- Besöksadress:
- Falu lasarett
- Län, kommun:
- Dalarnas län, Falun
- Postadress:
- Barn- och ungdomsmedicin, Neonatalavdelning, Falu lasarett, 791 82 Falun
- Webbplats:
- http://www.regiondalarna.se
På neonatalavdelningen vårdas för tidigt födda barn och nyfödda barn som behöver vård vid livets start. Vi är en del av Barnkliniken och den enda Neonatalavdelningen i länet, vilket innebär att alla nyfödda som behöver vård kommer till oss. I Falun vårdar vi barn från graviditetsvecka 28. Skulle ett barn förväntas födas tidigare flyttas mamman till regionens universitetssjukhus, men då det inte är möjligt är vi förberedda att ta emot barn även före vecka 28.
Driftsform: Region
Tillsammans arbetar vi med hela familjen och vårt mål är att föräldrar och barn inte ska separeras. Vi arbetar med utvecklingsstödjande vård enligt NIDCAP metoden som innebär respektfull, styrkebaserad och individualiserad neonatalvård för alla nyfödda barn. Vård enligt NIDCAP minimerar stress och separation för barn och föräldrar genom individuellt anpassad vård, miljö och stöd för barnets inneboende förmåga till utveckling.
Vi arbetar vi med barn- och familjecentrerad vård där föräldrarna är delaktiga i barnets vård. Tillsammans med oss vårdar du som förälder ditt barn där vi hjälper till genom att stödja, utbilda och informera er angående barnets vård och skötsel. Nyfödda barn behöver sin förälders närhet och engagemang för att utvecklas och må bra.
Ett barn som är född för tidigt eller sjukt signalerar behov otydligare och kan ha svårt att skärma av intryck som riskerar att överbelasta dem. Genom vård enligt NIDCAP kan föräldrar och personal bättre förstå barnets styrkor, behov och känslighet och anpassa vård och omsorg därefter.
Som nyförlöst mamma kommer du oftast direkt till neonatalavdelningen och får en sängplats i anslutning till ditt barns vårdplats. Du sköts om av BB-personalen och så länge du är inskriven ingår alla måltider. Som partner får du oftast en sängplats bredvid mamman. Syskon är välkomna att bo på avdelningen tillsammans med er i mån av plats. Syskon måste vara friska och följa avdelningens hygienrutiner. Patienthotellet kan vara ett alternativ för partner och syskon om det inte är möjligt att bo på avdelningen.
Den första tiden på neonatalavdelningen kan barnet vara i behov av övervakning och närvarande personal dygnet runt. Vården sker då på en intensivvårdssal. Du som föräldrar bor i ett rum i direkt anslutning och sköter om barnet tillsammans med personalen. Kräver barnets tillstånd intensivvård kan du som förälder ta hand om ditt barn som du hade gjort på BB eller hemma, t ex byta blöja, tvätta, mata och viktigaste av allt – ge kärlek och närhet.
Beroende på barnets tillstånd vårdas det i kuvös, öppenvårdskuvös eller i säng på vattenvärmemadrass. Vid varje vårdplats finns en vuxensäng eller fåtölj där möjlighet finns att ligga hud mot hud med barnet. Ett nyfött barn utvecklar en relation till den eller de som står barnet närmast. Den tidiga anknytningen betyder mycket för barnets utveckling och framtida relationer. Att ha sitt barn hud mot hud är den bästa vårdplatsen för er båda. Barnet smälter maten bättre, blir mindre stressat, upplever mindre smärta, växer bättre samt har mindre behov av andningsstöd mm. Du lär känna ditt barn fortare och lär dig tyda barnets signaler. För att ge ditt barn största möjliga chans till trygghet och tillit är det viktigt att du är med och tar hand om ditt barn så mycket som möjligt.
Barn som inte kräver intensivvård bor på familjerum tillsammans med föräldern/föräldrarna. Personalen finns alltid tillgänglig men befinner sig inte på rummet. Vi kan fortfarande övervaka barnets syresättning och puls via vårt övervakningssystem. På familjerummet sköter du som föräldrar barnets grundläggande behov. Vi finns som stöd och tar ansvar för barnets medicinska behov. Hud mot hud är fortfarande den bästa vårdplatsen.
Den första tiden kan barnet vara för omoget eller sjukt för att kunna äta själv. Då behöver barnet en matsond. I den ges donerad bröstmjölk i väntan på att mamma har kommit igång med egen bröstmjölksproduktion. Om mamman av någon anledning inte kan eller önskar amma/pumpa ges bröstmjölksersättning.
Vi har ett transportteam och samarbetar även med transportteam från närliggande universitetssjukhus. Teamen transporterar barn som behöver specialistvård på universitetssjukhus men även barn som ska åter till Falun. Transporten utförs av specialutbildad personal, bemanningen är individuell efter barnets behov men består vanligtvis av läkare samt barnsjuksköterska. Transporten kan ske med helikopter eller ambulans. I helikopter transporteras barnet i transportkuvös, i ambulans kan barnet även transporteras fastspänd på förälders bröst. I mån av plats tar vi emot barn från andra län om det råder platsbrist på hemsjukhuset.
Har barnet kvarstående vårdbehov skrivs det in på Neonatalmottagningen. Du vårdar då barnet hemma och kommer på besök för tillväxtkontroll, provtagning, läkarundersökning mm. Personal finns tillgänglig för stöd och frågor dygnet runt för inskrivna på Neonatalmottagningen. Vi kan också erbjuda återbesök digitalt via appen Min Vård. Efter utskrivning övergår barnets tillväxtkontroller till BVC. Ibland kan en permission bli aktuell innan utskrivning. Resor kan då ersättas som permissionsresa. Patienthotellet finns för de som har långt hem.
Att få ett barn som behöver neonatalvård kan väcka många känslor och oro. Därför erbjuder vi samtalsstöd av barnklinikens kurator och även av sjukhuskyrkan. Personalen från sjukhuskyrkan har tystnadsplikt och erfarenhet av samtalsstöd i kriser och svåra situationer.
Donerad bröstmjölk ges under några dygn tills mammans egen bröstmjölk kommit igång. En del barn kan behöva donerad bröstmjölk en längre tid, t ex om mamman är sjuk efter förlossningen. Bröstmjölk är den bästa möjliga näringen för spädbarn och innehåller allt barnet behöver.
Vill du donera bröstmjölk kan du göra det tills ditt barn är tre månader. Därefter kan dispens ges om behovet är stort. Du får låna en elektrisk bröstpump och övrigt material under tiden du donerar och du får ekonomisk ersättning för din insats.
Bor du långt ifrån skickar vi hälsodeklarationen hem till dig, du kan ta blodprov på din vårdcentral och dit kan även bröstpumpen skickas. Lämna bröstmjölken till din vårdcentral som sänder vidare till oss. För att donera bröstmjölk krävs att du:
- Har godkänd hälsodeklaration.
- Inte äter några läkemedel, dock kan bröstmjölk lämnas trots behandling med vissa läkemedel som insulin, Levaxin eller lokalbehandling av t ex astma.
- Tar HIV-test och hepatit B och C.
- Inte använder tobak, snus, alkohol eller illegala droger. Under de senaste 12 månaderna ska du inte fått blodtransfusion, genomgått piercing eller blivit tatuerad.
- Fått bakteriologisk odling av bröstmjölken godkänd.
Alla som besöker avdelningen måste vara friska och följa hygienrutiner. För att ge barnen på avdelningen en optimal miljö att växa och mogna i strävar vi efter att så få personer som möjligt visats runt barnen samtidigt, därför tillåts max 2 besökare åt gången. Besökare till barn som ligger på IVA-sal begränsas utifrån läget och dialog med personal krävs innan.
Övriga besök efter överenskommelse. Besökare ska ej vara infekterade p g a infektionskänslig enhet. Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss. Du får endast röka på anvisade platser. Mobiltelefon får endast användas i blå zoner, vid osäkerhet fråga personalen.
All personal har tystnadsplikt.
Här kan du meddela oss på 1177.se om sidans kontaktuppgifter eller text behöver ändras. För frågor om din vård, kontakta din mottagning via e-tjänster eller telefon.
Rapportera fel och andra vanliga frågor
Vill du kontakta 1177.se om något annat? Vänligen besök 1177 kontaktsida.