Problem med att se bokade tider.Det här meddelandet avser Dalarna

Det är tyvärr problem i e-tjänsten och det går inte att se sina bokade tider. Felsökning pågår.

Habiliteringens kurser, grupper och utbildningar

För barn och din familj

Innehållet gäller Dalarna

En stor del av Habiliteringen Dalarnas vård ges via grupper, kurser och föreläsningar. Habiliteringens kurser är kostnadsfria för patienter och anhöriga. Du som är förälder har möjlighet att ansöka om tillfällig föräldrapenning (VAB) för att delta i våra grupper.

Om du är intresserad av att delta i våra kurser, grupper eller föreläsningar kan du göra en intresseanmälan via länkarna nedan eller kontakta oss på telefon 010-249 90 75. Efter din intresseanmälan kommer Habiliteringens personal att meddela dig beslut gällande kursen.

 

Diagnosinformation

Autismutbildning för föräldrar - online

Utbildningen ges digitalt via 1177. Du får tillgång till utbildningen i 30 dagar och genomför den när det passar dig och ditt vardagsliv bäst.

Gör intresseanmälan här

Intellektuell funktionsnedsättning - diagnosinformation

Informationen ges under ett tillfälle och kan ges på plats på någon av Habiliteringens mottagningar eller digitalt. Diagnosinformationen vänder sig till vårdnadshavare och nätverk till barn och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Syftet är att ge grundläggande kunskaper om barnets diagnos. Du får träffa andra föräldrar och nätverk. Att lära dig förstå barnets funktionsnedsättning är en viktig del i att stötta barnet i dess utveckling.

Gör intresseanmälan här

Autism - diagnosinformation

Informationen ges under ett tillfälle och kan ges på plats på någon av Habiliteringens mottagningar eller digitalt. Diagnosinformationen vänder sig till vårdnadshavare och nätverk till barn och vuxna med autismdiagnos. Syftet är att ge grundläggande kunskaper om barnets diagnos. Du får träffa andra föräldrar och nätverk. Att lära dig förstå barnets funktionsnedsättning är en viktig del i att stötta barnet i dess utveckling.

Gör intresseanmälan här

Information om Epilepsi

Informationen riktar sig till vårdnadshavare och/eller nätverk till barn & ungdomar med epilepsi och ges digitalt vid ett tillfälle. Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om epilepsi och olika anfallstyper. Kursen syftar även till att ge information och kunskap om vad du behöver tänka på när någon får ett epileptiskt anfall samt hur epilepsi kan hanteras i vardagen.

Gör intresseanmälan här

Föräldrastödjande kurser

Information om samhällsstöd

Informationen ges under ett tillfälle på plats på någon av Habiliteringens mottagningar. Under informationstillfället får du information om vilket stöd som finns i samhället för barn med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

Gör intresseanmälan här

Information om samhällsstöd inför vuxenblivandet

Information ges under ett tillfälle och kan ges på plats på någon av Habiliteringens mottagningar eller digitalt. Informationen riktar sig till vårdnadshavare för ungdomar 16-18 år. Informationen rör ekonomi, stöd från kommun och andra aktörer samt ställföreträdarskap.

Gör intresseanmälan här

Kom igång med lek och kommunikation

Kursen riktar sig till föräldrar som önskar råd kring hur man kan stötta barnets utveckling inom lek och kommunikation. Under kursen får du som vuxen veta mer om hur du kan stötta ditt barn i sin kommunikativa utveckling. Du får tips och råd kring rutiner i vardagen samt Kursen ges på någon av Habiliteringens mottagningar under tre tillfällen. Mellan tillfällena kommer ni att få hemuppgifter som vi gemensamt följer upp.

Gör intresseanmälan här

KomIgång-online

Utbildningen ger kunskaper om hur barn utvecklar sin kommunikation. Du som förälder får strategier för att bemöta och stödja ditt barns kommunikation. Utbildningen ges digitalt via 1177. Du får tillgång till utbildningen i 30 dagar och genomför den när det passar dig och ditt vardagsliv bäst.

Gör intresseanmälan här

Kost och toaträning

Kursen riktar sig till vårdnadshavare eller andra närstående till barn och ungdomar i behov av stöd kring toaträning. Kursen ges på någon av Habiliteringens mottagningar under 2 tillfällen. Kursen innehåller grundläggande information om kostens betydelse för mage/tarm- och blåsfunktion samt råd/stöd till att komma igång/komma vidare med toaträning.

Gör intresseanmälan här

Information om gastrostomi – mat via knapp på magen    

Kursen riktar sig till vårdnadshavare till barn & ungdomar som planeras få eller nyss har fått gastrostomi. Informationen ges på någon av Habiliteringens mottagningar under ett tillfälle.

Kursen tar upp varför man väljer att sätta en gastrostomi, vad sondnäring är samt skillnaden mellan sondnäring och vanlig mat. Vi går igenom hur man sondmatar, vilka tillbehör som finns, hygien samt komplikationer och hur de kan hanteras. Vårdnadshavare får möjlighet att dela erfarenheter.

Gör intresseanmälan här

Måltiden, glädje och problem

Utbildningen ges på plats på någon av Habiliteringens mottagningar under tre tillfällen. Utbildningen vänder sig till föräldrar och vårdnadshavare till barn med ätsvårigheter. Målet för kursen är att ge en ökad kunskap kring ätsvårigheter samt stöd i att utveckla strategier och förhållningssätt för att måltiderna i vardagen ska fungera bättre.

Gör intresseanmälan här

Navigator ACT

Navigator ACT vänder sig till föräldrar som vill hitta ett nytt förhållningssätt till stress, sorg, oro och de ökade påfrestningar i livet som det kan innebära att vara förälder till barn med funktionsnedsättning. Navigator ACT har fokus på dig som förälder. Vi kommer under och mellan grupptillfällena att göra övningar i acceptans och medveten närvaro samt att göra förändringar kring prioriteringar, vila och återhämtning. Syftet är att hitta sätt i vardagen som främjar hälsa och välbefinnande. Navigator ACT är en gruppbehandling där du själv har en aktiv roll och kan dela dina erfarenheter med andra föräldrar. Kursen ges på plats på någon av Habiliteringens mottagningar under 5 tillfällen. Du behöver kunna delta vid samtliga gruppträffar. Efter intresseanmälan kommer en telefonintervju att bokas in för en bedömning av dina behov och förutsättningar för deltagande.

Gör intresseanmälan här

PECS

Kursen riktar sig till vårdnadshavare med barn i behov av att kommunicera med stöd av bilder. PECS är en metod för att hjälpa barnet att ta egna initiativ till kommunikation.

Målet med kursen är att barnet ska få en mer funktionell kommunikation där man utgår ifrån barnets intressen. PECS är en både en nationell och internationell vanlig metod för alternativ och kompletterande kommunikation.

Kursen ges på plats på någon av habiliteringens mottagningar under tre tillfällen.

Gör intresseanmälan här

Problemskapande beteende

Kursen riktar sig till vårdnadshavare som är i behov av stöd kring beteenden, både de beteenden man vill se mindre av som beteenden man vill se mer av.

Innehållet baseras på tillämpad beteendeanalys (TBA) som handlar om hur miljön påverkar människan. Ökad kunskap om detta ökar möjligheten för personens utveckling.

Föräldrar får stöd i det svåra uppdraget att försöka förstå beteendens funktion och varför beteenden uppstår. Stor fokus under kursen läggs på att analysera beteenden.

Vi ger råd om hur man kan arbeta med positiv förstärkning av önskade beteenden samt råd om anpassningar och tydliggörande i miljön som på lång sikt kan leda till ökad livskvalitet.

Gör intresseanmälan här

Sinnesstimulering

En kurs för föräldrar till barn med flerfunktionsnedsättning, med mål att få kunskap och praktiska tips om sinnesstimulering. Kursen ges vid två tillfällen på Habiliteringen. Barnen är med vid det andra kurstillfället. Då provar vi enkla aktiviteter och upplevelser som stimulerar barnens olika sinnen.

Gör intresseanmälan här

Struktur i vardagen

Kursen riktar sig till föräldrar och innehåller information om kognitiva funktioner, hur man kan tydliggöra vardagen och stötta upp när ett barn har svårigheter med kognitiva funktioner. Vi går igenom hur hjärnan hanterar information och vad man kan behöva förtydliga visuellt med bilder, listor, schema, hjälpmedel eller stötta upp på annat sätt.

Kursen ges på plats på någon av habiliteringens mottagningar under fyra tillfällen.

Gör intresseanmälan här

Syskongrupp

Syskongrupp riktar sig till dig som är syskon till ett barn som har kontakt med habiliteringen och är mellan 6-15 år. I gruppen får du möta andra barn/ungdomar som också har syskon som kräver extra mycket uppmärksamhet från föräldrarnas sida. Vi träffas under tre tillfällen på någon av habiliteringens mottagningar.

Gör intresseanmälan här

Tillfälliga kurser/utbildningar

Aktiviteter i sommar

Här är sommarkatalogen med aktiviteter för 2024 för dig som är över 15 år och har funktionsnedsättning.

Sommarkatalog 2024 (pdf, 12 sidor)

Till toppen av sidan