Smärtrehabilitering
Innehållet gäller GävleborgLångvarig smärta och nedsatt funktion i rörelseorganen kan göra att du blir sjukskriven. För dig med långvarig smärta kan hela livssituationen påverkas. Med smärtrehabilitering kan du förbättra din livskvalitet och lära dig att leva med smärta.
Sök i första hand vård hos din hälsocentral. För att få rehabilitering av smärtrehabiliteringsteamet på rehabiliteringsmedicin i Sandviken behövs en remiss. Du kan också själv fylla i en egen vårdbegäran till smärtrehabiliteringsteamet genom att logga in på 1177.se. Vid vård betalar du vanlig patientavgift, högkostnadskort gäller.
Får du vård hos smärtrehabiliteringsteamet gör teamet tillsammans med dig och eventuellt närstående en personlig rehabiliteringsplan. Du och din närstående är viktiga för din rehabilitering.
Smärtrehabteamet är en del av rehabiliteringsmedicin och finns på Sandvikens närsjukhus. I teamet arbetar arbetsterapeut, fysioterapeut, idrottsledare, kurator, läkare, psykolog, rehabkoordinator och sjuksköterska.
Den här sidan finns att läsa på lätt svenska.
Målgrupp och arbetssätt
Målgrupp
Smärtrehabteamet tar emot vuxna patienter i arbetsför ålder med långvarig smärta som inte är cancerrelaterad. Vanligt är exempelvis smärta i nacke och rygg eller spridd smärta. Som patient kan du vara helt eller delvis sjukskriven. Du kan också arbeta eller studera men ha risk för att bli sjukskriven. Du kan ha svårt att klara och delta i aktiviteter i vardagen. Det är viktigt att du har en positiv inställning till att fortsätta eller återgå till arbete och är öppen för att förändra vanor och beteenden. Du som kommer till oss har ofta fått hjälp med olika behandlingsinsatser utan tydlig effekt.
Rehabiliteringen kräver ett aktivt deltagande, därför är det nödvändigt att du inte har pågående alkohol- eller drogmissbruk eller annat uttalat beroendebeteende. Om du har akut fysisk eller psykiatrisk problematik kan det på samma sätt vara ett hinder för att ta till sig alla delar i smärtrehabprogrammet. Programmet kräver full närvaro.
Arbetssätt
Innan ditt första besök skickas ett frågeformulär hem till dig som du ska fylla i och skicka tillbaka.
Ditt första besök är ett läkarbesök. Du får komma tillbaka för en utredning om du bedöms ha nytta av smärtrehabprogrammet. Du får då träffa några fler i teamet. En noggrann undersökning görs av din smärta och det som ger dig problem på grund av den. Sedan görs en rehabiliteringsplan.
Teamet arbetar enligt en så kallad beteendemedicinsk behandlingsmodell. Behandlingsmodellen innebär att kroppsliga besvär förstås och behandlas utifrån att beteenden och livsstilsfaktorer kan påverka dig och din smärta. Du kan få hjälp med medicinska, psykosociala och yrkesinriktade problem.
Utifrån dina livsvärden, det vill säga det som är viktigt i ditt liv, sätter du tillsammans med teamet mål för rehabiliteringen. Du får lära dig nya strategier, beteenden och färdigheter för att kunna leva ett meningsfullt liv med din smärta. Behandlingar såsom massage, injektioner och akupunktur ges inte under rehabiliteringen.
Smärtrehabprogrammet
Att delta i smärtehabprogrammet inleds alltid med en förberedande period. Förberedelserna kan vara exempelvis avspänning, träning och kartläggning för att kunna bestämma ditt behov av vad du behöver hjälp med under rehabiliteringen. Med förberedelserna kan du sedan få ut det bästa av rehabiliteringen.
Smärtrehabiliteringen kan pågå upp till tolv månader, från första till sista kontakt. Huvudinriktningen för rehabiliteringen är att planera och skapa förutsättningar för att komma ut i arbete eller studier, alternativt bibehålla eller öka arbetsgraden.
Teoretiska och praktiska moment
Smärtrehabprogrammet pågår under fem veckor, tre till fyra dagar per vecka. Det tillkommer även hemuppgifter. Programmet har fem till sju deltagare. Målsättning är att du ska klara av de krav som ställs i yrkeslivet och livet i allmänhet på ett så bra sätt som möjligt.
All rehabilitering sker på vardagar och äger till största del rum på sjukhuset i Sandviken. Viss träning och rehabilitering kan ske utanför sjukhuset. Du som har långt att resa har möjlighet att bo på ett hotell i närheten, det ingår i patientavgiften.
Programmet innehåller både teoretiska och praktiska övningar. Du får kunskap om hur du utvecklar fysiska, mentala och sociala färdigheter. På så sätt kan du lättare ta ansvar för din hälsa.
Uppföljning sker dels genom telefonkontakt cirka en månad efter avslutat program, dels genom ett återbesök cirka tre månader efter avslutat program. Återbesöket innehåller individuella träffar och lektioner. Du får även utvärdera de mål du satt fram till uppföljningen.
Tolv månader efter avlutat program får du formulär hemskickade till dig som du ska fylla i och skickat tillbaka till smärtrehabiliteringen.
Individuell rehabilitering
Har du specifika behov kan du få ett individuellt upplägg för din smärtrehabilitering. Längden och innehållet kan variera.
Närståendeinformation
Närståendeinformation till barn och vuxna från smärtrehabiliteringsteamet.
Fakta och filmer
Sömn – Sömn är viktig för din hälsa
Hälsa och livsstil – Liv och hälsa
Fysisk aktivitet – Rörelse är livsviktigt
Filmer om smärta
Att förstå smärtan – och vad man ska göra på 10 minuter (Välj antingen svenska eller andra språk)
Kurs om smärta
Kostnadsfri kurs om smärtförståelse – Retrain Pain Foundation
Boktips
Smärta
Att leva med smärta – ACT som livsstrategi – Rikard Wicksell (2014)
Släpp taget om smärtan – Joanne Dahl & Tobias Lundgren (2008)
Hjärnkoll på smärta – Martin Ingvar & Gunilla Eldh (2012)
Depression
Ta makten över depressionen: Förändra dina vanor – förbättra ditt liv – Christopher Martell & Michael Addis (2007)
Ut ur depression och nedstämdhet med kognitiv beteendeterapi: Ett effektivt självhjälps-program – Gerhard Andersson m fl (2007)
Sluta grubbla börja leva – Steven Hayes (2007)
Ångest
Ingen panik – fri från panik- och ångest-attacker i 10 steg med kognitiv beteendeterapi – Per Carlbring & Åsa Hanell (2007)
Social fobi - effektiv hjälp med KBT – Tomas Furmark et al (2008)
Oro
Sluta älta och grubbla – Olle Wadström (2007)
Sluta grubbla börja leva – Steven Hayes (2007)
Att leva ett liv – inte vinna ett krig. Om acceptans – Anna Kåver (2007)
Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om medveten närvaro – Åsa Nilsonne (2005)
Sömn
Sov bättre med kognitiv beteendeterapi – Marie Söderström (2007)
Sov bättre – Steven James Linton (2005)
Relationer
Tillsammans: Om medkänsla och bekräftelse – Anna Kåver & Åsa Nilsonne (2007)
Patientföreningar
De handikappades riksförbund, DHR
08-685 80 00
info@dhr.se
dhr.se
Ehlers-Danlos syndrom riksförbund Sverige, EDS
info@ehlers-danlos.se
ehlers-danlos.se
Fibromyalgiförbundet
070-866 11 30
info@fibromyalgi.se
fibromyalgi.se
Neuroförbundet
070-866 11 30
info@neuro.se
neuro.se
Huvudvärksförbundet
08-12 07 97 60
kansliet@huvudvarksforbundet.se
huvudvarksforbundet.se
RLSförbundet
08-21 96 20
info@rslforbundet.se
rlsforbundet.se
Reumatikerförbundet
08-50 58 05 00
info@reumatiker.se
reumatikerforbundet.org
Riksförbundet Balans (depression och bipolär sjukdom)
info@balansriks.se
balansriks.se
Riksförbundet för Social och Mental hälsa
08-12 00 80 40
lena.andersson@rsmh.se
rsmh.se
Personskadeförbundet RTP
08-629 27 80
info@rtp.se
rtp.se
Svenska ångestsyndromsällskapet
070-865 76 65
rikskansli@angest.se
angest.se
Kontakt
Här hittar du e-tjänster och kontaktuppgifter till smärtrehabiliteringsteamet.