Skydd mot graviditet

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag. Kondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag. Det är även ett enkelt sätt att undvika graviditet vid samlag som kan leda till graviditet.

Bildserie som visar hur man öppnar en kondomförpackning och hur kondomen ser ut.
Kondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag

Du kan använda kondom som skydd mot könssjukdomar vid olika sorters sex som slidsamlag, anala samlag och om du har munsex med en penis. Vid slidsamlag skyddar kondomen även mot graviditet.

Hur använder jag en kondom?

Det är bra att alltid kontrollera kondomens bäst före-datum, att den är hel och att den inte har torkat ut. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Du sätter på kondomen på en penis som har stånd eller på en dildo. För att kondomen ska ge bra skydd är det viktigt att den är på under hela samlaget, utan att den går sönder eller glider av.

Dra ut penisen försiktigt om utlösningen har kommit i kondomen. Då läcker ingen sperma ut i slidan, ändtarmsöppningen eller i munnen. 

Så här använder du en kondom: 

  1. Ta ut kondomen ur förpackningen.
  2. Kontrollera åt vilket håll kondomen ska rullas på.
  3. En penis ska vara hård när du rullar på kondomen.
  4. Du kan ta en liten klick glidmedel på ollonet innan kondomen sätts på. Det kan göra att det känns skönare.
  5. Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på kondomens topp samtidigt som kondomen läggs på ollonet. Det ska inte komma in någon luft mellan kondomen och penisen eller dildon.
  6. Om kondomen sitter på en penis ska du dra ut den innan ståndet har lagt sig om du har samlag.
  7. Håll runt kondomen nere vid penisroten när penisen dras ut. Då sitter kondomen kvar.
  8. Släng kondomen i soporna. Spola inte ner den i toaletten.

På kondomförpackningen finns det också en bruksanvisning som visar hur kondomen ska användas. 

Att tänka på när du använder kondom

Du kan bara använda en kondom en gång. Det går alltså inte att tvätta av den och använda den flera gånger.

Använd inte flera kondomer samtidigt. Friktionen gör att de kan gå sönder.

Film: Så här sätter du på en kondom

Filmen visar hur du sätter på en kondom.

Olika typer av kondomer

Kondomer finns i olika storlekar och är töjbara. Det spelar ingen roll om penisen är sned när man har stånd. Kondomen passar i alla fall. Olika kondomer kan passa olika bra på olika penisar. Därför kan det vara bra att testa sig fram för att hitta en kondom som man gillar. 

De flesta kondomer är tillverkade av latex, som är en sorts gummi. Det finns också kondomer som är gjorda av plast. Gummit har en speciell lukt, men smakar oftast ingenting. Det finns också kondomer med olika dofter och smaker.

Plastkondomerna är luktfria och passar om du är allergisk mot gummi. En del föredrar plastkondomen eftersom den är tunnare och leder värme bättre än gummikondomer. Men den är oftast inte lika töjbar som gummikondomen.

De flesta kondomer är behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda och inte skava.

Många kondomer har som en liten behållare längst fram där sperman kan samlas. Några kondomer är profilerade, det vill säga de svänger in lite under ollonkanten.

En del kondomer är tunnare och andra extra tjocka. Det finns kondomer som är knottriga, vågiga, tajta eller har ribbor. Det finns också kondomer i olika färger.

Vilka glidmedel passar med kondomer?

Använd inte fettbaserade medel som olja eller hudkräm tillsammans med kondomer som är gjorda av gummi. Fettet kan luckra upp skyddet och göra så att det lättare går sönder.

Det finns olika typer av glidmedel som passar tillsammans med latexkondomer: vattenbaserade, silikonbaserade eller glidmedel som är en blandning av båda medlen.

Det behövs extra glidmedel om du har analt samlag. Det glidmedel som redan finns på kondomen räcker oftast inte. 

Glidmedel kan du köpa på ett apotek eller i butiker som säljer erotiska produkter och på nätet.

Hur ska jag förvara kondomer?

Kondomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där kondomerna inte skaver mot något eller blir utsatta för tryck. Bra ställen att ha kondomer på är till exempel i en jackficka eller i en väska.

Om du har en kondom i plånboken är det bra att byta ut den regelbundet, ungefär en gång i månaden.

Var kan jag köpa kondomer?

Kondomer finns att köpa bland annat på apotek, i matbutiker, i kiosker och på nätet.

En större variation av kondomer finns i butiker som säljer erotiska produkter och på nätet.

Du kan ibland få gratis kondomer på barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, STI-mottagningar och sex- och samlevnadsmottagningar.

Gävleborg

I Gävleborg kan du få hjälp med att förnya eller byta preventivmedel via Min vård Gävleborg. Du kan även få hjälp via Min vård Gävleborg om du vill börja eller sluta med preventivmedel.

Logga in i tjänsten och välj Recept, intyg och provtagning på startsidan. Därefter väljer du Hjälp med preventivmedel. Svara på frågorna så blir du guidad till rätt vård.

Mer på 1177.se

Könssjukdomar - sexuellt överförda infektioner

Könssjukdomar är infektioner som du kan få genom att ha sex. Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen. Det betyder att du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem.

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar.

Till toppen av sidan