Mage och tarm

Tarmbesvär

Här finns texter om besvär och sjukdomar som både vuxna och barn kan få i tarmen.

Innehåll - Tarmbesvär

Visa innehåll som:
  • Blindtarmsinflammation

    Vid en blindtarmsinflammation får du ont i magen och smärtan sitter oftast i magens högra nedre del. Blindtarmsinflammation opereras oftast, men kan ibland behandlas med antibiotika. De flesta som blir sjuka är mellan tio och tjugofem år gamla, men du kan bli sjuk oavsett ålder.

  • IBS – känslig tarm

    IBS innebär att det är en störning i hur tarmen arbetar och dess känsel. Vid IBS har du ont i magen och diarré eller förstoppning. Symtomen kan ibland vara väldigt besvärliga, men ofta går det att minska dem genom att undvika viss mat eller genom att använda receptfria läkemedel.

  • Inflammerade tarmfickor

    En tarmficka är en utbuktning i tjocktarmsväggen. Det är vanligt att ha tarmfickor. En tarmficka kan bli inflammerad och göra ont. Inflammerad tarmficka kallas också för divertikulit.

  • Invagination hos barn

    Tarmarna i kroppen rör sig med kramande rörelser för att föra maten framåt. Invagination innebär att en del av tarmen har rört sig in i den efterföljande delen. Barnet får då ont eftersom det blir stopp i tarmen, så kallat tarmvred. Invagination är vanligast hos barn som är mellan tre månader och två år.

  • Körtelmage hos barn

    Körtelmage innebär att barnets lymfkörtlar i magen svullnar upp och gör ont. Ofta gör det ont långt ned i magen, på höger sida. Det är vanligt att barnet har haft en förkylning innan. Symtomen liknar dem vid blindtarmsinflammation, men är ofarliga och går över av sig själv utan behandling.

  • Ljumskbråck

    Ljumskbråck ser oftast ut som en rundad utbuktning i ljumsken. Både barn och vuxna kan få ljumskbråck.

  • Navelbråck

    Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har blivit svagare. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen. Navelbråck växer nästan alltid bort hos barn.

  • När barn bajsar på sig

    En del barn bajsar på sig trots att de är gamla nog att kunna kontrollera när de ska bajsa. Då är det viktigt att ta reda på orsaken och försöka hjälpa barnet.

  • Spolmask

    Spolmask är en parasit som lever i tarmen. Den är ovanlig i Sverige. Smitta sker oftast utomlands, i områden där vattnet kan vara förorenat. Med läkemedel dör spolmasken och försvinner ur kroppen efter ett par dagar.

  • Tarmvred

    Tarmvred innebär att det har blivit stopp i tunntarmen eller tjocktarmen.

  • Ärrbråck (utan operativ åtgärd)

    Ett ärrbråck uppstår efter tidigare operationer där bukväggen försvagats i samband med tidigare kirurgi och spricker upp.

Läs mer på 1177.se

Diarré, förstoppning och blod i avföringen

Har du eller ditt barn blod i bajset? Är bajset lösare eller hårdare än vanligt? Här kan du läsa vad det kan bero på och när du ska söka vård.

Magsjuka och kräkningar

Vid magsjuka behöver kroppen extra vätska, för att undvika vätskebrist och uttorkning. Läs om vad du kan göra själv och när och var du ska söka vård.

Till toppen av sidan