Sexlust och kåthet

Lust till sex kan variera från person till person, och vara olika stark i olika perioder av livet. Sexuell upphetsning kan starta i hjärnan av olika upplevelser och tankar. Upphetsningen kan också starta i kroppen genom beröring och smekningar, av dig själv eller någon annan.

Till toppen av sidan