Att skada sig själv
Ett självskadebeteende är att medvetet skada sig själv fysiskt på något vis. För många är det ett sätt att försöka hantera eller undvika jobbiga känslor och tankar. Det kan vara svårt att själv sluta med ett självskadebeteende, och du kan behöva hjälp och stöd för att må bättre.

Varför du eller någon annan skadar sig själv kan bero på många olika saker, till exempel att du går igenom något jobbigt som gör att du mår väldigt dåligt. Det kan vara att det är bråk hemma, att du blir mobbad i skolan eller att du har varit med om något hemskt eller skrämmande.
Självskadebeteende hänger ofta ihop med psykisk ohälsa som till exempel depression, ångest eller ätstörning.
Vad är ett självskadebeteende
Ett självskadebeteende är när man medvetet skadar sin kropp eller utsätter sig för risker. Vissa självskadebeteenden syns och märks tydligt, medan andra inte märks alls. Om man skadar sig själv är det vanligt att skämmas, och många försöker därför att dölja sina självskadebeteenden. Men det kan också vara ett sätt att visa för andra att man inte mår bra och behöver hjälp.
Därför kan det vara svårt att sluta skada sig själv
Om du skadar dig själv för att stå ut med jobbiga känslor kan det bli till en vana som är svår att bryta. Då kan impulsen att skada sig själv vara stark och svår att stå emot. Det är inget konstigt att vilja göra något för att må bättre i stunden. Men efter du skadat dig själv och över tid gör det ofta att du fortsätter må dåligt och känner skuld och skam. På så sätt kan själva självskadebeteendet göra att du mår sämre och fortsätter att skada dig själv.
Varför skadar man sig själv?
Det kan finnas många olika anledningar till att någon skadar sig själv. Ofta beror det på att man mår dåligt och känner att det är svårt att stå ut med de värsta känslorna. Det kan vara flera jobbiga saker i vardagen som påverkar hur man mår och ibland finns det ingen tydlig orsak.
Vanliga orsaker till självskadebeteende:
- psykisk ohälsa
- problem i relationer (bråk, familj, vänner, kärlek, ensamhet, mobbning)
- någon du känner mår dåligt
- kris och allvarliga händelser (trauma, olycka, sjukdom, dödsfall, krig, våld)
- något oroar eller gör dig ledsen (livssituation, ekonomi, problem hemma)
- långvarig och negativ stress
- låg självkänsla och dåligt självförtroende
- skamkänslor och att vara arg på sig själv
- tomhetskänslor.
Söka hjälp
Om du har ett självskadebeteende eller ofta funderar på att skada dig själv är det viktigt att du söker hjälp! Försök att breätta för någon i din närhet. Oavsett vad det är som gör att du mår dåligt så finns det bra hjälp att få. Du hittar chattar och kontaktuppgifter längre ner på sidan.
Vad kan jag göra själv för att må bättre?
Om du mår dåligt, skadar dig själv ofta och har svårt att sluta är det viktigt att du söker hjälp! Du hittar chattar och kontaktvägar längre ner på sidan. Men det finns också flera saker du kan göra själv för att sluta skada dig själv och må bättre.
Detta kan du göra nu
- Prata med någon
Det är alltid bra att prata med en vän eller närstående när du mår dåligt. Berätta hur du känner eller prata om något helt annat. Att isolera dig och vara ensam gör ofta att negativa känslor blir värre. - Fundera över vad du känner och behöver
Är det något som får dig att vara extra sårbar just nu? Vad känner och behöver du? Är du ledsen, arg, stressad eller skäms du för något? Känslorna kan hjälpa dig att förstå vad du behöver för att må bättre. - Hantera de värsta känslorna
Det finns många saker du kan göra för att stå ut med starka känslor utan att skada dig själv. Att distrahera dig med något kan göra att du får distans till dina känslor. Du kan till exempel skriva ner dina tankar, riva sönder ett papper i små bitar eller spela mobilspel.
Det kan också hjälpa att göra något som ändrar ditt fokus eller ”chockar” kroppen lite. Du kan till exempel bita i en citron, suga på en isbit eller röra på dig intensivt en stund.
Var snäll mot dig själv
Det är vanligt att ha många negativa tankar om sig själv när man mår dåligt. Du kanske tänker att det är fel på dig, att du är dum eller överreagerar. Jobbiga känslor blir ofta värre när du tänker att de är fel eller dåliga.
För att må bättre kan du behöva acceptera dina känslor och vara mer snäll mot dig själv. Försök att inte döma dig själv för att du känner som du gör, och möt dig själv med förståelse och medkänsla. Det kan du göra genom att prata med dig själv på samma sätt som du skulle prata med någon du tycker om.
Sluta fly från dina känslor
När jobbiga känslor kommer kan du försöka stanna kvar i känslorna en stund, istället för att tänka bort eller fly från dem. Först kan det kännas som att det blir värre och värre. Men efter ett tag brukar känslorna lugna sig och bli lättare att hantera. Att känna alla känslor kan vara svårt och kännas obehagligt, men det är inte farligt. Du kan behöva öva på att stå ut med dina känslor utan att skada dig själv.
Hur du påverkas av andra
Hur du mår påverkas också av andra människor och vad du tar del av i sociala medier. Därför är det viktigt att du försöker omge dig av människor och sammanhang som får dig att må bra.
I sociala medier visas många idealbilder och det är vanligt att känna sig stressad och jämföra sig mycket med andra. Fundera över hur du påverkas av de konton som du följer och sluta följa de som får dig att må sämre.
Detta kan du göra över tid
Det kan vara svårt när du mår dåligt, men försök att ta hand om dig själv och ha rutiner i vardagen. Fortsätt att göra saker som brukar göra dig glad och som får dig att må bra, även när det känns jobbigt. När du tar hand om dig själv blir det lättare att hantera jobbiga känslor som ångest och stress.
För att må bra behöver du:
- sova minst 8 till 9 timmar
- äta regelbundet och varierat
- röra på dig och vara utomhus när det är ljust
- ofta göra saker som brukar göra dig glad och som får dig att må bra.
Ändra dina beteenden
Det kan vara svårt att ändra på vad du känner i stunden. Men du lära dig att hantera dina känslor på andra sätt. Genom att göra annorlunda än vad du brukar när du mår dåligt så kan känslan förändras.
Ett exempel kan vara att du ligger i sängen och känner dig nedstämd. Då är det lätt hänt att du stannar kvar i sängen, blir passiv och fortsätter känna dig nedstämd. För att må bättre behöver du göra tvärtemot känslan och gå upp ur sängen, aktivera dig och göra något annat. Det kan kännas väldigt svårt och ansträngande att gå emot känslan, men ofta hjälper det dig att må bättre snabbare!
I början kan det vara svårt att sluta med något som blivit en vana. Försök därför att inte döma dig själv om du skadar dig själv igen, även om du bestämt dig för att sluta. Det viktigaste är att du fortsätter göra saker för att må bättre och tar hand om dig själv så mycket du kan! Glöm inte att be om hjälp.
Stötta någon som skadar sig själv
Det kan vara svårt att veta vad du ska göra om någon du känner skadar sig själv. Här kommer saker som du kan göra:
- Lyssna på den som mår dåligt.
Fokusera inte på själva självskadebeteendet när ni pratar, utan fokusera istället på att lyssna och försök förstå vad hen känner. - Fråga om det finns något som du kan göra.
- Fråga om hen har någon vuxen att prata med.
- Föreslå att hen kan chatta med SHEDO eller kontakta vården för att få hjälp.
Självskadebeteende kan vara svårt för dig som vän eller närstående att hantera. Därför är det viktigt att personen får hjälp av en vuxen. Du kan också prata med en vuxen eller chatta med SHEDO för att få råd om vad du kan göra för att hjälpa.
Råd och stöd via chatt och telefon
Ibland kan det vara skönt att få prata med någon anonymt. Det innebär att du inte behöver berätta vem du är, om du inte vill.
Det finns många olika föreningar och organisationer som du kan kontakta antingen digitalt eller via telefon.
Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.
Sök vård och hjälp
Så här söker du stöd och hjälp
För att få stöd och hjälp om du mår dåligt kan du vända dig till exempelvis elevhälsan, vårdcentralen eller en ungdomsmottagning.